Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği ve Diyabet Çalışma Grubu tarafından, ülkemizde ilk kez düzenlenen “ 1. Ulusal Çocuk ve Ergen Diyabet Sempozyumu”, 3-5 Ekim 2019 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi.
“Diyabet ve Beyin, Prediyabet ve Önlem Çalışmaları, Diyabette Yeni İnsülinler ve Yeni İlaçlar, Okul Öncesi Çocuklarda Diyabet Yönetimi, Adolesan Diyabette Özel Sorunlar, Okulda Diyabet Programı, Diyabet ve Teknoloji, Sporcularda Diyabet Yönetimi” gibi ilgi çeken konu başlıklarında oturumların gerçekleştirildiği sempozyumu 200’ün üzerinde katılımcı takip etti.
Sempozyumda açıklamalarda bulunan Sempozyum Başkanı, aynı zamanda Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zehra Aycan, çocukluk çağı diyabetinin % 90’dan fazlasının Tip 1 diyabet olduğunu belirterek, “Tip 1 diyabet mutlak insülin eksikliği ile giden ve tedavisinde insülinin mutlaka yerine konması gereken bir hastalıktır. İnsülin kullanılması hayati önemi haizdir. Tedavi başarısı eksik olan insülinin insan fizyolojisine uygun bir şekilde yerine konması, doğru beslenme ilkelerini benimsemesi ve hareketli bir yaşam tarzı ile mümkün olacaktır” dedi.
DİYABETİ YÖNETMEK ÇOCUKLUK ÇAĞI İÇİN DAHA ZOR
Çocukluk çağında diyabetle yaşamanın kolay olmadığını ve bir hayat disiplini gerektirdiğini belirten Aycan, sözlerine şöyle devam etti:
“Yeni doğan döneminden 18 yaşa kadar çocukluk çağı olduğunu düşünürsek her yaş grubunun farklı öne çıkan özellikleri de eklendiğinde diyabetle yaşamak daha da zorlaşabilmektedir. 2 yaşındaki bir oyun çocuğu ile 14 yaşındaki bir ergenin sorunları bambaşkadır. Bu nedenle çocuklardaki diyabet yönetimi sağlık profesyonelleri, aileler ve çocuklar bakımından değişik zorluklar içermektedir. Ayrıca çocukluk çağı diyabetinin yönetiminde yalnızca hastane tedavileri yeterli değildir. Diyabeti ile her an yaşayan çocuğun yaşam alanlarına da dokunmak gerekmektedir. Bütün bunları yapabilmek için sayıca yeterli ve bilgi düzeyi yüksek diyabet ekiplerine ihtiyaç vardır. Diyabet hizmeti çocuk endokrinoloji uzmanı, diyabet eğitim hemşiresi, diyetisyeni, psikolog ve gerekli hallerde sosyal hizmet uzmanından oluşmaktadır. Diyabet yönetimindeki başarı nitelikli ve sayıca yeterli diyabet ekiplerinin oluşturulması ile mümkündür. Ülkemizde çocuk endokrinoloji uzmanlarının sayısı diyabet için yeterli olmakla birlikte diyabet eğitim hemşiresi, diyetisyen ve psikolog sayıları oldukça yetersizdir. Çocuk ve aileye yeterli eğitim verilmediğinde ve tüm yaşam alanlarında diyabetini yönetme ve becerisi öğretilmediğinde hayatı tehdit eden kan şekeri düşüklüğü veya aşırı yükselmesine bağlı diyabet koması yaşayabilmektedir. Bu nedenle ülkemizde çocuk endokrinoloji merkezleri için diyabet eğitim hemşireleri, diyetisyen ve psikolog kadroları mutlaka dolmalı ve ekip anlayışı içerisinde çocuklarımıza gereken destek sağlanmalıdır”.