100 yıldır tıbba ve insanlığa hizmet eden Abdi İbrahim, Türkiye’yi yakın zamanda etkileyen grip salgınına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla kamuoyunu bilinçlendiriyor.
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü; burun, boğaz ve akciğerler başta olmak üzere tüm solunum sistemini etkileyen bu bulaşıcı hastalığa karşı korunmak için bir dizi öneri hazırladı.
İnsan sağlığına yönelik ilaç ve ürünleri, öncü ve yenilikçi yaklaşımlarla tıbbın ve insanlığın hizmetine sunan Abdi İbrahim, Türkiye’de yakın zamanda ortaya çıkan ve insanları hastaneye düşürecek kadar etkili olan söz konusu grip salgınıyla mücadele için toplumu bilinçlendiriyor.
Hemen tüm solunum sistemini etkileyen, bulaşıcı bir viral enfeksiyon hastalığı olan gribe karşı Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, konu hakkında güncel verileri gözden geçirerek, alınması gereken önlemleri kısaca sıraladı.
Gripten Korunmanın veya En Az Etkilenmenin Başlıca Yolları
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, hastalıkla mücadelede yapılması gerekenleri “gribe yakalanmadan önce” ve “grip başlangıcında” olmak üzere 2 grupta sıraladı.
“Gribe Yakalanmamak İçin Yapmamız Gerekenler”in başında “mümkünse ani ısı değişimleriyle vücudu yıpratmamak” ve “kapalı ortamlar dışında, açık havadayken yeterince iyi giyinmek” geliyor. Ayrıca “ellerin sık sık bol sabun ve suyla yıkanması”, “tek seferlik kağıt mendil kullanıp daha sonra çöpe atılması”, “kolun içine öksürülmesi ve hapşırılması”, “öpüşerek ve tokalaşarak selamlaşılmaması”, “vitamin ve mineralden zengin taze meyve ve sebzeler tüketilmesi”, “yeterince sıvı alınması” gripten korunmada etkili olabiliyor.
Grip Geçmiyorsa Mutlaka Doktora Başvurun
“Grip Başlangıcında” ise, hastalığın “yatak istirahati” olmadan iyileşmeyeceği gerçeğinden hareket ederek, “mutlaka birkaç gün evden çıkmayıp sıcak bir ortamda dinlenilmesi ve yeterli süre uyunması” ve “burnun tıkalı olmaması” büyük önem taşıyor. Ayrıca, “ılık gıdalar tüketilmesi, soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulması”, “yeterince sıvı alınması”, “vitamin ve mineralden zengin bol taze meyve ve sebze tüketilmesi”, “ellerin sık sık bol sabun ve suyla yıkanması” gribin daha da ilerlemesini önleyecek tedbirlerin başında geliyor. Hastalığın etrafımıza yayılmaması için de, “öpüşerek ve tokalaşarak selamlaşmaktan” uzak durmak gerekiyor.
Bütün bu önlemlere rağmen, yakınmaların şiddetlenip; örneğin nefes darlığı, balgamlı öksürük, geçmeyen baş ağrısı ve düşmeyen yüksek ateş tablosunun gelişmesi halinde ise “mutlaka bir doktora başvurmak” hem kendi sağlığımız hem de yakınlarımızın sağlığı için büyük önem taşıyor.