4 günlük fuar süresince yurt içinden ve yurt dışından 15 binin üzerinde profesyonel ziyaretçinin beklendiği fuarda, bu yıl yurtdışından Irak, İran, Mısır, Tunus, KKTC, Azerbaycan, Makedonya’dan da ziyaretçiler davet edildi.
Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık alanında Türkiye’yi ‘rol model’ ülke olarak takdim ettiğini söyledi. TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. tarafından, Tıbbi Malzeme ve Cihaz Üreticileri Derneği, Çukurova Medikalcılar Derneği ve Adana Sağlık Turizmi Derneği işbirliğinde bu yıl 3.’sü organize edilen; ‘Adana Tıbbi Ürünler, Tıbbi Cihazlar, Hastane Donanımları ve Malzemeleri, Laboratuarı Teknolojisi ve Ekipmanları Fuarı (Çukurova Tıp)’ kapılarını ziyaretçilerine açtı.
TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki düzenlenen fuarın açılış törenine ise; Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Zihni Aldırmaz ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’ın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Fuarda, tıp sektöründe kullanılan cihaz, malzeme, laboratuar ve hastane donanımları tanıtıldı.
Fuar Yoğun İlgi Gördü
Açılışın ardından Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ve beraberindeki heyet, stantları gezerek ürünler ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Çukurova bölgesinden çok sayıda medikal ürün satan şirketin ve hastanenin katıldığı fuarda, hastane ameliyat cihazları, hastalık teşhisine yardımcı olan aletler, ameliyathane donanımları, acil bakım ve yoğun bakım ekipmanları sergilendi. Tıp sektörünün iki yılda bir Adana’da buluşmasını sağlayan ‘Çukurova Tıp Fuarı’, aynı zamanda ‘Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tıbbi Cihaz Yatırım Fırsatları, Kamu Destekleri ve Pazar Payının Geliştirilmesi Çalıştayı’na da ev sahipliği yaptı.
Çalıştaya; Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zihni Aldırmaz ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’ın yanı sıra TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, ASTD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çelik, TÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Daşçı, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Mustafa Kuruca ve Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök de katıldı.
Türkiye Sağlıkta Rol Model Ülke
Burada konuşan Bakan Yardımcısı Kafkas, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, Türkiye’nin sağlık alanında ‘rol model’ ülke olarak takdim edindiğine dikkat çekti. Kafkas, “Türkiye’de uyguladığımız ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nı nasıl düşündünüz, nasıl başardınız diye soruyorlar. Sağlık Bakanımızı kendi ülkelerine sağlık hizmetlerini anlatmak için, sunum yapmak için davet ediyorlar” dedi. Yapılan yeniliklerle Türkiye’nin yurtdışına hasta göndermek yerine yurtdışından hasta almaya başladığını belirten Kafkas, “Türkiye, tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar dünya insanlığının dikkatini üzerinde toplayacak bir noktayı yakalamayı başardı. Televizyonda izlediğiniz muhteşem zamanlarda bile her bölgede yoktuk. Atımızın, okumuzun gittiği yere kadar gidebiliyorduk. Ama şimdi iletişimin de yararları var. Bütün dünyanın gözü artık Türkiye’nin üzerinde” dedi.
Artık sağlık turizminde 5 milyar dolarlık hedeften bahsedildiğini anlatan Kafkas, “Bu bile tek başına yetecek bir gösterge. Bugün Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerin tamamına sağlıkta dönüşüm projeksiyonlarını biz ortaya koyuyoruz. Eskiden bizler yerli malı haftaları yapıyorduk. Bu trend devam ederse Ortadoğu coğrafyasında Türk malı haftalarını başkaları gerçekleştirecektir” diye konuştu. Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise “Lokman Hekim’in memleketine hoş geldiniz” diyerek başladığı sözlerinde, bölgenin sağlık turizmine uyun coğrafyada yer aldığını hatırlattı. Kentte nitelikli hastane ve otel sayısının arttığına işaret eden Aldırmaz, sağlık serbest bölgesinin Çukurova’da inşa edilmesinin ülke ekonomisine büyük avantaj sağlayacağını bildirdi. Yerli üretim istenilen düzeyde değil. Sektörde 4 milyar 600 milyon dolarlık ithalata karşın, 500 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Türkiye nüfusunun yüzde 5.07’lik kısmını barındıran Çukurova Bölgesi sağlık turizminin gelişmesine müsaittir. Sağlık sektöründe Adana 87 milyon lira ile üçüncü sırada yer alıyor” diye konuştu.
