Okul fobisi, özellikle okula yeni başlayan çocuklarda görülen önemli bir sorundur. Bu fobiyi yaşayan çocuklarda okula gitmeye karşı korku duyma, hırçınlık ve ağlamanın yanı sıra, uykusuzluk, baş ağrısı, mide bulantısı ve ateşlenme gibi fiziksel belirtiler de oluşabilir.
Medistate Kavacık Hastanesi Psikoloji kliniğinden Uzman Psikolog Didem Gürbey, okul fobisinin altında yatabilecek sebepleri anlattı. İşte o sebepler:
1.Aşırı koruyucu yetiştirme tarzı sonucu gelişen bağımlı anne-çocuk ilişkisi nedeniyle çocuğun bireyselleşme çabasının önüne geçilmesi, bu sebeple çocuğun anneden ayrılma endişesi yaşaması
Hırslı ve mükemmeliyetçi ebeveynlerin çocukta oluşturduğu performans endişesi sebebiyle çocukta ortaya çıkan başarısızlık korkusu
3. Ailede ölüm, kronik hastalık veya kaza gibi travmatik olayların yaşanması; taşınma, okul değişikliği, maddi güçlükler gibi olumsuz koşulların çocukta oluşturduğu etki
4. Aile içi duygusal zorluklar, şiddet, anne baba kavgaları, boşanma ve kardeş kıskançlığı
5. Sosyal fobi, özgüven eksikliği, depresyon gibi psikolojik sorunlar
6. Öğretmenin veya arkadaşlarının olumsuz tavırları
Ne yapmalı?
Okul fobisi yaşayan çocuğa karşı anne babanın tutumunun çocuğun davranışları üzerinde önemli etkisi olduğunun altını çizen Gürbey, şu önerilerde bulundu:
Sözlerine kulak verin: Çocuğunuzun kaygılarını dinleyip altında yatan nedeni anlamaya çalışın, okula ne sebeple gitmek istemediğini araştırın. Bu süreçte onu sabırla, sevgiyle dinleyip anlamaya çalışın.
Sakin ve kararlı olun: Çocuğunuza okula gitmenin önemini ve gitmemesinin ne sonuçlar doğuracağını yaşına uygun bir dille anlatın. Okula gitmesi konusunda sakin ama kararlı bir tutum sergileyin.
Eleştirmeyin, aşağılamayın, korkutmayın: Çocuğunuzu okula gitmek istemediği için eleştirmeyin, aşağılamayın ve korkutmayın. Kesinlikle kardeşleri ve arkadaşlarıyla karşılaştırmayın. Bu tip baskıcı bir tutum, sadece durumu kötüleştirir ve çocuğu daha derin bir bunalıma sürükler.
Okulla iletişim halinde olun: Çocuğunuzun sınıf öğretmeniyle ve rehber öğretmenle iletişim halinde, işbirliği içinde olun.
Destek alın: Çocuğunuzun ruhsal sağlığı olumsuz yönde ilerliyorsa, vakit kaybetmeden bir uzmandan destek alın. Unutmayın ki yardım almayı geciktirmek, sorunun kronikleşmesine yol açabilir.
#Okul, #Fobi, #Kabus, #OkulFobisi, #Medistate, #KavacıkHastanesi, #Psikoloji, #Uzman, #Psikolog, #DidemGürbey, #sonhaber, #manşet