Washington ve Illinois Üniversitelerinden beyin üzerinde çalışan araştırmacılar deri içine ilaç veren insan saçı kalınlığında bir implant geliştirerek, beyni uzaktan kontrol etmeyi başardılar.
Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi, Illinois Üniversitesi ve Ulusal Sağlık Enstitüsü araştırmacılarından oluşan bir grup bilim insanı, nöronların yapısını ve işleyişini anlamak için ilaçları doğrudan enjekte etmekte kullanılacak, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen bir beyin implantı geliştirdi. Laboratuvar ortamında denek farelerin sinir sistemini uzaktan kumanda vasıtası ile kontrol edilebilecek şekilde değiştirerek, sinir uyarılarının etkileri üzerinde çalışmayı başaran bilim adamları, farelerin hareketlerini uzaktan kumandayla kontrol edebildiler.
Minik cihaz ışık veya ilacı direk olarak belirlenen bölgeye veriyor. Böylece ilacın beynin hedeflenen bölgesine uygulanması garantileniyor ve ilacın yan etkileri bertaraf ediliyor. Geleceğin teknolojisine uygun olan implant, bir yandan ilaçları dokuya gönderirken bir yandan da aktif nöronların parlayarak, ışık rehberliğinde takibini sağlıyor. Deneylerde, fareler belirlenen bir yol üzerinde uzaktan kumandayla hareket ettirilebildi ve umut vaad eden bu çalışmanın genişletilerek devam etmesine karar verildi.
Bir başka deneyde ise optogenetik adlı bir teknik kullanılarak, farenin beyin hücrelerini uyaran minyatür LED ışıklarla fareye bir metre mesafedeki uzaktan kumanda yardımı ile müdahale edildi ve farenin kafesin bir köşesinde sabit kalması sağlandı.
Cell isimli bilim dergisinde yayımlanan araştırma raporunda bu çalışmanın sinir sisteminde meydana gelen bozulmalar dışında stres, depresyon, madde bağımlılığı gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılabileceği söyleniyor. Beyin devrelerinin nasıl çalıştığı anlaşılacak
Araştırma ekibinin yöneticilerinden Washington Üniversitesi’nden ilgili olarak şunları söyledi: “Gelecekte ışıkla aktive olan ilaçlar kullanmamız gerekecek. Bunun gibi minicik bir cihaz monte ederek, bir ilacı beynin sadece özel bir bölümüne enjekte edebilir ve ilacı aktive etmek gerektiğinde bunu ışık yardımıyla sağlayabiliriz. Bu yaklaşım yardımıyla beyne ilaç verilmek istendiğinde hedeflenen bölgeye isabetli olarak uygulanması ve yan etkilerininse aza indirilmesi sağlanabilir.”
Daha önceki denemelerde pompalar, tüpler vb. gibi hayvanların hareketlerini kısıtlayan daha büyük ebatlı implantlar kullanılmış ve denemeler başarısız olmuştu. Bu minik cihaz ile deneyler daha rahat ve amaca uygun olarak gerçekleştirilebilecek. Bu gibi çalışmalarda elde edilen bulgular ışığında bilim adamları beynin derinliklerine daha yakından bakma ve bilinmeyen yönlerini keşfetme şansı bulacaklar.
“Bu devrim yaratan cihazın geliştirilmesi beyin araştırmaları için bilim adamlarının ihtiyaç duydukları beyin haritasını çıkartmalarını mümkün kılacak.” diyen (NIH) Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne bağlı Nöroloji Enstitüsü yöneticisi Dr. James Gnadt, bu çalışmanın enstitünün beyin alanındaki girişiminin hedefleriyle aynı doğrultuda olduğunu da sözlerine ekledi.
Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 2.100 personeli ve gönüllü çalışan doktorları aynı zamanda Barnes- Yahudi Hastanesi ve St. Louis Çocuk Hastanelerinde de çalışmaktadır. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi ülkenin önde gelen tıbbi eğitim, araştırma ve hasta bakım enstitülerindendir. Geçtiğimiz günlerde ABD’nin 6. En iyi tıp fakültesi seçilmiştir.