Türkiye’de başta medikal ürün üreticileri olmak üzere, uzmanlıkalanı sağlık turizmi olan kurum ve kuruluşlar tarafından potansiyel pazarlardan biri olarak görülen Nijerya, Türkiye-Nijerya Sağlık Turizmi Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı desteği ile gerçekleşecek Türkiye- Nijerya Turizm Zirvesi’ne katılacak kurum ve kuruluşlara, Ekonomi Bakanlığı tarafından ‘Yurtdışı pazarlama ve tanıtım’ kapsamında yüzde 70 oranında destek sağlanacak.Nijerya Sağlık Bakanı, Nijerya’daki 37 eyaletin Sağlık Komisyon Başkanları (yurtdışı hasta ödemeleri fonunu yöneten kişiler), farklı branşlardan 100’den fazla doktor, eğitim hastanelerinin yönetim kadroları ile özel ve devlet hastane yöneticilerinin katılacağı 2 günlük zirve aracılığıyla yapılacak görüşmelerin, Türkiye ve Nijerya sektör temsilcilerinin ortaklık yönündeki işbirliklerine olanak sağlaması
bekleniyor.
28-30 Haziran tarihleri arasında Nijerya’nın başkenti Abuja’da, Sheraton Otel’de gerçekleşecek zirveye; Florance Nightingale, Acıbadem Sağlık Grubu, Memorial Sağlık Grubu, İstanbul Onkoloji Hastanesi, İstanbul Cerrahi Hastanesi, Adana Medline Hastanesi, Anadolu Sağlık Merkezi gibi yurt dışına eğitim sağlayan, sağlık turizmi konusunda uzmanlaşmış ve bu konuda yeni yatırım planları olan kurum ve kuruluşlar katılacak.
Nijerya medikal sektörü için ciddi bir potansiyel
Nijerya 200 milyon nüfusu, gelişmekte olan ekonomik kalkınmışlığı ile her yıl yurt dışına 300 binden fazla medikal turist ihraç eden bir ülke. Özellikle yüksek katma değer yaratma potansiyeli ile yıldızı parlayan medikal ürün sektörü için ciddi bir potansiyel barındırıyor. Medikal turizm konusunda uzmanlaşmış ülkeler için hedef bir pazar olan Nijerya’da hakim olan eyalet sistemi, oluşturulan ‘Yurtdışı Tedavi Fonu’ kapsamında Nijerya vatandaşlarına yurtdışında tedavi imkanı sunuyor. Geçtiğimiz yıl 700 milyon dolarlık bir fonu vatandaşlarına sağlayan medikal ürün
saylayıcılar için en büyük pazar olan Nijerya’daki bu fon, onu tüm dünya ülkeleri tarafından hedef bir ülke haline getiriyor. Türkiye ile Nijerya arasında savunma, turizm, yükseköğretim, karşılıklı yatırımların teşviki ve korunması alanlarında 2011 yılında imzalanan işbirliği protokolü ile, ülke arasında hızla gelişen ticari ilişkiler, bugün farklı sektörleri de içerisine alarak gelişimini sürdürüyor. Turizm sektörüyle paralel olarak sağlık turizmi ve medikal ürünler sektörü de bu gelişimin öncülerinden biri olarak dikkat çekiyor. THY’nin hem Lagos hem de Abuja şehirlerine direkt uçuşlarının olması da bu alana yatırım yapmak isteyen kurum ve kuruluşların rotayıNijerya’ya doğrultmasını destekliyor.
#Medikal #MedikalSektör #MedikalTeknik #TürkiyeNijeryaSağlıkTurizmiZirvesi #MedikalTeknikDergisi