30 yıldır tıp endüstrisi alanında Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarında yer alan Aygün, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesindeki tesislerinde uluslar arası standartlarda imal ettiği ürünlerini yüksek rekabet gücü ile dünya pazarına sunmaya devam ediyor. Sterilizasyon için Konteynır Sistemleri, Cerrahi Motor Sistemleri, Medikal Aydınlatma Sistemleri ve Tek Kullanımlık Medikal Sistemleri üreten firma, medikal cihaz tasarımında sıra dışı ürünü olan “Karınca 206” ile 2018 yılına hızlı bir giriş yaptı.
Bu yılı üretim kapasitesini artırmak, kendi Ar-Ge merkezini kurmak ve tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermek üzere planlayan Aygün’ün tıp endüstrisine sunduğu yeni ürünlerini, büyüme stratejisini ve hedef pazarlarını Aygün Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aygün ile konuştuk.
Neden KARINCA 206?
Adının Türkçe olmasını ve özellikle yabancılar tarafından kolay telaffuz edilebilecek bir kelime olmasını istedik. Karınca kendisinden 50 kat daha büyük ağırlıkları kaldırabilen bir canlıdır. Biz de bundan esinlenerek ebatı küçük ama işlevi büyük olan bu cihaza karınca adını verdik.206 da insan vücudundaki kemik sayısıdır. Ağırlıklı olarak ortopedi ve kalp damar cerrahisinde kullanılıyor.
Mehmet Aygün kimdir? Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1966 yılında Samsunda doğdum. Samsun Merkez Teknik Lise makine teknikerliği bölümünü tamamladım. Konya Selçuk üniversite makine mühendisliği bölümünü yarım bırakıp iş hayatına atılmaya karar verdim.
Aygün’ün kuruluşundan, yatırım kararından bahseder misiniz?
1988 yılında Aygün Cerrahi Aletler firmasını kurduk. Küçük sanayi sitesinde ikinci Katta yer alan ilk atölyemiz yaklaşık 50 m2 büyüklüğünde idi. O yıllarda Türkiye de cerrahi el aletleri üretiminde çeşit ve miktar çok azdı. Büyük oranda yurt dışından temin edilmekte idi. Sektöre girişimiz yurt dışından gelen cerrahi aletlerin tamiri ile olmuştur.
Aygün’ün ürün portföyü, üretim kapasitesi, hacmi, hedef pazarları hakkında bilgi verebilir misiniz?
İlerleyen zamanlarda tamir etmekte olduğumuz cerrahi aletlerin benzerlerinin üretimine başladık. İlk zamanlarda üretim için gerekli hammadde bulmakta çok fazla zorluk yaşamakta idik. Daha sonraları ilerleyen yıllarda Almanya da yaşayan gurbetçi dostlarımızın katkılarıyla doğru hammaddeyi Avrupa dan temin etmeye başladık. Zaman içinde bölgemizdeki eski silah ustalarını da bünyemize katarak üretim kapasitemizi ve ürün çeşitliliğimizi arttırdık. Bir süre sonra cerrahi aletler dışında sterilizasyon konteynır sistemleri ve cerrahi motor sistemleri gibi yeni ürünlerin üretimine de başladık. Bugün geldiğimiz noktada 6000m2 kapalı alanda 240 çalışanımız ile üretim yapmaktayız.
Neden eski silah ustaları?
80 öncesi Karadeniz de el işçiliğiyle silah üretimi yaygındı. Onların elleri bu işe daha yatkın. El işçiliyle silah yaparlardı ve teknik beceriye sahiplerdi. Cerrahi aletleri yapacak olan kişinin el yatkınlığı ve teknik becerisi çok önemli.
Pek çok medikal firmadaki standart ürün grubunun aksine, farklı tasarımları olan ürün gruplarına sahipsiniz. Bu ürünleri sizin tasarladığınızı öğrendik. Hedef kitleniz, müşterilerinizin tasarladığınız ürünlere yaklaşımı ve memnuniyet dereceleri ne olmakta?
