Böbrek taşı tedavisinde lazer teknolojisinin kullanıma girmesi böbrek ve idrar kanallarındaki taşlara anında müdahale yapılmasına imkân tanıyor. Bu yönteme OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi üyesi ELMED, dünya çapında ses getiren farklı bir çözüm ekledi. Firma tarafından geliştirilen robot tekniği, oldukça zahmetli bir süreci olan Fleksibil Üreterorenoskopi’yi hem doktor hem de hasta için avantaja dönüştürüyor. Üroloji alanında dünyanın en ünlü akademisyenlerinin örnek gösterdiği, kesmeden veya delmeden tedavi imkânı sağlayan Türk robotu, İbn-i Sina’nın Latince karşılığı olan Avicenna ismiyle tıp dünyasında boy gösteriyor.
DOKTORA VE HASTAYA KOLAYLIK
Firma olarak yüksek teknolojili, kaliteli, belli konuda uzmanlaşmış işler yapmayı hedeflediklerini belirten Ahmet Sinan Kabakcı; “Fleksibl üreterorenoskopiyle böbrek taşı kırma yöntemine robot geliştirdik; dünyada tek ve ilk. Bu operasyon elle yapıldığı zaman son derece zor şartlarda ve hareket kısıtlaması olarak çalışılıyor. Bizin geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde lazer ışığıyla taş kırılabiliyor. Robotumuz söz konusu operasyonun çok hassas bir şekilde yapılabilmesini ve rahatlıkla oturarak çok konforlu bir konumda gerçekleşmesini sağlıyor.” dedi.
Avicenna Robot, endoskobun ömrünü uzatıyor. Böylece 2, 3 ve 4 cm taşları kırma imkânı oluşturuyor. Normalde 30 hastada kullanabilirken teknoloji Avicenna Robot ile yaklaşık 3 katına çıkabiliyor. Sistem ise mevcut cihazı bir dakikadan az bir sürede robota bağlanmasıyla işlemeye başlıyor. X ışınından uzakta durulduğu için doktorun kurşun önlük giymesi gerekmiyor. Doktor bu işlemi uzaktan robotla kontrol ediyor. İlk giriş yapıldıktan sonrasının tamamını robot götürebiliyor. Ayrıca Avicenna robot ile yaklaşık 500 derece dönüş imkânı sağlanabiliyor. Robotumuz aynı zamanda hastanın ve doktorun güvenliğini sağlıyor.
Başka bir ülkede benzer tekniği üreten başka firma olmadığını belirten ELMED Genel Müdürü Ahmet Sinan Kabakcı; “Bu teknolojiyi dünyaya sadece ELMED sunuyor. Dünyaca ünlü, kitapları üroloji derslerinde okutulan Prof. Dr. Arthur Smith ürünümüzü takip ediyor. Bir kongrenin açılışında robotu tanıtan 3.5 dakikalık videomuzu gösterdi. Türkiye’den bir firma böyle bir robot geliştiriyor diye anlattı. Ayrıca Avrupa’nın genel üroloji ve fleksibl endoskopi üzerine en popüler 2 profesörü de Türkiye’ye gelerek robotumuzu kullandılar.” açıklamasında bulundu.
MEDİKAL SEKTÖRE HİZMET VEREN FİRMALAR KENDİLERİNE GÜVENMELİ
ELMED Genel Müdürü Ahmet Sinan Kabakcı; “Türkiye’deki tüm firmaların kendilerine güvenmeleri gerektiğine inanıyorum. Her şeyi yapabileceklerine yabancılardan geri kalmayacaklarını ve daha iyi bir şeyler üretebileceklerine inanmaları gerekiyor. Bunu yaparken de mutlaka bilimsel çalışmak gerektiriyor. Bir şeyleri kopyalamak değil. Yapılmışlara bakarak onların eksiklerini belirleyip iyileştirme yönünde gayret sarf edilirse çok iyi yerlere geleceğimize inanıyorum. Türkiye’nin ihracat hedefleri yüksek. Herkes şunun bilincinde; bu hedeflere ulaşabilmek için mutlaka teknolojik, katma değeri yüksek ürünler yapılması gerekiyor.” dedi.
#Robot #Avicenna #teknolojikRobot #manset