Okulların açılması ve havaların soğumasıyla birlikte okullardaki bulaşıcı hastalıklarda yüz göstermeye başladı.
Okullarda en sık görülen, çocukların birbirlerine bulaştırdıkları Hepatit A (sarılık), grip, bağırsak solucanları, uyuz ve kabakulak gibi hastalıklardan basit tedbirlerle korunmak elinizde. Özellikle ilkokula yeni başlayan çocuklara, açıkta satılan gıdalara karşı, beslenme saatinden ve tuvaletten sonra ellerin sabunla yıkamasının önemi mutlaka aileler tarafından anlatılmalıdır.
OKULLARIN AÇILMASIYLA HASTALIKLAR BAŞLAR
Çocukların okullarında derslerinde başarılı olması için sağlıklı olması şarttır. Okullarda okulların açılmasıyla çocukların farklı hastalıklarla karşılaşma tehlikesi de başlamış oldu. Okulların açıldığı dönemde havaların serinlemeye başlamasıyla, çocukların okula ve mevsime adaptasyonu da güçleşir. Çocukların okulda koşup oynamaları sırasında, terleme ve üşümeleri, sınıfların yeterince havalandırılmaması, sınıf içinde, tozların, mikropların çoğalmasına yol açabilir. Özellikle, astım, böbrek ve kalp hastalıkları, anemi, gibi kronik hastalığı olan çocuklar bu anlamda sıkıntı yaşayabilir. Her gün 6-8 saat bir arada yaşamak zorunda olan kalabalık öğrenci nüfusu, bulaşıcı hastalığı olan bir çocuğun hastalığının, okuldaki diğer öğrencilere kolayca geçmesine neden olabilir.
Okullarda en sık rastlanan bulaşıcı hastalıklar döküntülü hastalıklar, hepatitler menenjit, grip, bronşit ve parazit enfeksiyonları olup, bu hastalıkların bazıları aşıların uygun ve tam olarak uygulanması; bazıları da hijyen şartlarına dikkat edilmesi ile önlenebilir.
TUVALETTEN SONRA EL YIKAMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?
Sık sık el yıkamak evde ve okulda hastalıklardan korunmanın en basit ve en etkili yoludur. Çocuğunuza yemekten önce tuvaletten sonra burnunu temizledikten sonra ya da dışarıda oynadıktan sonra ellerini yıkaması gerektiğini hatırlatın. Ellerini “Minik Kuş” şarkısı bitene kadar yıkamasını söyleyin. Böylece ellerini yıkarken eğlenceli zaman geçirecektir.
HASTALIKLARA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER:
1-Okula başlamadan önce çocuklar genel bir muayeneden geçirilmeli.
2- Her öğrencinin sağlık dosyası tutulmalı ve mevcut hastalıkları, hastalık için yatkınlık özellikleri, yıl içinde görülen sağlık sorunları ve aldıkları tedavilerin bu dosyaya işlenmesi gerekir.
3-Okullarda belirli oralıklarla taramalar yapılmalı. Bu özellikle görme, işitme, bulaşıcı hastalıklar gibi sağlık sorunları için çok faydalı olur.
4-Çocuklara doğru duruş ve oturuş, biçimleri öğretilmeli ve çocuklar kendi ilgi alanındaki sporlara yönlendirilmelidir.
BULAŞICI HASTALIK SIRASINDA YAPILACAKLAR;
1-Bulaşıcı hastalık tanısı konan çocuklar doktorun önerdiği süre kadar okula gönderilmemeli
2- Okul bu hastalıklardan haberdar edilmelidir.
3-Hastaya yakın olan çocuklar bu hastalıklar açısından takip edilmelidir.