Fatih Üniversitesi Sema Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Güden: Donanım ve uzman yetersizliği nedeniyle kalp kapağında tedavi yerine değişimin tercih ediliyor.
Türkiye’de her yıl binlerce kalp kapağı hastası, tamir yapılma imkânı varken kapakçığının değiştirilmesi yüzünden mağduriyet yaşıyor. Kalp kapağı tamir edilen hastaların Coumadin ilacı kullanmadığı gibi, enfeksiyon riskinin de azaldığına dikkat çeken Güden, son 4 yılda 125 hastaya kalp kapakçığı tamiri yaptıklarını açıkladı.
Türkiye’de dünya standardına uygun kalp kapağı tamiri yapan sayılı merkezlerden biri olan Fatih Üniversitesi Sema Hastanesi, bugüne kadar saf kapak tamirinde yüzde 97 başarı gösterdi. Kalp kapağı tamir edilen hastalar Coumadin ilacı kullanmıyor; bu hastaların enfeksiyon riski azalıyor, felç geçirme ihtimali düşüyor. Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Güden, kalp kapak rahatsızlıklarında tamirin önemini açıkladı. Kalpteki dört kapaktan üçünün tamire uygun olduğunu söyleyen Güden, “Özellikle günümüz tıbbında mitral ve aort kapak tamiri daha çok yapılıyor. Kapakçıkların kireçlenmesi durumundaysa, tedavide yüzde 50’ye kadar kapak tamiri başarıyla yapılabiliyor. Birçok hastanede donanım ve uzman yetersizliği yüzünden kapak tamirinden ziyade değişiklik yapılıyor” dedi.
MEKANİK KAPAKTA ÖMÜR BOYU COUMADİN KULLANILIYOR
Kapak değişimi söz konusu olduğunda yaşanacak sıkıntılara da dikkat çeken Güden, hastanelerinde değişimden ziyade, kalp kapakçığı tamiri yaptıklarını bildirdi. Güden, son 4 yıl içinde 125 hastaya kalp kapakçığı tamiri gerçekleştirildiğini söyledi.
Genel olarak ülkemizdeki sağlık kurumlarında kalp kapağı değişikliği için iki yöntem uyguladığını anlatan Güden, birinci yöntemin sık kullanılan mekanik kapak takılması olduğunu belirtti. Mekanik kapaklarda kan sulandırıcı olan Coumadinin ömür boyu kullanılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Mustafa Güden, ameliyat sonrası hastanın kan değerlerinin sürekli kontrol edilmesi gerektiğini aktardı.
Mekanik yöntemle kalp kapağı değiştirilen hastanın ömür boyu Coumadin adlı ilacı kullanmak zorunda kaldığını vurgulayan Güden, “ Coumadinin yetersiz kullanılması pıhtılaşma ve vücudun felç geçirmesi gibi durumlara sebep olabiliyor. Yüksek dozda kullanılırsa aşırı kanamaya bağlı sorunlar çıkabiliyor. Coumadin için 15 günde bir kan testi gerekiyor. Her hastaya göre kanın sulanma biçimi değişiyor” diyerek uyardı.
İkinci yöntemin ise, hayvanlardan elde edilen ‘biyoprotez kapak’ olduğunu dile getiren Güden, bu kapakta Coumadinin üç ay kullanıldığını, fakat organ ömrünün 10 -15 yılla sınırlı olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Mustafa Güden, bu nedenlerle, hastaların yaşam konforlarını sınırlandırmamaları için en sağlıklı yöntemin kalp kapağı değişimi değil, tedavi olduğunu sözlerine ekledi.