Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nun“Avuç İçi Damar Okuma” olarak bilinen biyometrik kimlik doğrulama işlemi sistemine 1 Temmuz tarihinden itibaren pilot il olan Konya’da iki özel hastanede geçildi.
SGK tarafından 22 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurum Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile hastaların sağlık hizmet sunucularına müracaatında “Avuç İçi Damar Okuma” olarak bilinen biyometrik kimlik doğrulama işlemi sistemine 1 Temmuz tarihinden itibaren pilot il olan Konya’da özel iki hastanede geçildi. SGK Konya İl Müdürü Cem Dinç, 1 Temmuz’da uygulanmaya başlanan “Avuç İçi Damar Okuma” sisteminin tanıtımını özel Farabi ve Mevlana Hastaneleri’nde gerçekleştirdi.
SGK Konya İl Müdürü Cem Dinç, “1 Temmuz itibariyle avuç içi damar izi okuma sistemine Türkiye’de ilk defa Konya’da geçmiş bulunmaktayız. Buda bizim için çok önem arz ediyor. Bu konu heyecanlandırdı bizi. Bu sistemle birlikte, vatandaşımızın daha çağdaş hizmet alma yönünde büyük bir atılım atmış olacağız. Daha modern bir sisteme kavuşmuş olacağız. Daha önce 1 Mayıs itibariyle e-reçeteye geçtik. Birbirini entegre eden sistemler bunlar. Vatandaşımızın çağdaş anlamda hizmet almasını sağlayan birbirine entegre sistemleri kavuşturmuş oluyoruz Konya’mızda. Bu sistemde avuç içi okuma damar sistemi vatandaşlarımızın bilgileri, avuçlarını okutacakları sistemden bizim veri ambarımıza kaydolacak. Ve vatandaşımız bundan sonra her hastaneye geldiğinde poliklinik hizmetlerini istediği yerde istediği ilimizde bu hizmetle alabilecek. İlk etapta Farabi ve Mevlana hastanelerinde bu uygulamaya gidildi. Bir ay içerisinde tüm özel hastanelerde bu uygulamaya geçilecektir” dedi.
Özel Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cevat Özpınar ise, “Avuç içi damar izi okuma yöntemi şu anda dünya genelinde bu kapsamda bu genişlikte uygulanacak ilk hastaneyiz. Bu yöntem sayesinde hem hastanemizin güvenliği hem sosyal güvenlik sistemimizin güvenliği hem de hastamızın güvenliği sağlanmaktadır. Bir diğer değişle bir kişinin sağlık güvence haklarını, sosyal güvenlik haklarını bir diğer kişi kullanamayacaktır. Veri tabanı oluşuncaya kadar başlangıçta bir buçuk dakikalık bir süre oluşuyor ancak veri tabanı oluştuktan sonra kişiler hastanemize geldiğinde bir saniyenin altında daha kısa bir sürede elini uzattığı anda kişiyle ilgili tüm bilgiler ekrana gelecektir” diye konuştu.
İlk kez avuç içi damar okuma sistemiyle tanışan vatandaşlardan Ender Kurtulgan, kendisinin öğretmen olduğunu ifade ederek, “Avuç içi uygulamasının inşallah bu gereksiz sağlık giderlerinin kısıtlanması ve tasarruf konusunda faydalı olacağını düşünüyoruz. Konya’nın pilot bir il olduğunu gazetelerden okumuştum. Güzel bir uygulama olacağını düşünüyorum. İnşallah ülkemiz için faydalı olur” şeklinde konuştu.