AK Parti tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan, Eczane ve Eczacılık Kanunu’nda değişiklik yapan kanun teklifi eczacıları memnun etti. Kanun 14 Mayıs Eczacılar gününe yetiştirilerek, eczacıların çifte bayram yapması sağlanacak.
Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı Nurten Saydan ve Ankara Eczacı Odaları Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Şenbaba kanun teklifini değerlendirdi. Türkiye’de eczane dağıtımının son derece düzensiz olduğunu belirten Nurten Saydan, Hakk’ri’de 20 bin kişiye bir eczane düşerken, Muğla’da bin 950 kişiye bir eczane düştüğünü söyledi. Saydan, 3 bin 500 kişiye bir eczane düzenlemesinin son derece makul ve yaşanan sorunların çözümü için önemli olduğunu vurguladı.
“MESLEĞİN KANSERİ ORTADAN KALKACAK”
“Eczacıların diplomalarını kiralaması konusunun mesleğin kanseri olarak nitelendiren Saydan, kanun teklifi ile ‘muvazaalı olarak eczane açmaktan’ dolayı ruhsatnamesi iptal edilenlerin, 5 yıl süreyle eczane açamayacak olmalarını memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı. Geleneksel tıbbi ürünlerin ve alternatif tedavi yöntemi ürünlerin ve özel tıbbi amaçlı diyet gıdaların eczanede satılacak olmasının da son derece yerinde bir karar olduğunu ifade eden Saydan, “Örneğin lahana kapsülü diye satılan ürünü vatandaş sebze zannedebiliyor.” dedi.
Saydan, eczanelerde reçete sayısı, ciro gibi kriterlere göre, ikinci eczacı çalıştırılması zorunlu olmasını ise bir dayatma olarak nitelendirdi. Eczacılık mesleğindeki istihdam sorununun serbest eczaneler üzerinden çözülmeye çalışıldığını belirtti.
“GEÇ BİLE KALINDI AMA SEVİNDİRİCİ”
Ankara Eczacı Odaları Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Şenbaba ise kanun teklifinin eczacıların uzun süredir beklediği bir düzenleme olduğunun altını çizdi. Şenbaba, 3 bin 500 kişiye bir eczane düzenlemesinin eczane dağılımındaki çarpıklıkları ortadan kaldıracağını ifade etti. Şenbaba ayrıca aynı ilçe içerisinde yer alan bir eczanenin ilçe içerisinde istediği kadar yer değiştirme imkanının bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Yardımcı eczacı çalıştırma zorunluluğunun da meslekteki istihdam sorunun çözümüne önemli katkısı olacağını dile getiren Şenbaba, mezun olan bir eczacılık fakültesi öğrencisinin bir yıl boyunca bir başka eczacı yanında çalışmasının meslekteki gelişimi ve işi öğrenmesi adına faydalı olacağını kaydetti. Şenbaba yapılan diğer düzenlemelerin eczacıların meslekte karşılaştıkları sorunların çözümü için önemli bulduklarını dile getirdi.
TEKLİF NE GİBİ YENİLİKLER GETİRİYOR
Teklifle serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre, en az 3 bin 500 kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenecek. Eczane açılması için kriterler belirlenirken ilçelerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasına göre sınıflandırma yapılacak. Eczacılara, meslekte geçirilen toplam yıl sayısı ile hizmet puanı çarpımı sonucu yerleştirme puanı verilecek. Serbest eczanelerde reçete sayısı, ciro gibi kriterlere göre, ikinci eczacı çalıştırılması zorunlu olacak. Eczane açmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl süreyle, bir eczanede ”yardımcı eczacı” olarak çalışmak zorunda olacak. Eczanelerde geleneksel tıbbi ürünler, alternatif tedavi yöntemi ürünleri, özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar satılabilecek. Başkasına ruhsatını kullandıran eczacı 5 yıl boyunca eczane açamayacak.
Türkiye’de eczacıların; bin 358’i Sağlık Bakanlığı’nda, 218’i üniversitelerde, 23 bin 462’si ise serbest eczanelerde görev yapıyor ve ülke ortalamasında 3 bin 93 vatandaşa bir eczane düşüyor. Bu rakam Hollanda’da 8 bin 500 hastaya bir eczane, Fransa da 2 bin 500 hastaya bir eczane, Almanya’da 4 bin hastaya bir eczane ve İngiltere’de 5 bin hastaya bir eczane düşüyor.