Sağlık Turizminde Hedef 5 Milyar Dolar
AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar da yaptığı açılış konuşmasında, sağlık turizminin pazar payı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Ünüvar, “Sağlık ve turizm, bundan 10 yıl öncesine kadar birbiri ile yolları kesişmeyen iki sektör konumundaydı. Sağlık insanların olmazsa olmaz ihtiyacı olan bir sektör iken, turizm ise daha çok kar amaçlı bir faaliyet alanıydı. Ancak 10 yıldır sağlık ve turizm sektörleri birbiri ile kesişiyor. Hatta, bunu sağlık turizmi ve medikal turizmi şeklinde ifade ediyoruz. Dünyada sağlık turizmi denildiği zaman 100 Milyar Dolarlık bir bütçeden bahsediliyor. Değerli bakanlarımız, bu pastanın 5 milyar dolarını ülkemize çekmemiz gerektiğini ifade ediyorlar. Dünyada da sağlık potansiyeli giderek büyümektedir. Beklenen yaşam süreleri artıyor. 2002 yılında müsteşarlık görevine başladığım zaman, ortalama yaşam süresi 69 iken, bugün 73 yaş ortalamasından bahsediliyor. Dolayısıyla daha yaşlı bir nüfus ile karşı karşıyayız. Yaş ortalaması ve refah düzeyinin artmasıyla, sağlıktan daha kaliteli hizmet almamız gerekiyor. Yani insanlar, daha kaliteli sağlık hizmeti almak istiyorlar. Refah düzeyinin artmasıyla vatandaşlar, hem turizm hem de sağlık hizmeti almak için çeşitli ülkelere seyahatler gerçekleştiriyorlar. Bu sebeple sağlık turizmi her geçen gün gelişiyor ve büyüyor. Bu büyüyen pastadan Türkiye’nin de payını artırarak aldığını görüyoruz” dedi.
“Sağlık Gelişmişliğin Bir Göstergesidir”
Ünüvar şöyle devam etti: “Adana kendisini çok iyi tanıtamayan bir şehrimizdir. Adana’yı tekrar ayaklandırmanın yollarından biri de sağlık turizmi olacaktır. Daha sonra sağlık turizmi alanında bir dernek kurduk. Dernek kuruluşunun birinci yılının sonunda, yaklaşık 1.300 yurt dışı kaynaklı hastanın Adana’ya gelerek hem tarihi ve turistik güzelliklerini gezdiği, hem de sağlık hizmetlerinden istifade ettiğini gördük. Dünyada sağlık gelişmişliğin bir göstergesidir. Bunun birinci göstergesi anne bebek ölüm oranlarıdır.İkinci gösterge, vatandaşların sağlık hizmetine kolaylıkla ve uygun maliyetlerle ulaşabilmesidir. Üçüncü gösterge de vatandaşların sağlık hizmetlerinden memnuniyetidir. Bütün bu veriler, sizin sağlık hizmetlerinizin dünya çapında arttığının bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Geçtiğimiz günlerde Çin’lilerin bir atasözünü gördüm ve paylaştım. Çinliler diyor ki, “Bir nesil ağaç dikerse, diğer nesil gölgede oturur”. Yani, sizden sonra gelecek nesillerin gölgede oturması için ağaç dikmeniz gerekiyor. Adana’da 1.500 yataklı dev sağlık kampüsünün yapımında son aşamaya geldik. Yakın zamanda temelini atıp, 3 yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz. Yine 606 yataklı bir Numune Hastanesi hizmet veriyor. Yine Adana Devlet Hastanesi’nin yerine daha nitelikli bir hastane yapılacak. Ardından Ceyhan 250 yataklı ve Kozan’a 200 yataklı hastanelerin yapım işi başlamak üzeredir. Yine Karataş’ta 75 yataklı bir hastanemiz hizmet veriyor. Biz, bizden sonra gelecek nesillerin gölgede oturması için ağaçlar dikmeye devam edeceğiz”
Çeşitli Paneller Düzenlendi
Çalıştayın ardından, ‘Yatırım, Üretim ve Kamu Destekleri’ ile ‘Yerli Üretimin İç ve Uluslararası Pazar Payının Geliştirilmesi’ panelleri düzenlendi. 4 günlük fuar süresince yurt içinden ve yurt dışından 15 binin üzerinde profesyonel ziyaretçinin beklendiği fuarda, bu yıl yurtdışından Irak, İran, Mısır, Tunus, KKTC, Azerbaycan, Makedonya’dan da ziyaretçiler davet edildi.