1999 yılında faaliyete geçen, yerli anestezi cihazları üretimi yapan ve yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu dile getiren SMS Tıbbi Cihazların kurucusu Celalettin Yıldırım, yerli üretimde; üretici olarak yaşadığı sıkıntıları dile getirdi:
Celalettin Yıldırım : Türkiye’de ben üretici firmayım, hastane yöneticilerinin, doktorların, müdürlerin, teknisyenlerin, satın almacıların ithal üretimi ön planda tutarak, yerli ürünleri ikinci planda tutmaları, sektörümüzü derinden üzmektedir
Öncelikle sizi ve firmanızı biraz tanıyabilir miyiz?
2000 yılı itibariyle faaliyete geçmiş bir firmayız. İlk kuruluşta anestezi cihazı imalatıyla piyasaya çıktık. Daha sonraki süreçlerde ameliyat masasını da dahil ettik. Son dönemde ise ameliyat tavan lambasını çalışmasını yaptık.
Nerelere hizmet veriyorsunuz?
Türkiye geneli çalışıyoruz. Özel hastane, devlet hastanesi, üniversite.
Fuarlara katılıyor musunuz? Özellikle tercih ettiğiniz geri dönüşümünden memnun kaldığınız fuarlar hangileri?
Evet fuarlara katılmaya özen gösteririz. Özellikle tercih ettiğimiz fuar Arap Health Fuarı. Orda çalıştığımız Orta Doğu Ülkeleri; Arap Ülkeleri, Afrika ülkeleri oluyor.
Hangi ülkelerle çalışıyorsunuz?
Irak, Kazakistan, Gürcistan, Sırbistan, Hindistan, Tacikistan, Kıbrıs, Azerbaycan, Endonezya, Kenya, Nijerya, Arabistan, Libya, Suriye, Ürdün, Romanya.
Sektörünüzle ilgili gözlemlediğiniz problemler sizce nedir?
Şuan eskiye nazaran üretimde biraz yavaşlama, ülke genelinde bir alım zorluğu var bu biraz ülkenin içinde bulunduğu jeopolitik sebepler ile ilgili. Şuan ağırlıklı olarak daha çok mevcut kullanılan cihazların tamir ve bakımı yapılmaktadır.
Türkiye’de ben üretici firmayım, hastane yöneticilerinin, doktorların, müdürlerin, teknisyenlerin, satın almacıların ithal üretimi ön planda tutarak, yerli ürünleri ikinci planda tutmaları, sektörümüzü derinden üzmektedir. Kurum alımlarında, şartnamenin herhangi bir basit maddesine itiraz yazmamız durumunda, ilgili şartnameyi yazan doktor veya yetkilinin, gerçek anlamda pek önem arz etmeyen, fakat kendisince önemli olan maddelerin bile değişmediği görülmektedir. Alımlar tamamen tarafsız olmalı, firmalar arasında büyük firma, küçük firma, düşüncesi olmamalı , şartnamelere çok basit olan ibareler ekleyerek başka firmalar devre dışı bırakılmamalıdır. Elbette cihazlarda olmazsa olmaz özellikler bulunmalıdır.
Ben Ameliyat Masasını üretiyorum, çıkan şartnameye bakıyorum hemen isteyince değiştirilemeyecek bir özellik görüyorum ,örneğin masanın minder kalınlığı,3cm-4cm-5cm-8cm olan şartnameler görüyorum. Bu maddeye itiraz etmemiz durumunda şartnameyi yazan doktorun bu kalınlıkta olması gerektiği söylemini görüyorum. Peki bunlardan bir tanesi doğru minder kalınlığı ise, diğer ölçülerde olan cihazları farklı kurumlar neden alıyor, onlar mı yanlış yapıyor, yoksa siz taraf tutup şartlanmış olmanızdan mı bunu istiyorsunuz. Açıkçası ben bu tür olaylara mantık yürütemiyorum. Artık bu tür sorunlardan bıkkınlık geldi. Bu gibi durumları geçmek için zannediyorum’ ki bakanlığımızın bir şeyler yapması gerekiyor. Herhalde tamamen yerlileşmeye odaklanmış bir Türkiye için, her kesimin elini taşın altına koyması gerekiyor. Yerli üretimlerini ön planda tutan ülkeler mevcuttur, şuan bu ülkeler dünyada ekonomisi büyük olan, gelişmiş ve dünyaya yön veren ülkelerdir. Daha da ilerisini söylemek gerekirse, ailesinde ithal sigara için bireyleri, okul öğretmenlerine belirten öğrencilerin olduğu ülke mevcuttur.
Sizce ithal üretimi tercih etmelerinin sebebi nedir?
Şartlanmışlık..
Avrupa Hastalığı..
Avrupa Hayranlığı..
Hani Türk’ün malıydı yerli malı ?
Üretim!
Üretim!
Üretim!
#yerliurunler, #celalettinyildirim, #smstibbicihazlar, #güncel, #manset