Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Plan ve Bütçe Komisyonunda, kendisine bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde yaptığı sunumda Sanayi 4.0 devrimi, yapay zeka, robotik teknolojiler, akıllı üretim sistemleri, 3-D yazıcılar, nesnelerin interneti, büyük veri ve bulut bilişim gibi alanlarda yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti ve Bakanlığın çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Yerli otomobil 2018’de tanıtılacak
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) bünyesinde sürdürülen çalışmalar neticesinde, 4 farklı prototip araç üretildiğini bildiren Işık, yılın sonuna kadar en az 30 adetlik bir test filosu oluşturmayı, 2018’in haziran ayı gibi aracın tanıtımını yapmayı ve 2020’den önce de seri üretime geçmeyi planladıklarını belirtti.
285 OSB’de 1,5 milyon kişi istihdam ediliyor
Bugüne kadar, 2016 fiyatlarıyla, organize sanayi bölgelerine 3,5 milyar lira, sanayi sitelerine ise 4,8 milyar lira kredi kullandırdıklarını kaydederek şu anda 285 OSB’de 1,5 milyon kişinin istihdam edildiğini ve 2023 hedefi olarak 70 yeni OSB kurmayı ve 1 milyon ilave istihdam oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. OSB’leri nicelik olarak artırırken nitelik olarak geliştirmeye de büyük önem verdiklerine işaret eden Işık, bugüne kadar 4 bin 891 parseli girişimcilere bedelsiz tahsis ettiklerini hatırlattı.
Ar-Ge Reform Paketi
Işık, hazırladıkları Ar-Ge Reform Paketi’nin komisyon görüşmelerinin tamamlandığını belirterek, pakette öne çıkan bazı eylemlere ilişkin şunları aktardı; “Tasarım merkezlerinin, Ar-Ge merkezlerinin yararlandığı tüm destek ve muafiyetlerden yararlanmasını hedefliyoruz. Ar-Ge ve tasarım çalışmalarını sipariş yoluyla yapan firmalarımızın, özellikle de KOBİ’lerimizin Ar-Ge indiriminden yararlanmalarını amaçlıyoruz. Hedefimiz Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli personel sayısını belirli sektörler için 15’e düşürülmesi. 2015 yılında, 95 bin 29 farklı marka-model ürünü denetledik. Denetimler sonucunda uygunsuz bulunan 24 bin 722 ürün arasından insan sağlığı, can ve mal güvenliği için risk oluşturan 113 ürünün piyasaya arzını yasakladık, daha önce arz edilenlerin ise toplatılmasına karar verdik. Ayrıca tespit edilen uygunsuzluklar neticesinde toplam 9,1 milyon lira idari para cezası uyguladık. Kurduğumuz Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı ve internet üzerinden vatandaşlarımızın ihbar ve şikayetlerini Bakanlığımıza en kolay şekilde ulaştırmalarını sağlamaya başladık.”
TÜBİTAK destekleri
Işık, TÜBİTAK’ın özel sektöre yönelik Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini teşvik ettiği programlar kapsamında, bugüne kadar, 2 bin 206 firmanın 3 bin 200 projesine 516,4 milyon lira hibe destek sağladığını söyledi. Uluslararası kuruluşların Türkiye’de Ar-Ge laboratuvarları kurmalarını teşvik etmek için 2014 yılında “Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programını” başlattıklarına işaret eden Işık, bu kapsamda, Türkiye’de kurulacak Ar-Ge laboratuvarlarının belirli giderlerini yılda 10 milyon liraya kadar geri ödemesiz olarak desteklediklerinin altını çizdi.
23 bin 500 girişimci kendi işinin patronu oldu
Işık, 117 üniversitenin, “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” derslerini müfredata aldığını, bu eğitim programlarından sertifika alan, KOSGEB’in “Yeni Girişimci Destek Programı’ndan yararlanabildiğini ve bugüne kadar 23 bin 500’e yakın girişimcinin, bu destekten yararlanarak kendi işinin patronu olduğunu kaydetti. Aralık ayının ortasında aldıkları kararla, iş kurmak isteyen girişimcilere 50 bin TL’ye kadar hibe, 100 bin TL’ye kadar da geri ödemeli destek vermeye başladıklarını belirten Işık, 1,5 ay içinde bu destek programına bin 603 başvurunu olduğunu söyledi.
#sanayidevrimi #sanayi #kosgeb #tübitak #arge #manset