BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), ithalatın yoğun olarak yaşandığı tıbbi cihazlar alanında yerli üretimin payını artırmak için ‘Sağlık Teknolojileri Kümelenmesi’ni hayata geçirdi
Türkiye’nin önemli ticaret ve sanayi merkezlerinden olan Bursa, kümelenme modelleriyle daha güçlü konuma yükseliyor. Şimdiye kadar hayata geçirdiği Raylı Sistemler, Uzay Havacılık ve Savunma, Ev Tekstili ve Rüzgar Türbinleri Kümelenmesi ile 300’e yakın firmayı kümelenme gruplarında buluşturan BTSO, medikal teknolojilerde Bursa’nın gücünü ortaya çıkartmak için ‘Sağlık Teknolojileri Kümelenmesi’ni kurdu.
“İş dünyasında işbirliği kültürü güçleniyor”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, medikal teknolojileri ithalatının dış ticaret açığı verilen stratejik sektörlerden birisi olduğunu söyledi. BTSO olarak Türkiye’nin ve Bursa’nın bu alandaki payını güçlendirmek istediklerini dile getiren Başkan Burkay, “Tıbbi cihazlar sektörü her ülke için en öncelikli ve kritik sektörlerden birisi konumunda. Dünyada güçlü ekonomilere sahip ülkelerin bu sektörde de büyük bir paya sahip olduğunu görebiliriz. BTSO olarak bizler de Sağlık Konseyimizin de destekleriyle medikal teknolojileri sektöründe üretim yapacak firmaların Bursa’da kümelenmesini istiyoruz. Yüksek teknoloji üretimin merkezi olacak TEKNOSAB’a sağlık teknolojileri yatırımlarının gelmesini de hedefliyoruz. Bu anlamda bizlere her alanda desteğini esirgemeyen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
“Bursa, tıbbi cihaz üretiminde önemli merkez olabilir”
BTSO Sağlık Konseyi Başkanı ve Kümelenme Lideri Dr. Mustafa Esgin, Türkiye’de tıbbi cihaz sektöründe yaklaşık 1,7 milyar dolar ithalat, 250 milyon dolar da ihracat yapıldığını söyledi. İthalatın yüzde 50’sinden fazlasının Almanya ve ABD’den yapıldığını ifade eden Esgin, tıbbi cihazlar sektöründe bin 100’e yakın yerli üreticinin olduğunu dile getirdi. Medikal teknolojiler ithalatını azaltmanın tek yolunun yerlilik oranının artırılmasından geçtiğini söyleyen Esgin, “Konseyimizin de katkılarıyla dünyada ve Türkiye’de örnek kümelenme gruplarını yerinde inceledik. Birçok sektörde önemli bir merkez olan Bursa’nın sağlık teknolojilerinin üretiminde de pay almasını hedefliyoruz. Sağlık Teknolojileri Kümelenmemiz, firmalarımız arasında bir farkındalık oluşturacaktır. Bu noktada bizlere destek veren BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız İbrahim Burkay’a da teşekkür ediyoruz” dedi.
Bakan Müezzinoğlu’ndan destek
BTSO’da geçtiğimiz günlerde düzenlenen İstişare Toplantısına katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, BTSO Sağlık Teknolojileri Kümelenmesi kurulması çalışmalarına destek verdi. Medikal cihaz ve medikal ürünlerin ithalatının Türkiye’de önemli cari açık unsurlarından birisi olduğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu, Türkiye’nin ve Bursa’nın üretim noktasında başarılı çalışmalara imza atabileceğini kaydetti. Bakan Müezzinoğlu, Türkiye’de medikal cihazlar üretiminde yerli büyük markalara ihtiyaç olduğunu da kaydetti.
#TıbbiCihaz #BursaTıbbiCihazÜretimi #SanayiOdası #cihaz