Hapşırık, burun tıkanıklığı, kaşıntı ve su gibi burun akıntısı ile kendini hissettiren alerjik rinit bazı kişilerde çalışmayı ve günlük yaşamı engelleyecek kadar şiddetli olabiliyor. 2005 yılından bu yana alerjik rinit tedavisinde yaygın olarak kullanılan ve bir ışık tedavisi olan Rhinoligt uygulamalarını ENT Tıp Merkezi’nden KBB Uzmanı Op. Dr. Mert Bilgili anlatıyor.
Toplumun % 15-30’ unu etkileyen alerjik rinit ve buna bağlı oluşan burun eti büyümelerinde başarılı sonuçlar vermektedir.
Rhinoligt tedavisi ile hastaların büyük bölümünde uzun süreli iyileşmeler görülmektedir.
Rhinolight ; %70 görünür ışık, %25 UVA ve %5 UVB den oluşan medikal fototerapi olup, ağrısızdır, anestezi gerektirmez ve güvenlidir. Burun içi cildinin bu özel kompozisyonu ışığa maruz bırakılması, alerjik maddeye karşı oluşan bağışıklık sisteminin cevap seviyesini düşürerek etki gösterir. Tedavi ile burun tıkanıklığı, sulu burun akıntısı, damak- geniz kaşıntısı ve hapşırık gibi allerjik rinit şikayetlerinin birçoğunda uzun süreli iyileşmeler oluşturmaktadır.
Tedavinin süresi ve sıklığı alerji tanısına göre planlanır.
Tedavinin süresi, sıklığı, hastanın mevsimsel veya yıl boyu süren alerji tanısına göre planlanır. Günaşırı ve/veya haftada bir kez olarak 3-5 haftada içinde 6–8 seansta tamamlanır. Her seansta uygulama süresi her bir burun deliğine 2–3 dakika arasında değişir.
Diğer alerji tedavileri ile birlikte kullanımı tedavi başarısını artırır.
Diğer alerji tedavileri, ilaçları ve aşıları ile birlikte kullanımı tedavi başarısını belirgin şekilde artırmaktadır. Bunun yanında, özellikle alerji ilaçlarını kullanamayan hamileler, emziren anneler, profesyonel sporcular, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda başarıyla kullanılır. Ayrıca ilaç alerjisi olanlar ve diğer tedaviler ile antialerjik tedavilerden fayda göremeyen hastalarda da uygulanabilir.
Tedavi ağrı ve acı vermez. Herhangi bir rahatsızlık olmadan, kısa bir sürede yapılır.
Aktif enfeksiyon geçirme döneminde veya burun içi ve genizde tümör olanlarda kullanılmaz.
Rhinolight tedavisinin özellikle ilk döneminde geçici olarak burun kuruluğu kabuklanma ve kanamalar olabilir. Bu durumda burun içine özellikle A vitaminli ve yağlı burun kremleri uygulanmalıdır.
Tedavi, yeni bir alerjik reaksiyonun ortaya çıkmasının üzerine ya da yeni bir polen mevsiminin başlangıç aşamasında tekrar edilebilir.
Tedavi öncesi yapılacak detaylı KBB muayenesiyle, burunda tedaviye engel olabilecek bir problemin olup olmadığı belirlenmelidir. 14 yaş altındaki çocuklarda sadece doktorun kararına dayanılarak tedavi uygulanabilir.
Genellikle ilk seanstan sonra şikayetler belirgin şekilde azalmaktadır.
Hastadan hastaya değişmekle birlikte, ilk seanstan sonra şikayetleri azalan hastalar vardır. Ancak genellikle tedavinin tamamlanmasından 2–3 hafta içinde iyileşme gözlenmektedir. Rhinolight medikal fototerapi ile tedavi görmüş olan bütün hastalar, nazal semptomların (nazal kaşıntı, hapşırık, rinore, nazal tıkanıklık vb. gibi) azaldığını ya da durduğunu belirtmektedirler.
Uzun yıllar diğer tedavi yöntemleri uygulanmış ancak yeterli sonuç alınamamış bazı hastalarda rhinolight ile şikâyetlerin seviyesi azalmış ve bazıları tamamen iyileşmiştir.