Ülkemizde Romatoid Artrit’e (RA) ilişkin farkındalığın artmasını, hasta ve hekimlerin farklı bir ortamda iletişim kurarak birbirlerini daha iyi anlamasını sağlamayı amaçlayan ”Randevu: RA’da Sanatla Buluşma” adlı sosyal sorumluluk projesi Ankara’da devam ediyor.
Pfizer sponsorluğunda gerçekleşen RAndevu projesi kapsamında, hasta ve hekimlerin birlikte katıldıkları bir atölye çalışması düzenlendi. Atölye çalışmasında, hastalar, Romatoid Artrit ile yaşamanın kendileri için ne ifade ettiğini, hekimler de konu ile ilgili tecrübelerini, resimler ve karikatürler ile ifade ettiler. Etkinlik sonunda katılımcıların RA’ya dair önemli gördükleri noktaları yansıtan ortak bir bildirge hazırlandı. Proje, RA hastaları ve bu hastaları tedavi eden hekimlerin duygularını paylaşmalarına fırsat sağlaması açısından önem taşıyor.
RA hastaları ve hekimlerinin farklı bir ortamda iletişim kurarak birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak amacıyla düzenlenen ”RAndevu: “RA’da Sanatla Buluşma” adlı sosyal sorumluluk projesi Ankara’da devam ediyor. Pfizer sponsorluğunda düzenlenen projenin bir diğer amacı da, Ülkemizde RA’ya ilişkin farkındalığın artması. Proje kapsamında Ankara’da hasta ve hekimlerin birlikte katıldıkları, “RA’dan önce ve sonra hayatınızdaki en önemli 3 farklılık neydi?” temalı bir resim ve karikatür atölyesi gerçekleştirildi.
RA tedavisi ile hastaların normale yakın bir hayat sürebileceklerinin vurgulandığı etkinlikte, tedavi başarısının hastalar ile hekimleri ve aile bireyleri arasındaki iletişimden de oldukça etkilendiği vurgulandı. RA hastaları ve bu hastaları tedavi eden hekimlerin duygularını sanat aracılığıyla anlatmaları açısından bir ilk olan proje, katılımcıların hastalığa ve tedavi sürecine bakış açılarını farklı bir yolla paylaşmaları için de güzel bir fırsat sunuyor.
RAndevu Projesi’nde yürütme kurulu üyelerinden biri olarak yer alan ve hastalar ve diğer katılımcı hekimlerle birlikte atölye çalışmasına katılan Dr. Ayhan Dinç de hastalık hakkında bilgiler verdi;
RA’nın iltihabi romatizmal hastalıklar içinde en önemlisi olduğunu belirten Ayhan Dinç, mevcut tedavi seçeneklerinin uygun şekilde kullanılması ile hastaların büyük çoğunluğunda hastalığa bağlı şikayetlerin giderilebildiğini anlattı.
‘’RA, sıklıkla 35-40 yaşlarında başlıyor, hastaların önemli bir kısmı erken evrede romatoloji bölümlerine ulaşamayabiliyorlar ve tanı ve tedavide gecikmeler yaşanabiliyor. Toplumun hastalığın tedavinin mümkün olduğu ve erken evrede daha başarılı olunduğu konusunda bilgilendirilmesi bu nedenlerle oldukça önemli.’’
Dr. Dinç, kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha sık görülen RA’nın, esas olarak eklemleri etkileyen bir hastalık olmakla birlikte, bazı durumlarda diğer organ ve sistemleri de tutabilmekte olduğunu vurguladı. Yaptığı sunumda, Fransız ressam Renoir’in 52 yaşından itibaren yakalandığı bu hastalık ile olan mücadelesini ve o zamanki yetersiz tedavilerden bahsederek bugün RA hastalarının çok iyi durumda olduğunu belirtti.
Karikatürist Erdil Yaşaroğlu, RAndevu Projesi ile ülkemizde çok yaygın olan bu hastalık konusunda önemli bir farkındalık yaşanacağını kaydetti. Yaşaroğlu, “Hastalığın bu kadar yaygın olması çok şaşırtıcı. Bu proje sayesinde çok önemli bir hastalıkla karşı karşıya olduğumuzu görmüş olduk. Millet olarak kendimize pek dikkat etmiyoruz. Canımız çıkar, sesimiz çıkmaz. Bu vesile ile hastalığın farkına vardık” dedi.
RAndevu projesi hakkında bilgi veren Pfizer Terapötik Alan Müdürü Dr. Dilara Tezer şunları söyledi: “RA hastalığı ile ilgili farkındalığın artmasının, toplumda hastalığın daha fazla konuşulur hale gelmesinin hastaların yaşamlarına önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz. Pfizer‘in sponsorluğunda hayata geçirilen RAndevu: RA’da Sanatla Buluşma ismini verdiğimiz sosyal sorumluluk projesinde sanat, RA hastalarının kendi dünyalarını anlatmaları için bir araç olarak değerlendiriliyor. Projede gerçekleşen hekim hasta buluşması, ortaya çıkan çalışmalar ve etkinlik sonunda hazırlanan bildirge hastanın dış dünyayla, özellikle hekim ile kurduğu iletişimin etkisini göstermek açısından önem taşıyor.”