İtalya’ da bulunan Floransa Careggi Üniversitesi Nöroşirurji Böiümü’nden Dr. Aiessandro Vagaggini ve Dr. Lorenzo Paoli konuşa konuşa yapılan bel fıtığı ameliyatlarını izlemek ve öğrenmek için Türkiye’ye geldi.
Dr. Hikmet Uluğ 20-23 Mart 2012 tarihleri arasında İtalya’da düzenlenen Uluslararası Minimal İnvaziv Cerrahi Kongresi’nde bu ameliyatlar konusunda iki konuşma ve bir video gösterisi yaptı. Türkiye’de uygulanan ancak İtalya’da henüz yapılamayan bu teknikle ilgilenen İtalyan doktorlar Dr. Uluğ ile irtibata geçti. Floransa Careggi Üniversitesi’nden iki hekim de bu ameliyatları İtalya’da ilk defa başlatmak için Türkiye’ye gelerek yapılan ameliyatları yerinde gözleme ve ameliyatlar hakkında tartışma şansını yakaladılar.
Türkiye’ye gelerek yapılan ameliyatları yerinde gözleme imkânı bulan doktorlar aynı zamanda vakalar konusunda tartışma şansını yakaladı. Her iki doktor da ilk olarak Medicana Nörolojik Bilimler, Omurga ve Ortopedi Merkezinde yapılan ameliyatları izledi.
Endoskopik Bel Fıtığı Cerrahisi Tüm Dünyada Gelişmeye ve Yaygınlaşmaya Başlayan Bir Ameliyat Tekniği
Mikrocerrahi yöntemden farklı olarak hastaların kesi yapılmadan ameliyat edilmesini sağlıyor. Fıtığa ulaşmak için kas dokusunu sıyırmadan ve kemik dokusu çıkartmadan ameliyat gerçekleşiyor. Böylece hastalar operasyondan sonra kısa zamanda iyileşip çalışma hayatına geri dönebiliyorlar.
Konuşa konuşa yapılan bel fıtığı ameliyatlarında tıpkı diz ameliyatları gibi, yarım santim çapında bir endoskopla omurganın ilgili bölgesine ulaşılarak fıtık çıkartılıyor. Belin yan tarafından girilerek ameliyat yapıldığı için hiç iz kalmıyor. Hastaya lokal anestezi yapıldığı için ameliyat sırasında doktoru ile konuşabiliyor.
Dünyada Az Sayıdaki Merkezde Uygulanıyor
İtalyan doktorlar da gözlem izni aldıkları üç ayrı hastanın konuşa konuşa yapılan fıtık ameliyatına girdiler. Yöntem Floransa’da uygulanmaya başlanacağı zaman Dr. Hikmet Uluğ katılacağını söyledi. Yabancı doktorların gözlem için ameliyatlara girdiği Medicana Nörolojik Bilimler, Omurga ve Ortopedi Merkezi her iki tekniğin de bir arada uygulanabildiği dünyadaki az sayıdaki merkezden biri olarak kabul ediliyor.