Dünyanın en büyük ilaç üreticilerinden İsviçreli Novartis, yıllık 9,5 milyar dolara yakın Ar-Ge harcaması yapıyor.
Cirosunun yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen bu rakam, tüm sektörlerdeki en büyük araştırma harcamalarından. Bünyesindeki 6 bin doktor yeni ilaç geliştirme üzerine çalışıyor. Oftalmoloji (göz hastalıkları) alanında araştırma yapan 400 doktorları bulunuyor. Bunların 250’si Amerika’da, 100’ü Çin’de ve 50’si de İsviçre’de araştırma yapıyor. Ekibin başındaki Novartis Oftalmoloji Dünya Başkanı Dr. Thaddeus Dryja, sadece göz hastalıkları için 100 ila 200 milyon dolar arasında harcama yaptıklarını söyledi. Firma, geçen yıl özellikle göz cerrahisinde önde gelen araştırmaların sahibi Alcon’u satın aldı. Tecrübeleri birleştirdiklerini belirten Dryja, önümüzdeki yıllarda birçok göz hastalığı konusunda önemli adımlar atacağını kaydetti.
25 yıldır göz işinde olduklarını söyleyen Novartis Göz Ürünleri Dünya Başkanı Rafiq Hassan, halk arasında sarı nokta olarak bilinen yaşa bağlı makuler dejenerasyon (YBMD) hastalığı için yapılan çalışmalar sonucunda geliştirdikleri Lucentis isimli ilaçla kaydedilen gelişmeyle ilgili, “Önceden bu hastalığı ancak durdurabiliyorduk. Şimdi gözde iyileşme kaydedebiliyoruz.” dedi. YBMD, ilerleyen yaşlarda gözün arka kısmında sıvı birikmesi ile görme kaybına yol açıyor. Dünyada 30 ila 50 milyon kişinin sarı noktadan muzdarip olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca şeker hastalarında da benzer bozulmalara rastlanıyor. İnsanların daha önce bu hastalıktan ötürü gözünü kaybettiklerini belirten Hassan, bu hastalıklarla ilgili 2005-2010 arasında Danimarka ve İsrail’de yapılan çalışmalarda hastalıktan dolayı kör olanların oranında yüzde 15 oranında gerileme olduğu bilgisini vererek, hastalıktaki gerilemenin tam da bu tür ilaçların çıktığı döneme geldiğinin altını çizdi. Şirketin İsviçre İlaç Operasyonları Başkanı Marcel Imwinkelried de ilaç fabrikalarının sürekli yatırım gerektirdiği, üretimde amiral gemisi olan İsviçre’deki tesisin yıllık tablet, ampul, şırınga ve kapsül gibi 4 milyar ünite üretim gerçekleştirdiğini kaydetti.
Sıfır hata ile çalışmak zorunda olan şirket, bu yıl sadece katı dozaj formları üretimi için 500 milyon dolar yatırım yaptı. Üretim sürecinde aşırı hassas davranıldığını vurgulayan Imwinkelried, “Etken maddelerin ısısını sürekli kontrol ediyoruz. 2 dakikada bir tartıyoruz.” şeklinde konuştu.
(Zaman)