Sheraton İstanbul Maslak Otel’de gerçekleştirilen 7.Pharma Power Conference’ında, Türk ilaç sektörünün lider firması Abdi İbrahim’in Başkanı Nezih Barut’a, sektörünün gelişimine sağladığı değerli katkılardan dolayı “İlaç sektörünün duayeni” sıfatıyla “Pharma Power Ödülü” takdim edildi.
İlaç sektörünün temsilcilerini bir araya getiren, sektörün ve sektör çalışanlarının gelişimine ve ilerlemesine önemli katkılar sağlayan, seçkin konuşmacıların bilgi ve deneyimlerini paylaştığı 7. Pharma Power Ödülü Konferans’ı, 21 Şubat 2013 Perşembe günü Sheraton İstanbul Maslak Otel’de gerçekleşti.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Abdi İbrahim Başkanı Nezih Barut’a, sektörün gelişimine sağladığı değerli katkılarından dolayı “İlaç sektörünün duayeni” sıfatıyla “Pharma Power Ödülü” takdim edildi.
Konuşmasında Türk İlaç sektörünün mevcut projeksiyonuna dikkat çeken Barut, 2023 hedeflerini ve bu hedefe giden yolda yapılması gerekenler anlattı. Türk ilaç sanayisinin geleceğini bugün alınan kararların belirleyeceğini ifade eden Barut, “Gelecekte ilaç sanayisinin ulusal firmalarla çok uluslu firmaların beraber hizmet verdiği, global bir üretim merkezi konumunda, yüksek ihracat yapabilen, teknolojisini Ar-Ge ile bütünleştirmiş bir yapıda olmasını; bugün alınacak kararlar belirleyecektir.” dedi.
Türk ilaç sektörünün temsilcisi olarak Cumhuriyetin 2023 hedeflerine katkıda bulunmak için görev üstlendiklerine de dikkat çeken Barut, “Özellikle Cumhuriyetimizin 2023 yılı hedeflerine ulaşması için İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’ndaki aktif rolümüzle hazırlamış olduğumuz “Türkiye İlaç Endüstrisi’nin Küreselleşmesi için Devlet ile Ortak Yol Haritası” başlıklı raporumuzda; endüstrimizin stratejik bir yaklaşıma ihtiyacı olduğunu açıkça ortaya koyduk. Hükümet yetkilileri ile paylaştığımız raporumuzda; yeni teşvik sisteminde, katma değeri yüksek ve inovasyona dayalı olan endüstrimiz için özel bir yaklaşım benimsenmesi talebimizi dile getirdik. Raporumuz çerçevesinde hayata geçirdiğimiz faaliyetlerin olumlu sonuçlarını ise görmeye başladık. Bunun en somut örneği ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, ilaç sektörü için başlattığı “Sanayi Strateji Belgesi” hazırlıklarının, Sendikamızın da aktif katılımıyla devam etmesidir. Kısa süre içinde nihai halini almasını beklediğimiz Sanayi Strateji Belgesi kapsamında; Türkiye’de ilaç üretiminin teşviki amacıyla ilaç firmaları için özel endüstri bölgeleri oluşturulması planlanmaktadır.” dedi.
İlaç endüstrinin rekabet gücünün ve verimliliğinin artırılması için öngörülebilir ve sürdürülebilir, istikrarlı bir “ilaç politikası” oluşturulması gerektiğini de sözlerine ekleyen Barut, “İlaç bütçeleri endüstrinin sürdürülebilirliğini destekleyecek şekilde belirlenmelidir. Tasarrufa yönelik düzenlemelerde fiyat odaklı tedbirler terk edilmeli; endüstri ise araştırma-geliştirmeye, yatırımlara ve ihracata yöneltilmelidir. Bu kapsamda, endüstrimizin küresel bir oyuncu olması için gerekli stratejik destek sağlanırsa, global bir üretim merkezi konumunda, sadece iç pazara değil dış pazara da ürün sunarak yüksek ihracat yapabilen, uluslararası standartlardaki yüksek teknolojisini Ar-Ge ile bütünleştirmiş bir yapıya kavuşabileceğine inanıyoruz.
Abdi İbrahim olarak; Türk ilaç sektörüne hizmet noktasında üzerimize düşen tüm sorumluluğu, azimli çalışmalarımız ve sektörümüzün geleceğine olan inancımız doğrultusunda yerine getirmeye devam ediyoruz.” diye konuştu.