Yeni bir bilimsel çalışmayla altın nano partiküllerinin kanser hastalarına uygulanan radyoterapinin etkisini arttırarak, birçok kanserli hücrenin ölümüne sebep olduğu saptandı.
Laboratuvar testlerine dayanan yeni araştırmanın sonuçlarına göre; radyoterapi sırasında kanser hücrelerine altın nano partikülleri verilmesi kanser hücrelerinin bir çoğunu öldürüyor.
Çalışma gösteriyor ki, prensipte altın nanopartikülleri radyasyonun kanser hücreleri üzerindeki öldürücü gücünü arttırıyor.
Ulusal Bilim Akademisi’nin yayınında yer verildiği üzere Rhode Island Üniversitesi ve Brown Üniversitesinden bir ekip, çalışma sonuçlarının geliştirilmiş kanser tedavilerine öncülük edebileceğini ifade etti.
Tedaviler iki şekilde; daha az radyasyon kullanarak tedavinin yan etkilerini azaltmak veya daha çok hücre öldürmek için mevcut dozların yeterliliğini arttırmak şeklinde geliştirilebilir.
Nanoteknoloji bilim adamlarının nanometre boyunda malzemeleri işleyerek bağımsız hücreler boyutunda kullanılan araçlarla çalıştıkları nispeten yeni ve büyüyen bir alan.
Daha önceki çalışmalar eşsiz yapıları sayesinde altın nano partiküllerinin radyasyonun kanser hücrelerini öldürmeye yönelik etkisini arttırdığını göstermişti. Altın nano partikülleri minik antenler gibi radyasyonu hücrelerin çevresinde yoğunlaştırır. pHLIPs altın nano partiküllerini kanser hücrelerinin tam üzerine yönlendirir. Bu çalışmada görevli ekip altın nanopartiküllerini kanser hücrelerine yönlendirmek için düşük pH ilaveli peptidler (pH low-insertion peptides- pHLIPs) adı verilen aside yönelen bileşikler kullanma yoluyla radyasyonun kanserli hücreleri öldürme gücünü arttırdığını gösterdi.
pHLIPs biraz daha asidik olan kötü huylu hücreleri tespit etmede ve altın nano partiküllerini hücre zarına bağlamakta büyük önem taşır. Nano partiküller radyasyonun etkisini ancak çok yakın mesafelerden arttırabilirler.
Çalışma pHLIP teknolojisini bulan URI ve Yale’den bilim adamlarının çalışmalarının genişletilmiş halidir. Daha önceki çalışmada görevli URI’den biyoloji profesörü Yana Reshetnyak, bu yeni çalışmayla ilgili ekibin de üyesi çalışmanın konusunu şöyle anlattı: “Daha önceki çalışmada pHLIP- altın nano partikülleri farede mevcut tümörü buldu ve çevresinde kümelendi. Şimdiki görevimiz tümörleri altın nano partikülleriyle radyasyona maruz bırakarak; geleneksel radyolojik tedaviyle karşılaştırıldığında daha etkili bir şekilde tedavi edip edemeyeceğimizi saptamaktır.”
Bu yazı Medikal Teknik dergisine aittir. İzinsiz kopyalanamaz.