Oftalmologlar tarafından geliştirilen düşük maliyetli bir eklenti sayesinde akıllı telefonla göz muayenesi ve kayıtlarda kullanılmak üzere göz arkasının fotoğrafını çekebilecek.
Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli araştırmacılar gözün ön ve arka kısmının yüksek çözünürlüklü fotoğrafını çekmeye yarayan ucuz bir cep telefonu eklentisi geliştirdiler. Bu küçük aparat sayesinde bu alanda eğitimli olmayan insanlar bile kişinin tıbbi kayıtlarına eklemek ya da bir uzman tarafından incelenmek üzere göz içi ve arkasını görüntüleyebilecekler. Bu görüntülerin uzmanlarla paylaşılması sonucu gözle ilgili ön kontrol işlemi zahmetsizce gerçekleşebilecek.
Araştırmayı gerçekleştirenlerden biri olan yardımcı doçent göz doktoru Robert Chang konuyla ilgili olarak; “Bunun göze özgü instagram olduğunu düşünün” dedi.
Araştırmacılar bu teknolojiyi; hasta takibinde doktorlara uzaktan öneride bulunma imkânı sağladığı kadar, göz sağlığıyla ilgili hizmetlere erişimi kolaylaştıran bir fırsat olarak da görüyor.
Projeye iki yıl önce doktor Chang ile beraber başlayan göz hastalıkları stajyeri, Doktor David Myung, geliştirilen cep telefonu eklentisiyle ilgili klinik çalışmayı konu alan yazılarına “Tıpta Mobil Teknolojiler” adlı online tıbbi yayınında yer verdi.
Daha önce aynı amaçla mobil cihazlar için geliştirilen standart ekipman on binlerce dolara mal olmaktaydı ve ekipmanı kullanmak için eğitim gerekiyordu. Acil yardım doktorları bu ekipmana anında ulaşamadıkları için hastaneler için verimli olamamıştı.
Şüphesiz ki bir fotoğraf önemli vakalarda binlerce kelimenin yerini alır. Acil servise gelen göz yaralanma vakalarını düşünün. Gözün eski halinin doktor tarafından bilinmesi her türlü müdahale öncesi büyük önem taşıyor. Gözün normal halini anlatan binlerce kelimelik tıbbi kayıt yerine gözün sağlıklı durumunu gösteren (gözün arkasını da içeren) yüksek çözünürlüklü fotoğraf müdahaleye ışık tutması açısından paha biçilemez değerli.
“Tele oftalmolojinin sınırları aşağı çekildi.” diyen araştırma ekibinin lideri Doktor Chang, bu kolay erişilir eklentinin önemine dikkat çekti.
Myung ve Chang bu ekonomik ama önemli buluş nedeniyle Stanford Üniversitesi Biyodizayn Programı tarafından yeni çalışmalarında kullanacakları yüklü bir fonla ödüllendirildiler.
Bu yazı Medikal Teknik Dergisi’ne aittir. İzinsiz kopyalanamaz.