Sağlık sektöründe yaşanan biyomedikal hizmetlerini yürütecek personel açığı teknik liselerde açılan ‘biyomedikal cihaz teknolojileri bölümü’yle kapatılmaya çalışılıyor. Bölüm, Türkiye genelinde 24 teknik lisede açıldı.
Bursa’da Mehmet Kemal Coşkunöz Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ndeki Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Bölümü, okuldaki teorik eğitimin yanı sıra sektörde faaliyet gösteren sağlık birimlerinde uygulamalı eğitimlerle büyük ihtiyaç duyulan biyomedikal cihaz teknolojileri uzmanlarını yetiştiriyor.
Mehmet Kemal Coşkunöz Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü İbrahim Tünaydın, son dönemde özel sağlık kuruluşlarının sayısının artmasıyla birlikte sektörde biyomedikal birimlerinde istihdam edilecek personel ihtiyacının arttığına dikkat çekti. Teknik liselerde açılan Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Bölümleri’ndeki eğitimlerle bu açığın kapatılmaya çalışıldığını söyledi.
Halen okullarında eğitim veren bölümde ‘Yaşam Destek ve Tedavi Cihazları’ dalında eğitim öğretime devam ettiklerini dile getiren Tünaydın, şunları ifade etti: “Okul olarak ilk mezunlarımızı gecen sene verdik. 2010-2011 eğitim öğretim yılında 23 öğrenci mezun ettik. Mezunlarımızın yaklaşık yüzde 75’i 2 yıllık Biyomedikal Cihaz Teknolojileri alanında meslek yüksek okullarında eğitimlerine devam ediyor. Birkaç öğrencimiz ise farklı branşlarda mühendislik fakültelerini kazandı.”
“121 öğrenci eğitim alıyor”
Halen 121 öğrencinin Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Bölümü’nde eğitim almaya devam ettiğini kaydeden Tünaydın, “Öğrencilerimiz, ameliyathane, yoğun bakım ve ambulanslarda kullanılan ve yaşama destek veren ventilatör, elektrocerrahi cihazı, anestezi cihazı, defibrilatör, ameliyahane lambası, böbrek taşı kırma cihazı ve tens cihazı gibi cihazların bakım onarım ve kalibrasyonu ile ilgili eğitim alıyorlar.” diye konuştu.
Teknik lise ve meslek yüksek okullardan mezun olan öğrencilerin yeni yeni istihdam edilmeye başlandığını vurgulayan Tünaydın, şöyle devam etti: “Hastanelerin biyomedikal birimi hizmetlerinde, şu anda daha çok meslek lisesi ve meslek yüksekokullarının elektrik, elektronik gibi bölümlerinden mezun olan kişiler istihdam edilerek açık kapatılmaya çalışılıyor. Sonuç olarak ülkemizdeki özel ve kamuya ait hastane sayıları göz önüne alındığında büyük bir açıkla karşı karşıya olunduğu görülüyor.”
Sektör kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde olduklarını ifade eden Tünaydın, öğrencilerin derslerde aldıkları teorik bilgileri, uygulamalarla tamamlayabilmeleri için sektörde faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarına teknik geziler düzenlediklerini sözlerine ekledi.