Başlıca ürün gruplarımız Sterilizasyon konteynır sistemleri, Cerrahi motor sistemleri ve bu sene satışına başlamayı planladığımız Cerrahi Aydınlatma Sistemleri ve tek kullanımlık steril medikal silikon drenaj sistemleridir. Firmamız Sterilizasyon Konteynır Sistemleri alanında Dünya da en fazla ürün modeline sahip firmadır. Ayrıca bu alanda Dünya da en fazla üretim kapasitesine sahip ikinci firma konumundadır. (Birinci sırada bir Alman firması yer almaktadır.)Cerrahi motor sistemleri konusunda Türkiye de bu alanda Avrupa standartlarında üretim yapan ilk ve tek firmayız. Bu alanda Dünyada en fazla ürün çeşidine sahip firmayız. Tüm cerrahi branşlar için cerrahi motor sistemlerimiz mevcuttur. Firma olarak genel politikamız yeni bir ürün grubunda üretim planlamadan önce öncelikli olarak Türkiye de üretimi bulunmayan, üretim altyapımıza uygun, ihracat potansiyeli bulunan orta ve ileri teknoloji ürünler olmasına dikkat ediyoruz. Tasarımlarımızda 30 yıllık üretim tecrübemizden ve teknolojinin tüm imkânlarından faydalanmaktayız. Yeni ürün tasarımlarına önemli ölçüde kendim dahil olsam da genel olarak tasarımlarımızı deneyimli mühendis ekiplerimiz ile birlikte gerçekleştirmekteyiz.
Şu ana kadar tasarladığınız en ilginç ürün grubunuz hangisi?
Şu ana kadar yapmış olduğumuz tasarımlarımız içinde en fazla beğendiğim ve müşterilerimiz tarafından oldukça ilgi gören ürünümüz bataryalı cerrahi motor sistemlerimizden en son geliştirmiş olduğumuz “KARINCA 206” motor sistemleridir. KARINCA 206 motor sistemlerimiz içerisinde bulunan tüm elektronik parçalar ve bataryalar bir güç paketi içinde olacak şekilde dizayn edilmiştir, yaptığımız tasarım ve yazılımın fikri mülkiyeti patent ile koruma altına alınmıştır. Bu sayede cihazda bulunan tüm hassas parçaların sterilizasyon şartlarından etkilenmemesi sağlanarak cihazların çok daha uzun süre sorunsuz olarak kullanılabilmesine imkân sağlanmıştır. 2018 yılı itibari ile satışına başladığımız bu yeni sistemlerimiz pazarda oldukça yoğun bir ilgi görmüştür. Müşterilerimizden gelen talepleri en kısa sürede karşılamak maksadı ile üretim kapasitemizi arttırma çalışmalarımızı hızlandırmış bulunmaktayız.
Ar-Ge, Ür-Ge ve teknolojiye yaptığınız yatırımlardan söz eder misiniz? Ayırdığınız bütçe nedir?
Son yıllarda özellikle Ar-Ge bölümlerimizdeki çalışmalarımıza ağırlık verdik. 2017 yılında KOSGEB destekli olarak başlatmış olduğumuz Cerrahi Aydınlatma Sistemleri projemizi 2018 yılında başarı ile tamamladık. Şu an bu ürün grubunda en fazla yerlilik oranına sahip ürünü ülkemize kazandırdık. Bunun dışında diğer Ar-Ge merkezimizde cerrahi motor sistemlerimizle ilgili yeni ürünlerin geliştirilmesi çalışmalarımız devam etmektedir. Bunun dışında mevcut üretimini yapmakta olduğumuz silikon drenaj sistemlerimizin steril tek kullanımlık paketlerde satışı için klas 10.000 ( ISO 7 ) sınıfında temiz odamızı tamamladık ve şu an sertifikasyon süreçlerini tamamlamaktayız. Birkaç ay içinde tek kullanımlık silikon drenaj ürünlerimizin satışına da başlamayı hedefliyoruz. Firma olarak Ar-ge ye son derece önem vermekteyiz. Bu maksatla oluşturduğumuz iki farklı Ar-Ge merkezimizde toplam 7 mühendisimiz ve 6 teknikerimiz sadece Ar-Ge faaliyetleri için istihdam edilmiştir. Yakın gelecekte “Ar-Ge Merkezi” kurmayı da hedefliyoruz. Son 5 yıldır Ar-Ge çalışmaları için ayırdığımız ortalama bütçe miktarı ciromuzun yaklaşık %10 una denk gelmektedir. Mevcut satışını yapmakta olduğumuz ürünlerin tamamı aynı kalite üretilmekte ve satışı gerçekleştirilmektedir.
