Türk ilaç sektöründe 110 yıldır hayatı iyileştirme hedefiyle faaliyet gösteren Abdi İbrahim’in toplumsal yatırım programlarından, sosyal inovasyon çatısı altında kurguladığı We Heal The Future – Geleceği Birlikte İyileştiriyoruz programı kapsamında başlatılan Fikirler Yarışması’nda kazanan sosyal girişimler belli oldu. İyileştiren Fikirler Yarışması’nda erken aşama girişimlerde kazanan “Hastane Arkadaşım İDA” olurken, BIODIF isimli girişim jüri özel ödülüne layık görüldü. İleri aşama girişimler arasında ise giyilebilir ultrason teknolojisi sunan “PONS” isimli sosyal girişim birinci oldu.
Türk ilaç sektörünün 20 yıldır kesintisiz lideri Abdi İbrahim’in sağlıkta sosyal inovasyonu desteklemek amacıyla düzenlediği İyileştiren Fikirler Yarışması, Türkiye ve dünyanın bu alandaki önemli kuruluşları Ashoka Türkiye, Impact Hub İstanbul ve Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı partnerliğinde hayata geçirildi. İyileştiren Fikirler Yarışması’nın kazananları, 28 Şubat’ta Abdi İbrahim Tower’da hibrit olarak düzenlenen, sunuculuğunu Göksemin Gökalp Özdemir’in yaptığı törende açıklandı. Yaklaşık 600 kişinin online katılım sağladığı törende açılışı, Abdi İbrahim Kamu İlişkileri ve Kurumsal İletişim Direktörü Dr. M. Oğuzcan Bülbül ve Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı Kurucusu Serra Titiz gerçekleştirdi. Sonrasında AbdiBio Grup Başkanı Dr. Ali Özüer Abdi İbrahim’in biyoteknoloji alanındaki adımlarını anlatan bir konuşma gerçekleştirerek inovasyonun önemine değindi.
Törende “Sosyal Girişimcilik Ekosisteminin Gelişiminde Önemli Bir Paydaş: Özel Sektör” isimli bir panel de gerçekleşti. Panelde, Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı Kurucusu Serra Titiz, Abdi İbrahim Kamu İlişkileri ve Kurumsal İletişim Direktörü Dr. M. Oğuzcan Bülbül, Anadolu Efes Girişimcilik ve İnovasyon Direktörü Tuba Gökcan, Kale Grubu Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Rana Birden, TEB Perakende Bankacılık Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Direktörü Hayri Telekoğlu ile Zorlu Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Şahika Özcan Ortaç yer alarak sosyal girişimcilik alanındaki faaliyetlerini paylaştı.
100’e yakın başvurunun değerlendirildiği sürecin sonunda erken aşama sosyal girişimler arasında kazanan kronik hastalıklarla mücadele eden çocukların hastane ve tıbbi işlem korkularını yenmelerini ve psikolojik dayanaklıklarını artırmayı hedefleyen mobil uygulama “Hastane Arkadaşım İDA” olurken, balkabağı kabuğundan, ilaç kapsülü yerine kullanılabilen az kimyasal ve zengin vitamin içerikli alternatif üreten bir biyoteknoloji girişimi olan “BIODIF” jüri özel ödülüne layık görüldü. İleri aşama sosyal girişimlerin kazananı ise kritik hastalık ve kadın sağlığı problemlerinin uzaktan daha iyi, daha hızlı ve daha hassas izlenebilmesi için tıbbi görüntüleme yapabilen giyilebilir ultrason teknolojisi sunan PONS isimli girişim oldu.
Kazanan ileri aşama girişim PONS’a 75 bin TL destek verilirken; finale kalan erken aşama girişimler Impact Hub Istanbul tarafından yürütülen kuluçka programı boyunca yoğun iş geliştirme eğitimleri, networking destekleri ve koçluk görüşmeleri eşliğinde Ashoka Türkiye ve Abdi İbrahim profesyonelleri tarafından verilen mentorluk desteğini de alarak final gününe hazırlandılar. Final gününde jüri karşısında sunumlarını yapan sosyal girişimcilerden jüri değerlendirmesi ile seçilen sosyal girişim Hastane Arkadaşım İDA’ya 35 bin TL’lik para ödülü, BIODIF’e ise 10 bin TL’lik jüri özel ödülü verilerek programın ilk senesi tamamlandı.
“Sağlık ve inovasyonu bir araya getiriyoruz”
Abdi İbrahim Kamu İlişkileri ve Kurumsal İletişim Direktörü Dr. M. Oğuzcan Bülbül ödül töreninde yaptığı konuşmada, bu yıl ilk kez gerçekleştirdikleri İyileştiren Fikirler Yarışması’nın etki alanını daha da büyütmeyi hedeflediklerini söyledi: “Sağlıkta Sosyal İnovasyon Programı” ile geniş kitlelere çağrıda bulunarak pek çok fikrin ve sosyal girişimin gelişmesine katkı sunarken, bu girişimlere destek vererek hem kendi işimizi geliştirmeyi ve etki alanımızı genişletmeyi hem de sektörümüze yepyeni çözümler kazandırmayı hedefliyoruz. Kazanan sosyal girişimleri tebrik ediyor, başarılar diliyorum.”
Dr. M. Oğuzcan Bülbül şöyle devam etti: “Abdi İbrahim olarak hedefimiz toplumsal yatırım programlarımızla halkın ilaç ve sağlık alanında doğru bilgilenmesini sağlamak, ülkede bilim farkındalığını artırmak, sağlıkta sosyal inovasyonu ve girişimciliği desteklemek, sağlık sektöründeki yeniliklere öncülük etmek, gönüllülük ruhunu çalışanlar ve değer zincirinde yaygınlaştırmak. Bu hedefler kapsamında şirket olarak toplumsal yatırım programlarımızı 4 çatı altında topladık. Sağlık ve spor, sosyal inovasyon, gençlerde bilim farkındalığı ve gönüllülük olarak belirlediğimiz her bir başlık altında projeler geliştirmeye başladık. Sosyal inovasyon başlığı altında yer alan “We Heal The Future” programımızla bulunduğumuz alana, sağlık ve ilaç sektörüne katkı sağlayacak fikirler ve girişimlerin geliştiği bir ekosistemin oluşmasına öncülük ederek desteklemeyi, sosyal fayda odaklı fikirleri güçlendirmeyi ve artırmayı, sosyal girişimcilik potansiyelini anlamayı, start-up ekosistemine daha fazla entegre olmayı ve Endüstri 4.0’ın sunduğu fırsatlardan daha fazla yararlanmayı amaçlıyoruz.”