Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) tarafından düzenlenen 46. Uluslararası Katılımlı Yıllık Kongre SOLUNUM 2024, akciğer sağlığı ve yapay zekânın geleceğini masaya yatırdı.
TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, “Yapay zekâ, radyolojik değerlendirmelerde hekimlere destek olacak, ancak son sözü her zaman hekim söyleyecek” dedi. Kongre Başkanı Prof. Dr. Deniz Köksal ise yapay zekâ sayesinde 8 hastada erken akciğer kanseri tanısı koyduklarını belirterek, “Yapay zekâ bizden akıllı değil ama dikkatli” diye konuştu.
Yapay Zekâ Tıpta İş Yükünü Azaltıyor
Antalya’da 20-24 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleşen kongrede, “Başarı Bir Yolculuktur… Tükenmeyen Nefesle…” temasıyla akciğer sağlığı tüm yönleriyle ele alındı. İlk oturumda yapay zekâ konuşulurken, radyolojik tetkiklerde ve erken tanıda sağladığı kolaylıklar öne çıktı.
TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, akciğer grafilerinin yorumlanmasında yapay zekânın radyolog ve göğüs hekimlerine önemli katkı sağlayacağını söyledi. “Yapay zekâ, yüzlerce görüntüyü hızlıca değerlendirebilir ve erken tanıda hekime yol gösterebilir” diyen Akçay, “Bu süreçlerin hekim kontrolünde ve sorumluluğunda olması gerektiği unutulmamalıdır” dedi.
Erken Tanı İçin Yapay Zekâ Umut Veriyor
Kongre Başkanı Prof. Dr. Deniz Köksal, akciğer kanseri erken tanısında düşük doz tomografi ve yapay zekâ uygulamalarının önemine dikkat çekti. Köksal, son 10 ayda yapay zekâ sayesinde 8 hastada erken teşhis sağladıklarını belirterek, “Tarama programlarının yaygınlaşması için radyologların iş yükünü hafifletecek teknolojilere ihtiyacımız var” dedi.
E-Sigara ve Alternatif Ürünlere Karşı Uyarı
TÜSAD, e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin gençler arasında yayılmasına karşı da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şule Akçay, “Zararı azaltılmış ürün diye bir şey yok! Bu ürünler yeni sağlık sorunlarına yol açıyor ve toplumsal bilinçlenme şart” dedi. Elektronik sigara kullanımının yeni hastalıkları tetiklediğini belirten Akçay, sigara bırakma polikliniklerinden destek alınabileceğini hatırlattı.
KOAH ve Akciğer Kanserinde Artış
Sigara, çevresel ve mesleki faktörlere bağlı olarak KOAH ve akciğer kanseri sıklığının arttığına dikkat çeken TÜSAD uzmanları, erken tanı ve farkındalığın önemini vurguladı. Doç. Dr. Özgür Batum, “Akciğer kanseri gençlerde bile artış gösteriyor. Tütün ürünleri kullanımını azaltmalı ve pasif içiciliği önlemeliyiz” dedi.
COVID ve Kalıcı Hasar Endişesi
Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, COVID’in uzun dönem etkileri konusunda uyarılarda bulunarak, “Akciğerlerde kalıcı hasar riski devam ediyor. Özellikle risk grubundakiler aşılarını ihmal etmemeli” dedi.