Ürünlerimiz Amerika ya ihraç edilebilecek kadar kaliteli, Çin e ihraç edilebilecek kadar rekabetçidir.
Bu cümlenin bizi genel olarak özetlediğini düşünüyoruz. Amerika pazarına ürün ihraç edebilmek için FDA kriterlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir. Bu kriterlerde genel olarak ürünlerin her zaman aynı kalite seviyesinde ve %100 izlenebilirlik altyapısına sahip olması istenmektedir. Firmamız ulusal ve Uluslararası tüm kalite sertifikalarına sahiptir. Üretim tümü ile uluslararası standartlara göre gerçekleştirilmektedir. Firma olarak genel politikamız yeni bir ürün grubunda üretim planlamadan önce öncelikli olarak Türkiye de üretimi bulunmayan, üretim altyapımıza uygun, ihracat potansiyeli bulunan orta ve ileri teknoloji ürünler olmasına dikkat ediyoruz. Tasarımlarımızda 30 yıllık üretim tecrübemizden ve teknolojinin tüm imkânlarından faydalanmaktayız. Yeni ürün tasarımlarına önemli ölçüde kendim dahil olsam da genel olarak tasarımlarımızı deneyimli mühendis ekiplerimiz ile birlikte gerçekleştirmekteyiz.
Samsun’un ve paralelinde Türkiye’nin en büyük medikal cihaz üreticilerinden birisiniz.Bu manada firma olarak devletten herhangi bir destek ya da teşvik alıyor musunuz? Almıyorsanız buradan bir mesajınız olabilir mi?
Yapmakta olduğumuz Ar-ge faaliyetlerimiz ve kapasite artırım faaliyetlerimiz nedeni ile devletimizin farklı kurumlarından çeşitli şekillerde yardımlar almaktayız. KOSGEB başta olmak üzere OKA, TÜBİTAK ve İhracatçı birliklerinden almış olduğumuz devlet teşvikleri mevcuttur. Özellikle son yıllarda devletimizin yerli üreticilere vermiş oldukları destekleri takdir ediyoruz. Ancak özellikle sektörümüzdeki yerli ürün açığının çok fazla olması nedeni ile bu alanda yerli üretim yapan firmaların daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Devletimizin savunma sanayisinde gerçekleştiriyor olduğu gibi Tıbbi cihaz sektöründe de yerli üreticilere “güdümlü üretim” yaptırtılması gerektiğini düşünüyoruz. Hastanelerimizin ihtiyaçlarının önceden belirlenmesi ve bu ihtiyaçların firmalar ile sözleşme yapılarak yerli üreticilerden temin edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Böylece ithalatın azalmasına, istihdamın artmasına ve yerli üreticinin uluslar arası pazarda daha fazla güçlenmesinin yolunun açılacağını düşünmekteyiz.
Yatırım bölgesi olarak firmanızı Samsun’da konumlandırıyorsunuz. Bunun özel bir nedeni var mı? Yatırım için Samsun nasıl bir bölge arz ediyor, şehrin avantajları neler? Samsun Büyükşehir Belediyesi ile içinde yer aldığınız iş birlikleri, projeler ve sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili varsa çalışmalarınız kısaca aktarabilir misiniz?
Sektörümüzün Samsunda başlaması ve gelişmesinin başlıca nedeni özellikle başlangıç dönemlerinde cerrahi el aletleri üretimi ile başlanması ve bölgemizde bu alanda çalışabilecek silah ustalarının bulunabilmesinden kaynaklanmıştır. Firmamızın konum olarak Samsunda bulunması aktarmalı lojistik, ulaşım ve hammadde trafiği konularında bazı dezavantajlar getirmektedir. Ancak Samsunda’ki yaşam şartlarının büyük şehirlere göre daha ucuz olması ve buna bağlı olarak işgücünün daha ekonomik olması bize pazarda daha fazla rekabetçi olma şansı vermektedir. Yaklaşık 5 yıl önce Samsunda bulunan medikal firmaların bir araya gelerek oluşturmuş oldukları medikal kümelenme derneği Mediküm ile beş yıldır yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde bölgemizin medikal ürünler üretimi alanında Türkiye de bir merkez olduğunu ilgililere duyurmuş bulunmaktayız.
