Büyük bölümünü kök hücre ile ilgilenen tıp fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu Türkiye Ulusal Kök Hücre Öğrenci Konseyi’nden (TÜRKKÖK) genç bilim insanları, yurt dışına açılmayı planlıyor.
Dünyada ilk kez Uluslararası Kök Hücre Öğrenci Kongresi’ni İstanbul’da toplayan TÜRKKÖK üyeleri, diğer ülkelerdeki gençlerle işbirliği kararı aldı.
Türkiye Ulusal Kök Hücre Öğrenci Konseyi (TÜRKKÖK) Başkanlığı görevini yürüten Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi Tolga Aydın, iki yıl önce Türkiye’de ilk defa Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Osman İlhan’ın danışmanlığında, kök hücre ile ilgilenen öğrenciler tarafından ”Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kök Hücre Topluluğu” (ANTKÖK) kurulduğunu söyledi.
Türkiye’deki diğer fakültelerinde de kök hücre toplulukları kurulması için yol gösterici olduklarını anlatan Aydın, Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği’nin desteğiyle Ankara, Hacettepe, Gazi, Ege, GATA, Erciyes, İstanbul, Düzce, Yeditepe Üniversiteleri’nden öğrencilerin ”Ulusal Kök Hücre Öğrenci Konseyi” (TÜRKKÖK) kurduğunu belirtti.
”AVRUPA’YA AÇILDIK”
TÜRKKÖK’ün daha sonra Avrupa Kök Hücre Öğrenci Konseyi’nin (EUROSTEM) kurucu başkanlığını yaptığını ifade eden Aydın, ”TÜRKKÖK olarak kök hücre çalışmalarını uluslararası platforma taşıma, diğer ülkelerdeki tıp fakültesi öğrencileriyle ortak çalışmalar düzenleme ve araştırmalar yapma amacındayız” diye konuştu.
TÜRKKÖK olarak Kök hücre alanında çalışma yapmayı kendine hedef seçmiş öğrencileri aynı çatı altında buluşturan en köklü kuruluşlardan olan Student Society for Stem Cell Research (SSSCR) adındaki oluşumun da ortağı olduklarını ifade eden Aydın, ”Çalışmalarımızı daha da genişletmek amacıyla kısa bir süre önce dünyada ilk kez Uluslararası Kök Hücre Öğrenci Kongresi’ni topladık” dedi.
Kongreye yurt dışından katılan öğrencilerle görüş alışverişinde bulunduklarını ve bir sonraki dönemde neler yapılabileceğini ele aldıklarını anlatan Aydın, şunları dile getirdi: ”Kongrede, kök hücrenin tanımı ile başlayıp nöral kök hücreden, kanser kök hücresine, doku mühendisliği ve kök hücreden, kardiyovasküler cerrahide kök hücre kullanımına ve hematopoetik ve embriyonik kök hücreye kadar birçok konuya yer verildi. Kök hücrenin detaylı incelendiği kongreye başta tıp fakültesi olmak üzere konu ile ilgilenen sağlık ve fen bilimleri öğrencilerinden oluşan 150’si yurt dışı olmak üzere toplam 400 kişi katıldı. Toplantının Türkiye ve dünyada kök hücre farkındalığı oluşmasına katkı sağlayacak bir kongre olmasını hedefledik. Genç bilim insanları olarak önümüzdeki yıllarda bizler kök hücreyi laboratuvar ortamından alarak, klinik uygulamaya geçirmeyi amaçlıyoruz.”
Aydın, kendilerine gelen talep üzerine Kosova ve Azerbaycan başta olmak üzere diğer ülkelerdeki öğrencilere kök hücre kulüpleri kurulması konusunda öncülük etme kararı da aldıklarını da belirtti.
(NTVMSNBC)