112 yıldır Türk ilaç sektörünün lider markalarından olan Abdi İbrahim, prostat kanseri tedavisinde önemli bir adım atarak “Radikal Prostatektomi (RP) Ameliyatı Sonrası Penil Rehabilitasyon Standardizasyonu” Konsensus Raporu’na destek verdi. Bu bilimsel çalışma, ameliyat sonrası PDE5i (fosfodiesteraz tip 5 inhibitörleri) kullanımının en uygun süre ve şekline dair rehber niteliğinde bir standardizasyon sunuyor.
Prostat Kanseri Tedavisinde Yenilikçi Adımlar
Dünya genelinde her yıl 1,1 milyon erkeğe prostat kanseri tanısı konulurken, Türkiye’de bu rakam 12.500 civarında. Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanserinde, radikal prostatektomi (RP) ameliyatı hastalığın tedavisinde etkili bir yöntem olarak dikkat çekiyor. Ancak, ameliyat sonrası sağlıklı bir cinsel yaşamın sürekliliği için rehabilitasyon sürecinin optimize edilmesi büyük önem taşıyor.
Abdi İbrahim’den Toplum Sağlığına Katkı
Abdi İbrahim Reçeteli Ürünler Pazarlama ve Satış Grup Başkanı Figen Bilgen, şu ifadeleri kullandı: “Prostat kanseri tedavisi sonrası cinsel yaşamın iyileştirilmesine yönelik bu çalışmanın bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Uzman görüşlerine dayalı Konsensus Raporu, PDE5i kullanım süreçlerini standardize ederek ülkemizde bu alandaki boşluğu dolduruyor. Türkiye’nin önde gelen ürologlarıyla işbirliği yaparak toplum sağlığına katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz.”
Konsensus Raporu’nun Detayları
2024 yılı Mayıs ayında tamamlanarak 23. Ulusal Androloji Kongresi’nde sunulan Konsensus Raporu, ameliyat sonrası PDE5i kullanımının başlatılacağı zamanı ve süreyi netleştiriyor. Raporda, Avrupa ve Amerika kılavuzları esas alınarak şu öneride bulunuluyor: Üretral kateter çıkar çıkmaz başlatılan PDE5i kullanımının 12-18 ay boyunca devam etmesi.
Bu bilimsel çalışma, Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, Prof. Dr. Volkan Tuğcu, Prof. Dr. İrfan Orhan, Prof. Dr. Murat Arslan, Prof. Dr. Mustafa Kadıhasanoğlu, Prof. Dr. Burak Turna ve Prof. Dr. Lütfi Tunç gibi alanın önde gelen uzmanlarının katılımıyla hazırlandı.
Bu sayede prostat kanseri tedavisinde standartların belirlenmesi ve ameliyat sonrası cinsel rehabilitasyon süreci, hem hastalar hem de ürologlar için önemli bir rehber sunuyor.