Dünyaca ünlü göz hekimi Prof. Dr. Zoltan Nagy, kataraktın tedavisinde yeni bir dönem başlatan Femtosaniye lazerle kataraktı anlattı.
Katarakt ameliyatlarında komplikasyon oranını azaltan, göz teknolojisinin son buluşlarından biri olan Femtosaniye Lazer Yardımıyla Katarakt yönteminin ilk uygulayıcısı olan Prof. Dr. Zoltan Nagy ve bu alanda çalışmaları olan Prof. Dr. Ioannis Pallikaris, katarakt cerrahisindeki bu yeni yöntemi canlı katarakt ameliyatı eşliğinde Türk Oftalmologlarıyla birlikte paylaştı.
Hayatımıza giren yeni nesil teknolojiler sayesinde miyop, hipermetrop ve astigmattan sonra artık katarakt cerrahisi de lazer yardımıyla yapılabiliyor. Katarakt ameliyatlarının en önemli aşaması olan yapay göz içi merceğinin yerleştiği yuvanın oluşturulması, lazer yardımlı katarakt cerrahisi sayesinde 45 saniyede hazırlanabiliyor. Kataraktın tedavisinde yenibir dönem başlatan Prof. Dr. Zoltán Zsolt Nagy, Femtosaniye Lazerle kataraktı İstanbul’da anlattı.
Dünyagöz Hastaneler Grubu’nun ev sahipliğinde düzenlenen “Femtosaniye Lazerle Katarakt Cerrahisi” sempozyumunda Avrupalı ve Türkgöz doktorları İstanbul’da biraraya geldi. Yaklaşık 200 göz hastalıkları uzmanın katıldığı sempozyumda, Femtosaniye Lazer Yardımı ileyapılan katarakt ameliyatı sempozyumun yapıldığı salonda canlı olarak yayınlandı. İlk kez bir sempozyumda Femtosaniye Lazer yöntemiyle yapılan canlı katarakt ameliyatı, gözün uzmanları tarafından ilgi ile izlendi. Kataraktları farklı yapıda olan hastalara uygulanan canlı cerrahiyi izleyen göz doktorları, uygulanan ameliyat yöntemlerini enine boyuna tartıştı.
Katarakt cerrahisinde Avrupalı ve Türk uzmanların deneyimlerini paylaştıkları toplantıda konuşan Prof. Dr. Zoltán Zsolt Nagy, Türkiye’nin göz alanında önemli gelişmeler kaydettiğini vurguladı. Femtosaniye’nin dünyadaki ilk uygulayıcısı olan Prof. Nagy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Femtosaniye Lazer Yardımı ile Katarat yönteminde gelişmiş görüntüleme yöntemleri kullanılarak gözün kornea tabakasının kesilmesi, göz merceğinin ön zarının alınması ve katarakt oluşmuş merceğin göz içinde parçalanması lazer yardımı ile daha hassas ve daha düzgün olarak yapılabilmektedir. Bu şekilde hassas olarak yapılan ameliyatlar sonrasında göz içine takılan çok odaklı mercekler ile hastalardaki kırma kusurlarının (miyop,hipermetrop,astigmat) daha doğru olarak düzeltilebildiğini vurguladı. Türkiye bu yöntemi, dünya ile eş zamanlı olarak kullanmaya başlayarak bu konuda Avrupa’daki deneyimli ülkeler arasına katıldı.
“LAZER, GÖZ TEDAVİLERİNİN VAZGEÇİLMEZİ OLDU”
Günümüzde lazer tedavilerinde tüm dünyada kullanılan “Lasik” yönteminin ilk uygulayıcısı Prof. Dr. Ioannis Pallikaris konuşmasında, göz ameliyatlarında lazerin artık vazgeçilmez olduğunun altını çizdi. Femtosaniye lazer yöntemini ve başarısını değerlendiren Prof. Pallikaris, Türkiye’de lazer cerrahisi konusunda Dünyagöz Hastaneler Grubu’nun pek çok ilke imza attığını söyledi. Prof. Dr. Pallikaris, “Dünyagöz, göz alanında dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek, teknolojik anlamda kendini sürekli olarak geliştiriyor, güncel tutuyor, bu sempozyum da bunun en güzel göstergesidir” dedi.
DÜNYAGÖZ ETİLER’DE YAPILAN AMELİYAT ŞİŞLİ’DEN İZLENDİ
Sempozyumun bir bölümünde bazı göz doktorları tarafından Dünyagöz Etiler Hastanesi’nde gerçekleştirilen katarakt canlı cerrahisi salondaki diğer meşlektaşları tarafından izlendi. Şişli Grand Cevahir Otel’de gerçekleşen sempozyumda Dünyagöz Hastaneler Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Kazım Devranoğlu, Türkiye’de göz sağlığı alanındaki gelişmelerden bahsederek göz ameliyatlarında teknolojinin önemini vurguladı. Katarakt ameliyatlarında önemli olan hususlardan birinin hastanın gözündeki katarakt alındıktan sonra yapay göz içi merceğinin yerleştiği yuvanın kusursuz olarak hazırlanabilmesi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Devranoğlu, bu son teknoloji ürününün ameliyat esnasında hem hasta hem de hekim açısından konfor ve güvenlik sağladığının altını çizdi.
KATARAKT AMELİYATLARINDA KOMPLİKASYON ORANIDÜŞÜYOR
Aynı ameliyatla göz içine uzak ve yakın göz içi merceklerin yerleştirilmesinin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Devranoğlu“Kataraktın sertliğine bağlı olarak Femtosaniye lazer yardımlı katarakt ameliyatlarında kullanılan ultrason enejisi yüzde 100 ile yüzde 40 arasında azalmaktadır. Daha az ultrason enerjisinin kullanılması da ameliyat esnasında gözde istenmeyen hasarların ortaya çıkması riskini de en aza indirmektedir” dedi.
Dünya göz hastanesi gerçekten bu konuda çok iyi komplikasyon riskleri önemli oranda düşmüş oluyor fermosaniye yöntemiyle. Biz çok memnun kaldık ve çok güzel ilgileniyorlar.