Bahar aylarında ortaya çıkan bazı alerjik hastalıkların tedavi edilmediği taktirde kronikleşebileceği belirtildi.
İstanbul Medipol Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Kunter, bahar aylarında sıkça görülen alerjik hastalıkların uygun şekilde tedavi edilmediği taktirde kronikleşebileceğini söyledi.
Baharda havaların çok değişken olması nedeniyle mikrobik bronşit, nezle ve gribal enfeksiyonlarda artış yaşandığını belirten Kunter, “İlk bakışta bahar mevsiminde görülen bu tip enfeksiyon hastalıkları alerjik hastalıklarla benzerlik gösterebilir ve karıştırılabilir” dedi.
Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların alerjik hastalıklardan çok farklı olduğunu aktaran Kunter, “Yanlış tanı, bir yandan gereksiz antibiyotik ve ağır ilaçların kullanımına yol açarken bir yandan da şikayetlerin uzamasına ve ağırlaşmasına neden olabilir. Uygun şekilde tedavi edilmeyen alerjik hastalıklar kronikleşebilir ve tedavisi daha güç hale gelebilir. Bu nedenle özellikle bahar mevsiminde ortaya çıkan inatçı öksürük, tekrarlayan hapşırıklar, burun akması veya tıkanıklığı, göz sulanması gibi şikayetlerin alerjik nedenlere bağlı olabileceği unutulmamalıdır” diye konuştu.
Alerjik reaksiyonların genel olarak dört tip olduğunu dile getiren Kunter, şunları kaydetti: “Bizim günlük yaşantıda en sık karşılaştığımız ve bahar ayında yaygın olarak görülen “tip 1” alerjik reaksiyonlardır. Bu alerjik reaksiyonun meydana geldiği organa göre astım, alerjik nezle, alerjik göz nezlesi, ürtiker gibi hastalıklar ortaya çıkar. Bazı alerjenler yıl boyu mevcuttur ve neden olduğu alerjilerde yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Bunlara örnek olarak ev akarları, ev hayvanları, gıda alerjileri verilebilir. Bazı alerjenler ise belli mevsimlerde ortaya çıkarak hastalıklara neden olur. Bahar aylarında ortaya çıkan çeşitli ağaçların, çimen ve otların polenleri mevsimsel alerji nedenlerine iyi bir örnektir.”