Yerli üretimin desteklenmesi konusunda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Samsun Büyükşehir belediyesi tarafından Mediclust A.Ş firması kurulmuştur. Firmanın çoğunluk hissesi Büyükşehir belediyesine ait olmakla birlikte Mediküm Derneği de bu şirketin ortağıdır. Şirketin amacı başta Mediküm üyesi firmalar olmak üzere Samsunda ve Türkiye de üretilmekte olan medikal ürünlerin bir araya getirilerek Devlet Hastaneleri ile Üniversite ve özel hastanelere satış organizasyonlarını yapmaktır. Bir anlamda kooperatif mantığı ile işletilmesi planlanan bu şirket mevcut hastanelerin ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu ihtiyaçlar için yeni tedarikçiler belirlemek veya bu ürünleri üretebilecek üretici firmalar tespit edip bu ürünlerin yerli üreticiler tarafından karşılanması hedeflenmektedir. Ayrıca Mediküm olarak yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde yerel yöneticilerimizin de destekleri ile bölgemizde Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin kurulmasına vesile olduk. Bu sayede sektörümüzdeki yetişmiş ara eleman açığını azaltmak ve istihdama katkı sağlamayı hedefliyoruz. Okulumuz 2017- 2018 öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul etmiş ve eğitime başlamış bulunmaktadır.
Bağlı bulunduğunuz sektörün son yıllardaki gidişatını nasıl görüyorsunuz? Kısa bir sektörel değerlendirme ile 2017 yılına ilişkin tespit ve önerileriniz neler olabilir? 2018 yılında sektörü nasıl yorumlarsınız?
Sektörümüzün 2017 yılı, 2016 yılında gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişiminin olumsuz etkilerinden kurtulmak için yoğun gayret gösterdiği bir yıl olduğunu düşünmekteyiz. Bu olay nedeni ile ticari görüşmeler için yurt dışından firmamızı ziyarete gelen kişilerin sayısında önemli derece azalma olmuştur. Ancak ülkemizin bu zorlu süreçten en az hasarla hızlı bir şekilde çıkması ve firmalar olarak yapmış olduğumuz reklam ve tanıtım faaliyetleri sayesinde sektörümüzün toparlandığını düşünüyoruz.
Bu yıl için gündeminizde yeni projeler var mı? Bu yıl Aygün olarak büyüme stratejiniz, hedefleriniz, projeleriniz neler olacak? Ciro, karlılık ve büyüme rakamları olarak detay verebilir misiniz?
2018 yılı için hedeflerimiz üretim kapasitemizi arttırmak, kendi Ar-Ge merkezimizi kurmak ve tanıtım faaliyetlerimize daha fazla ağırlık vermektir. Dolayısı ile ciro ve büyüme rakamlarımız da doğru orantılı olarak artacaktır.
Fuarlara katılıyor musunuz? 2018 yurt içi ve yurt dışı fuar takviminiz nedir?
Her yıl düzenli olarak 110m2 stant alanı ve 5 kişilik bir ekip ile katılmakta olduğumuz Almanya Medica fuarına bu sene de katılmayı planlıyoruz. Bunun dışında cerrahi branşlara yönelik ulusal ve uluslar arası kongrelerde daha fazla yer almayı planlıyoruz. Bu amaçla ilk olarak mayıs ayında İngiltere de yapılacak olan uluslar arası ortopedi cerrahisi kongresine katılacağız. Ayrıca Dubai de gerçekleşen Arap Health fuarı ve USA da gerçekleşen FIME fuarı katılım programımızda yer almaktadır.
#manşet#aygüncerrahi #samsun #medikalteknik #medikal #karınca206