Türk Nöroloji Derneği ve Türkiye Alzheimer Derneği ‘Alzheimer iğne’ ile ilgili ortak açıklama yaptı: Üretici firmanın bu iğneyle ilgili Alzheimer alanında çalışması ve ruhsat başvurusu bulunmamaktadır.
Türk Nöroloji Derneği (TND) ve Türkiye Alzheimer Derneği, kamuoyuna ‘Alzheimer Tedavi’ olarak lanse edilen ve Alzheimer hastalığını tedavi ettiği öne sürülen ‘iğne’ ile ilgili iddiaların incelenmesini isteyecek. İki derneğin ortak açıklamasında, bu iğnenin Alzheimer hastalarında kullanılmasının kesinlikle önerilmediği vurgulanarak, “Üretici firmanın bu iğneyle ilgili Alzheimer alanında çalışması ve ruhsat başvurusu bulunmamaktadır” denildi.
Türk Nöroloji Derneği ve Türkiye Alzheimer Derneği, basın organlarında çıkan ve hasta ve hasta yakınlarının ‘umutlanmasına’ yol açan ‘Alzheimer İğnesi’ konusunda ortak açıklama yaptı. Açıklamada, sadece bazı romatizmal hastalıklarda kullanılan bu iğnenin, Alzheimer hastalığı için ‘Alzheimer tedavi’ olarak tanıtılmasının ‘sorumsuzluk’ olduğu belirtildi.
Türk Nöroloji Derneği ve Türkiye Alzheimer Derneği’nin ortak açıklaması şöyle: “Son günlerde bazı yayın organlarında ‘Alzheimer Tedavi’ olarak duyurulan ve Alzheimer hastalığını tedavi ettiği öne sürülen ‘Etanercept’ adlı maddeden oluşan iğne, bazı romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Alzheimer hastalığı üzerinde etkinliği ve güvenliği bilimsel yöntemlerle araştırılmamış olan söz konusu iğne, ABD dahil dünyanın hiçbir ülkesinde Alzheimer hastalığının tedavisi için ruhsatlandırılmış değildir.
2005 yılında ABD’li bir dermatolog, söz konusu maddenin ‘bir Alzheimer hastasında büyük etkileri bulunduğunu’ duyurmuş, bundan kısa bir süre sonra da, daha geniş hasta gruplarında çalışmaların başladığını açıklamıştır. Dünyada yürütülmekte olan belli başlı klinik araştırmaların listelendiği ‘clinicialtrials.gov’ sitesinin incelenmesinde, kendisinin 2005 senesinde başlatıp 2006 senesinde sonuçlandıracağını duyurduğu iki çalışmanın sonuçlarının hala açıklanmadığı görülmektedir. Aynı sitede, bu madde ile ilgili olarak ‘İngiltere Southhampton Üniversitesi’nde 40 Alzheimer hastası üzerinde, yöntemin güvenli olup olmadığını araştırmak üzere 2011 yılında başlatılan bir çalışmanın sürdüğü’ yer almaktadır. Ancak bugüne kadar ‘Etanercept’ maddesinin Alzheimer hastalığında etkili olduğunu gösteren, ciddi bir tıp dergisinde yayınlanmış hiçbir araştırma sonucu yoktur.
Söz konusu haberlerin yayınlanmasından sonra ‘Etanercept’ maddesinin üretici firması ile yapılan görüşmede firma, bu ilaç ile ilgili Alzheimer alanında herhangi bir çalışmaları veya ruhsat başvuruları olmadığını bildirmiştir. Firma ayrıca, ilacın bu alanda kullanımını da kesinlikle desteklemediklerini açıklamıştır.
“Alzheimer iğnesi” adıyla duyurulan uygulamanın hiçbir şekilde tıbbi geçerliliği yoktur ve bilimsel bir temele dayanmamaktadır. Bu nedenle de kısa ve orta vadedeki olası yan etkilerinin ne olduğu bilinmemektedir. Hasta ve hasta yakınlarını ‘umut tacirliğiyle’ yanlış yönlendiren bu tür haberler, en hafif deyimiyle ‘ciddiyetten uzaktır’ ve sorumsuzluk örneğidir.
Tıp biliminde yeni bir olası tedavi şeklinin etkinliği ve güvenilirliğinin hangi yöntemlerle gösterilmesi gerektiği gayet iyi bilinmektedir. ‘Etanercept’ maddesinin Alzheimer hastalığındaki olası yarar ve risklerinin bu yöntemlerle gösterilene kadar kullanılmasını önermediğimizi, ‘Alzheimeri tedavi’ iddialarının incelenmesi için ilgili kurumlara gerekli başvuruları yapacağımızı, kamuoyuna saygı ile duyururuz.”