Global sağlık şirketi Novo Nordisk, Türkiye’de özellikle diyabet ve obezite tedavisinde kullanılan enjeksiyon kalemlerinin sahte versiyonlarının hızla artan bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Şirket, sahte ilaçların oluşturduğu risklere karşı kamuoyunu bilinçlendirme amacıyla “İlaç Sahteye Gelmez” kampanyasını başlattı.
Novo Nordisk Türkiye Kıdemli Klinik, Medikal ve Ruhsat Direktörü Dr. Ömer Buğra Bahadır’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın toplantısına, Türk Diyabet Cemiyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva da katıldı. Toplantıda, sahte ilaçların dünya genelindeki artış trendi ve bu ürünlerin insan sağlığını tehdit etme şekilleri verilerle anlatıldı.
Sahte ilaçlar her yıl 1 milyon can alıyor
Dr. Ömer Buğra Bahadır, küresel ölçekte sahte ilaçların ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini belirterek, “Dünya genelinde her yıl sahte ilaçlar nedeniyle 1 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor. Küresel sahte ilaç pazarının yıllık 200 milyar ila 432 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. Sahte ilaçların çoğu, düşük ve orta gelirli ülkelerde merdiven altı üretimle pazara sürülüyor” dedi.
Türkiye’nin de bu sorunun içinde yer aldığını vurgulayan Bahadır, “Avrasya Bölgesi, dünya genelindeki yasa dışı ilaç faaliyetlerinin en yüksek olduğu bölgelerden biri. Son dönemde Türkiye’de özellikle diyabet ve obezite tedavisinde kullanılan enjeksiyon kalemlerinin sahte versiyonlarında artış gözlemleniyor” ifadelerini kullandı.
“İlaç Sahteye Gelmez” kampanyası başlatıldı
Novo Nordisk, sahte ilaç kullanımının oluşturduğu tehlikeleri önlemek amacıyla “İlaç Sahteye Gelmez” isimli farkındalık kampanyasını başlattı. Dr. Bahadır, “Sahte ilaçların en büyük tehlikesi, ölümcül sonuçlara yol açabilmesidir. Bu nedenle ilaçların sadece doktor önerisiyle ve eczanelerden temin edilmesi çok önemli. İnternetten veya elden yapılan satışlar büyük bir risk taşıyor” dedi. Kampanya ile hastaların ve sağlık profesyonellerinin sahte ilaçlardan korunması hedefleniyor.
Obezite tedavisinde sahte ilaçlar artıyor
Türk Diyabet Cemiyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, obezite tedavisinde sahte ilaç kullanımının artmasının sağlık üzerindeki ciddi etkilerine değindi. “Reçetesiz olarak satılan bu ilaçlar, genellikle internetten temin ediliyor ve çoğu zaman toksik maddeler içeriyor. Sahte ilaçlar, toksik kimyasallar, ağır metaller, efedrin, amfetamin gibi uyarıcılar, hatta insülin gibi tehlikeli maddeler içerebiliyor. Bu tür ilaçların kullanımı, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor” diye konuştu.
Özellikle son dönemde sahte enjeksiyon kalemi kullanan hastaların ciddi sağlık sorunları yaşadığını belirten Prof. Dr. Oşar Siva, “Aşırı tiroid hormonu içeren ilaçlar, hipertiroidi ve diğer kalp rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Hatta, sahte enjeksiyon kalemleri içindeki insülin nedeniyle kan şekeri düşüşü gibi ölümcül durumlarla karşılaşıyoruz” diyerek bu sorunun ciddiyetine dikkat çekti.
Türkiye’de obezite oranı artıyor
Prof. Dr. Oşar Siva, Türkiye’deki obezite oranlarının hızla arttığını ve bunun zayıflama ilaçlarına olan talebi artırdığını belirtti. “Her 3 yetişkinden 1’i obeziteli ve 1’i fazla kilolu. Bu nedenle obezite tedavisine olan ilgi büyük. Ancak, doktor kontrolü olmadan alınan ilaçlar ciddi sağlık tehditleri oluşturuyor” dedi.
Novo Nordisk, sahte ilaçlarla mücadelede yalnız olmadığını, sağlık makamları ve yerel yetkililerle birlikte bu sorunla etkin bir şekilde mücadele ettiğini belirtti. Türkiye’de sağlık profesyonelleri, eczacılar ve yetkililerle yakın iş birliği içinde olduklarını vurgulayan Dr. Bahadır, bu soruna karşı toplumsal farkındalık sağlamaya devam edeceklerini söyledi.