Somali’deki beyin göçünü tersine çevirmek ve ülkedeki sağlık çalışmalarını sürdürülebilir kılmak için çalışan Yeryüzü Doktorları, hayata geçirdiği “Tıpta Uzmanlık Eğitimleri” ile sağlık eğitimi alanında bir ilke imza attı
2000 yılında uluslararası tıbbi yardım örgütü olarak daha sağlıklı bir yeryüzü için iyilik yolunda misyonu ile kurulan Yeryüzü Doktorları, 16 yıldır iyilik ve sağlık yolunda dünyayı iyileştirmeye devam ediyor. Türkiye, İngiltere, Pakistan, Somali, Kenya, Kongo DC, Filistin, Suriye, Uganda gibi 40’tan fazla ülkeye tıbbi ve insani yardım götüren Yeryüzü Doktorları, yardım götürdüğü bölgelerde sürdürülebilir kalkınma amaçlı fiziki ve beşeri kapasite geliştirme projeleri ve insani yardım projelerini hayata geçiriyor.
Sağlık alanında yapılan insani yardımlar sırasında Somali’de tıp uzmanlığının olmadığını gören Yeryüzü Doktorları, sağlığın sürdürülebilir kılındığı sürece anlamlı olacağından yola çıkarak, 2013 yılında Somali’de bir ilke imza atarak Tıpta Uzmanlık Eğitimlerini başlattı. Yeryüzü Doktorları, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Somali Benadir Üniversitesi işbirliğinde, TİKA’nın da destekleriyle yürütülen proje kapsamında Somali Tıpta Uzmanlık Programı hayata geçirildi. Üç yıl süren program her yıl 10 ay Somali Benadir Üniversitesi’nde, iki ay Türkiye’deki eğitim ve araştırma hastanelerinde yürütülüyor. Eğitimlerin ilk katılımcıları içinde 14 Somalili doktor Genel Cerrahi, yedi Somalili doktor İç Hastalıkları alanlarında uzmanlık eğitimleri gördü.
Somali’nin ilk uzman doktorları mezun oldu
Tıpta Uzmanlık Eğitimleri öncesinde 2013 yılına kadar Somali’de tıp eğitimleri lisans düzeyinde yapılıyordu. Lisans eğitimlerini tamamlayan Somalili pratisyen hekimler, alanlarında uzmanlaşabilmek için yurt dışına çıkmak veya ülkelerine gelen gönüllü doktorların muayene ve ameliyatlarını izleyerek kendilerini geliştirmek durumundaydı. Tıp alanında böylesine büyük bir eksikliğin giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla Şubat 2013’te Tıpta Uzmanlık Eğitimlerini başlatan Yeryüzü Doktorları, ilk uzman doktorlarını mezun etti.
Somali’nin ilk kadın cerrahı: Dr. Maimuna Abdi Gelle
Somali’deki Tıpta Uzmanlık Eğitimlerinin ilk mezunlarını verdiğini ifade eden Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan GÜNEY; “Bizim için bir ülkeye tıbbi yardım götürmenin yanında o yardımların kalıcı hale getirilmesi için, proje ve fikir üretebiliyor olmak da aynı derece önemli. Somali’ye götürdüğümüz yardımlar sırasında tıpta uzmanlık eğitimi olmadığını görmüştük. Böyle büyük bir eksikliğin giderilebilmesi adına 2013 yılında bu programı başlatan ilk yardım kuruluşu olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Geçtiğimiz günlerde programdan mezun olan uzman doktorlarımızın Somali’deki mezuniyet törenlerine katılıp sevinçlerini paylaştık. Mezuniyet töreninde bizler açısından bir başka gurur kaynağı ise Somali’nin ilk kadın cerrahı olan Dr. Maimuna Abdi Gelle oldu. Hepsini canı gönülden kutlarım” dedi.
#TıptaUzmanlıkEğitimleri #UzmanDoktor #BeyinGöçleri #YeryüzüDoktorları #SonHaber #Manşet #MedikalTeknik #MedikalTeknikDergisi