DÜNYADA BİR İLKİ BAŞARMAK |
Röportaj:Gülçin Coşkan
Medikal Teknik Dergisi; Amerika’da öldürülen bir kadının vücudundaki diş izlerinden katilini tespit eden, önce dünyanın sonra Türkiye’nin tanıdığı Adli Tıp doktoru Hüseyin Afşin’i buldu. Ve kendisine sordu: |
Adli Tıpta çalışmaya nasıl karar verdiniz?
Ben adli tıpla uğraşmadan önce, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışıyordum, orda ek görev olarak adli tıpa başladım. Genelde darp nedeniyle zarar görmüş insanların yüz bölgesi, çeneler ve dişlere gelen zararların adli tıp olarak değerlendirilmesi ve raporlanması ile uğraştım. Haftada üç gün kurul toplanma günlerinde 2. kurula gidip geliyordum, gidip gelirken adli diş hekimliği bilimini ben de bilmiyordum, Ancak diş hekimliğinin de adli tıbbı ilgilendiren konularını düşündüm, merak ettim ve araştırmaya başladım. Araştırdım. İngiltere’den adli diş hekimliği
konularıyla ilgili çalışmalar yapan Prof. Dr. D. Whittaker ile tanıştım ve onu Türkiye’ye Adli tıp kongresine konuşmacı olarak 2003 yılında davet ettim.
En çok etkilendiğiniz olay hangisi oldu ?
Trabzon uçak kazasında, ağırlık olarak İspanyol askerleri ölmüştü. DNA için, dişlerden örnekler almamız gerekiyordu. Uçak Maçka’da yüksek bir tepeye çarpıp düşmüştü, bu yüzden yüksekten düşmeden dolayı; ciltte hiçbir bulgu görünmüyor fakat otopsi sırasında kemiklerin birçoğu parçalı kırıklıydı. Çenelerde öyle. DNA örneği almak için uygu diş örnekleri cesetlerden almaya başladım. Son üç ceset kalmıştı. Cesedin dişini çekmeye çalışırken, diş üst çenede olduğu için dişi örneği alırken ceset göz kırpıyor gibi hareket ediyordu. O an şaşkınlık yaşadım; bir an ceset bana canlı gibi gelmişti, Çene kırık olduğu için, yumuşak doku oynuyor, gözlerde açık olduğundan, ben örnek dişi almaya çalışırken gözü, göz kırpmış gibi oluyordu. tabi bu imkansız bir durumdu o an için. Sanırım yorgunluktan olacak tuhaf olmuştum, dişi de çıkartamadım odadan ayrıldım. Başka bir doktor arkadaşıma yorulduğumu söyledim dişi çıkarmasını rica ettim.
Peki ceset canlı olsaydı ne yapardınız? Korkar mıydınız?
Onun olması mümkün değil ama öyle bir durum olduğunu farz edersek, korkmam. Çünkü cesede bakarken, iş olarak bakıyorum, duygusal yaklaşırsam zaten bu işi yapamam. Ve diğer bölgelere değil, sadece ağız boşluğu ve dişlere bakıyorum.
Dünyaya ve Türkiye ye damgasını vuran bir tıp geçmişiniz var. Dünyada bir ilki başardınız. ‘DİŞ İZİYLE ‘cinayeti nasıl çözdünüz?
Bu olay için Amerika’ya gittiğimde, yıllardır makalelerini okuduğum birbirinden değerli değişik ülkelerden bilim adamları oradaydı. Hepsi de bu konu için davetliydiler. Çoğu çalışmayı tek bir yöntemle çalışmışlardı. Az bir kısmı çalışmada iki-üç yöntem kullanmıştı. Yarıdan fazlası yanlış ısırık izi değerlendirilmesinde yanlış sonuca ulaşmışlardı. Benim kullandığım beş yöntem vardı. Beş yöntemden de en doğru sonucu ‘canlıda oluşturduğum ısırık izleriyle’ gerçek ısırık izinin karşılaştırma yöntemi olduğunu buldum. Ve bu olay o dönem Türkiye’de ‘ABD’de diş iziyle çözülen cinayet’ olarak damgasını vurdu.
Peki diş izi, bir cinayeti çözmek için her zaman yeterli mi?
Kesinlikle değil. Isırık izinde dünyada özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde DNA’nın kullanılmadığı dönemlerde bir dönem yanlış kararlar verildi, yanlış mahkumiyetler çıktı. Bu yüzden biz kararları şöyle veriyoruz
- ısıran budur
- Muhtemelen ısıran budur
- Isıran bu olabilir
- Isıran bu değildir
Genellikle açıklanmayan en ufak bir şüphe görürsek burda biz üçüncü olasılığı kullanıyoruz. Mahkemeler tüm kanıtların (dosya içeriği, ifadeler ve diğer tıbbi kanıtlar) değerlendirerek bağımsız kararlarını verirler.
Son yıllarda ülkemizde çok fazla sağlık turizmi var. Sizce bunun nedeni nedir? Tıbbi cihazların bu duruma katkısı nasıl olmuştur?
Uluslararası sağlık turizminde; ülkemiz son yıllarda, ciddi bir mesafe kat etti. Özellikle estetik alana giren konularda, örneğin; burun saç ekimi ve dişler. Bizde kullanılan cihazlar gelişmiş ülkelerde kullanılan cihazların benzeridir. Örneğin gelişmiş tomografi cihazını, Almanya’nın bir şehrinde ancak büyük hastanelerde görebilirken; bizde nerdeyse büyük dispanserlerde bile o cihazlardan var ve hekimlerimizde çok hasta gördüklerinden olsa gerek, kendi branşlarında çok iyiler. Diğer ülkelere nazaran bizdeki müdahaleler daha ekonomik olduğu için, ülkemizde çok fazla sağlık turizmi için gelen var.
Bilimin çözemediği sırların, sırrı sizce nedir?
Işık..
Peki bizi aydınlattığınız için teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
#manşet #röportaj #adlitıp #hastane #cinayet #dişizi