Türkiye’nin İstanbul şehrindeki bir üniversite, Precision Automated Laser Systems (PALS) tarafından sipariş üzerine geliştirilen bir lazer sistemiyle tıbbi araştırma ve geliştirme kapasitesini yükseltti.
Çok-eksenli makine, Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsünde medikal alanda arastirma yapan öğrencilerin stentler ve sondalar gibi küçük ve karmaşık aparatları kesmelerine olanak veren 400 W’luk bir fiber lazere sahip. Sistem aynı zamanda bombeli kesme ve kaynak yapmaya da uygun.
PALS’ın sahibi Richard Swindell şöyle diyor: “Hem uygun maliyetli hem de derli toplu olan esnek ve eksiksiz bir system oluşturmak için üniversite ve JK Lasers şirketiyle yakın temas içinde çalıştık. Öğrenciler deneyimli lazer kullanıcıları olmadığından sistem aynı zamanda güvenli ve kolay kullanılabilir de olmalıydı.
“Bunu akılda tutarak, bizim kendi GUI arayüzümüzle JK Lasers’ın sezgisel yazılımını birleştiren kullanıcı dostu bir arayüz hazırladık. Bu da öğrencilerin tüm lazer bilgilerini, kesme süreci verilerini ve kamerayı tek bir ekran üzerinden kolayca görebilecek olmaları anlamına geliyor.”
0,5mm’den başlamak üzere herhangi uzunluktaki bir tüpü kesmek için öğrenciler basitçe boyutları, lazer parametrelerini ve gereken parça sayısını girerler. Sonrasında makine, saniyede yaklaşık 7,5mm’lik bir besleme oranıyla 0,5mm’den 6mm’ye kadar olan tübajı kullanarak lazerle kesme işlemini programlanmış şekilde gerçekleştirir.
JK400FL gibi fiber lazerler, karmaşık tıbbi cihazların hassas bir şekilde kesimi için popüler bir seçenektir. Yüksek ışın kaliteleri ve küçük odaklı nokta boyutları, kesilen alanın ısıdan etkilenmesini en düşük seviyede tutarak artıksız bir kesme sağlar.