Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) bünyesinde gen araştırma ve tetkik (Genom) laboratuvarı kurulacak.
Laboratuvarda, ABD’de uygulanan bir yöntem doğrultusunda kanserli hücrenin teşhisi yapılarak analizi çıkarılacak ve doktorlara hastanın tedavisine yönelik ilaç kombinasyonları önerilecek.
Üniversitenin oditoryumunda düzenlenen toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. İsmail Yüksek, Türkiye’de kanser tedavisinde yaşanan değişimin ivmelendirilmesine yönelik bir kaktı sağlamak istediklerini söyledi.
Yüksek, Türkiye’de kanser tedavi sürecinde hala genel yaklaşımlı tedavilerin uygulandığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Bazı ülkelerde başarılı uygulamalarına tanık olunan ve tıp dünyasının da yakından takip ettiği yeni bir tedavi yöntemi söz konusu. Bu tedavi yönteminin Türkiye’de de hayata geçmesi için üniversitemiz böyle bir inisiyatif almayı kabul etti. Bu çalışma ile üniversitemizde kurulacak laboratuvar, öncelikle doku transferi yapılmasını sağlayacak ve ardından transfer edilen doku üzerinde yapılacak testler kademeli şekilde yine bu laboratuvarda uygulanacak. Bu yöntem, ‘hastaya özel kanser hücresi gen mutasyon haritası’nın çıkarılmasına ve kanser hücresine özel ilaç kombinasyonlarının verilmesine dayanan bir yöntem olup, seçilen ilaçlar tıp dünyasının kabul ettiği ilaçlardır.”
Laboratuvarın kurulacağı YTÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Koyun da laboratuvarın odaklanacağı en önemli işin, kanser tedavisiyle ilgili çalışmaların bir araya getirilmesini ve Türkiye’deki bilgi ağına katkıda bulunmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Koyun, normalde kanser tedavilerinde kanserli hücreyi veya onun etkisini ortadan kaldırabilmek için kemoterapi uygulandığını anlatarak, ”Bilinen bir gerçek var ki, kemoterapi tedavileri de normal olarak bizim yaşamasını istediğimiz dokulara da zarar veriyor, o hücreleri de öldürüyor” diye konuştu.
Dünyada genetik ve kök hücre tedavilerinin önemli hale geldiğini ve artık yavaş yavaş hayatın içine girmeye başladığını ifade eden Koyun, şunları kaydetti:
”Laboratuvarda özellikle mevcut klasik kanser tedavilerinin yanı sıra bir ivmelendirme başlatmak amacıyla kansere sebep olan genin, kanserli hücrenin mazisine bakarak, geçmişteki ve daha sonraki işlevlerini tahmin ederek onu bloke etmeye yarayan bir sistem öneriyoruz.
Bu sistem şu anda Amerika’daki 5 merkezde hayata geçmiş durumda ve tedavilerden insanlar yararlanıyor. Ancak ölümlerin sona ermesi veya kanserli hücrenin yok edilerek hastanın tümden tedavi edilmesi diye de anlaşılmamalı bu. Fakat şu var ki, bu tedavilerin kanserli hastanın yaşam kalitesini ve yaşama süresini artırdığı, birçok kanser türünde kanıtlanmış durumda. Bu tedavi şeklinin Türkiye’ye daha hızlı girebilmesini sağlamış oluyoruz.”
Koyun, laboratuvarın haziran ayında faaliyete geçirilmesinin planlandığını da sözlerine ekledi.