1’inci Uluslararası 4’üncü Ulusal Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçileri Kongresi, İzmir’in Çeşme İlçesi’nde gerçekleştirildi.
Sağlık Bakanlığı’nın himayesinde, Ege Tıbbi Malzemeciler Derneği, Ege Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası ve EGESİAD tarafından düzenlenen, ‘1’inci Uluslararası 4’üncü Ulusal Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçileri Kongresi’ İzmir’in Çeşme İlçesi’nde gerçekleştirildi.
27-30 Eylül 2012 tarihleri arasında Çeşme Altın Yunus Resort & Thermal Hotel’de düzenlenen kongrenin açılışına Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, AK Parti İzmir Milletvekilleri Rıfat Sait ve Nesrin Ulema, Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çeşme Sağlık Grup Başkanı Onur Sabancı olmak üzere SGK yetkilileri ile sektör temsilcileri katıldı.
Sektörün Sorunları ve Çözüm Önerileri Paylaşıldı
Sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendirmek, geleceğe ilişkin hedef ve yaklaşımlar koymak amacıyla düzenlenen kongrede dört gün boyunca tıbbi cihaz sektörünün dünü, bugünü ve geleceğe ilişkin projeleri masaya yatırılacak.
İlk gün ‘EXPO 2020, Sağlık Turizmi ve Sektörümüze
Etkileri, Sağlık Bakanlığının yapısal değişikliği, Sektörde Kümelenme ve Uluslararası İşbirlikleri, Dünyada ve Türkiye’de Sağlık Ekonomisinde Yaşanan Geliş, Sektörel Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ konularında sunumlar yapıldı.
2023 Toplumsal Bir Hedef
Kongrenin açılışında bir konuşma yapan Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, sağlıkta 2023 hedefinin bir siyasi parti hedefi olmaktan çıkıp toplumsal bir hedef haline gelmesinden büyük bir keyif aldığını belirtti. Kafkas, son 10 yılda gelinen noktanın muhteşem olduğunu ama gidilmesi gereken yere bakıldığında yapılacak daha çok işin olduğunu kaydetti. Kafkas, “Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesi olarak Avrupa Birliği standartlarını alırsak, biz o standartları geçtik. Sağlıkta Avrupa standartlarının üzerinde hizmet sunuyoruz. Dünya Sağlık Örgütü sağlıkta bizi model ülke olarak gösteriyor. Dünyayı iyi takip etmek durumundayız. Ayak uyduramayan ayakta kalamaz. Sektöre ciddi anlamda teşvik geldi. Başarılı olanlara iltifat ederiz, başaramayanlarla yolları ayıracağız. Artık dünyada Türk malı itibarlı mal oldu” dedi.
Hedefimiz Yerli Üretimin Artırılması
Tüm Tıbbı Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Kemal Yaz, sektörün hak ettiği yere gelmesi amacıyla yeni yol haritaları belirlemek arzusunda olduklarını belirtti. Yaz, yerli üretimin arttırılması ve sektörde uygulamaya konulacak yeni üretim yöntemleriyle istihdam politikalarına katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Kolay ulaşılabilir ve güvenilir sağlık hizmetinden yararlanmanın tüm vatandaşlar için en temel insan hakkı olduğunu vurgulayan Kemal Yaz, “2011 yılı toplam kamu sağlık harcaması 41.5 milyar lira. SGK’nın 2012 yılı bütçesi 43.358 milyar olup, global bütçe kapsamında Sağlık Bakanlığı’na ayrılan ödenek miktarı 16.145 milyar lira. Ancak bu rakamlar içerisinde tıbbi cihaz sektörüne düşen pay oldukça az.” dedi.
İlintili Sektörlerle Koordineli Çalışma
Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Metin Demir de yaptığı konuşmada, 2023 hedefleri doğrultusunda sanayi envanteri ile insan kaynaklarının net bir şekilde ortaya koyulması ve diğer ilintili sektörlerle koordineli çalışmaların sinerjiye dönüştürüp yaygınlaştırılması durumunda başarıya ulaşacağını belirtti.
Sağlık Turizmi İçin Cennet
AK Parti İzmir milletvekili Nesrin Ulema, Türkiye’nin, Ortadoğu, Asya ve Afrika’da sağlık cazibe merkezi olduğunu belirtti. Yılda 30 milyonun üzerinde turistin geldiğini kaydeden Uluma, “Sağlık turizmi çerçevesinde Avrupa’nın yaşlı nüfusuna ucuz sağlık hizmeti vermek önemli. Ülkemiz sağlık turizmi için cennet. 2008’de 56 bin kişi yurt dışından sağlık için gelmişken bu sayı 2011’de 156 bin’e çıktı. Üç yılda üç kat yabancı sağlık için ülkemize geldi” dedi.
Kamu Hastaneler Birliği
AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de EXPO 2015 adaylığında yapılan hataların tekrarlanmayarak, EXPO 2020’nin İzmir’e kazandırılması gerektiğine değindi. Kamu Hastaneler Birliği’nin 15 Ekim’de kararların açıklanacağını ve bunun sağlık açısından bir milat olacağını dile getiren Sait, “Devletle özel sektörün birlikte çalışması ve hastanelerin başına işletmecilerin gelmesi sağlanacak. İki yıl süreyle görev yapacaklar, başarılı olurlarsa iki yıl daha devam edecekler. Sağlık serbest bölgesi kurulması için 6 aday kent var. İzmir de bunlardan biri” dedi.