Google Bilim Fuarı’nda bu yıl beş Türk finalist yarışacak
İnternet devi Google‘ın dünyanın dört bir yanındaki parlak beyinleri dünyayı değiştirecek fikirlerini paylaşmaya davet ettiği Google Bilim Fuarı 2015’te Türkiye’den de 5 finalist proje yer alıyor. Google’ın tüm dünyadan 13-18 yaşları arasındaki genç mucitleri ve onların yenilikçi projelerini bir araya getirmek amacıyla gerçekleştirdiği Google Bilim Fuarı’nın (Google Science Fair) bu yılki ayağında finalistler arasına girmeyi başaran 5 Türk genci parlak fikirleriyle Türkleri ve Türkiye’yi dünyaya tanıtma görevi de üstleniyorlar.
2013’te muz kabuklarından biyoplastik üretimi fikriyle Elif Bilgin’in halk oylamasında 1. seçildiği Google Bilim Fuarı, genç mucitlerden dünyanın sorunlarını çözen projeler geliştirmelerini istiyor. Bu yıl da kalp hastalıklarının erken teşhisinden otomatik toprak nemlendirme sistemine kadar çok çeşitli yelpazedeki projeleriyle beş Türk genci 90 bölgesel finalist arasında yer alıyor.
21 Eylül’de Mountain View Kaliforniya’daki ödül törenine katılacak ve 20 küresel finalist arasına adını yazdırmaya çalışacak olan Türkiye’den çıkan projeler şu şekilde:
1) TED Ankara Koleji’nden Sema Akkurt: Kaçınılamaz Atıkların Doğal Antianjiojenik’lere Dönüştürülmesi
2) TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi’nden Cem Buğra Kabaoğlu: Yaraları İyileştiren Sprey – Yaraların İyileştirilmesinde Mezenkimal Kök Hücre ve Epitel Doku Hücrelerinin Kullanımı
3) TED Antalya Koleji’nden Gaye Satılmış ve Alper Yılmaz: Elektrospinning Yöntemi İle Üretilen Nanomanyetit Katkılı Nanolif İle Elektromanyetik Dalgalardan Korunma Kalkanı
4) Özel Ege Lisesi’nden Berker Alpöz ve Mustafa Emin Tos: Görme Engelliler İçin Tasarlanmış Pasif RFID Tabanlı Akıllı Sinyalizasyon ve Navigasyon Sistemi
5) Özyeğin Üniversitesi’nden Metehan Emlik: Küresel Olmayan Astronomik Cisimler İçin İniş Sistemi Tasarımı Projesi
Google Bilim Fuarı’nda dereceye giren projeler Scientific American ve Google’dan 100 bin dolar değerinde burs ve sınıf yardımı, Galapagos Adaları’nda National Geographic gezisi, LEGO tasarımcılarını Danimarka’daki merkezlerinde ziyaret etme şansı ve Virgin Galactic’in Mojave Havacılık ve Uzay merkezindeki yeni uzay gemisi turu ödülleri bekliyor.
Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak, fuar bu yıl İlham Veren Eğitimci Ödülü ile çevre veya sağlık sorunlarına yönelik bir proje için Toplumsal Etki Ödülü de verecek.
13-18 yaşları arasındaki öğrenciler katılıyor
Konuyla ilgili olarak Google Türkiye resmi blogunda şu açıklama yapıldı:
“Dünya genelinde yaşları 13-18 arasında değişen öğrencilerden bir şey denemelerini istedik. Bu süreçte dünya genelinde var olan sorunlara çözüm bulma çabasıyla; kalp hastalıklarının erken teşhisinden otomatik toprak nemlendirme sistemine kadar uzanan binlerce proje ile dünyanın her yerinden başvurular aldık.”
Google Bilim Fuarı’nda (Google Science Fair) verilecek ödüller arasında Scientific American ve Google’dan 100 bin dolarlık burs ve sınıf yardımı, Galapagos Adaları’na National Geographic Gezisi, Danimarka’daki merkezinde LEGO tasarımcılarını ziyaret etme fırsatı ve Virgin Galactic’in Mojave Havacılık ve Uzay merkezindeki yeni uzay gemisi turu yer alıyor.
2013 yılının birincisi Türkiye’den çıkmıştı
Google Bilim Fuarı’na, 2013 yılında Türkiye’den katılan 16 yaşındaki Elif Bilgin, “Muz kabuğundan biyoplastik oluşturma” projesiyle Jüri Özel Ödülü’nün yanısıra, küresel halk oylaması birincisi olmayı başarmıştı.
16 yaşındayken muz kabuklarından bioplastik üretimi konusundaki çalışmasıyla adını dünyaya duyuran lise öğrencisi Elif Bilgin’in hikayesi, Fransa’nın en prestijli dergilerinden Paris Match’ta da yer aldı. Dergi, 18 yaşındaki genç kızın projesi üstünde çalışmayı sürdüreceğini aktadı. Bilgin’i ampülün mucidi Thomas Edison’a benzeten dergi, projenin çevre kirliliğine karşı devrim nitelendiğinde olduğunu söyledi.
Henüz 16 yaşındayken muz kabuğundan biyoplastik üretimi projesiyle Google Bilim Fuarı’nda finale kalarak Türkiye’nin gururu olan Elif Bilgin mucit olma yolunda ilerliyor. 18 yaşına giren Bilgin, dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Amerika’daki Johns Hopkins Universitesi’ ne kabul edildi. Biyomedikal mühendisliği bölümünde eğitim göreceğini belirten Bilgin, “Üniversite, bu alanda dünyanın en iyisi olduğu için tercih ettim. Hayalim dünyada iz bırakan bir mucit olmak” dedi. Türkiye Elif Bilgin’i bundan 2 yıl önce katıldığı Google Bilim Fuarı’nda elde ettiği başarıyla tanımıştı. 120 ülkeden binlerce gencin katıldığı yarışmada finale kalmasının yanı sıra ABD’de 168 yıldır yayımlanan popüler bilim dergisi Scientific American’ın “Scient in Action” ödülüne de layık görülen Elif Bilgin büyük bir başarıya imza atmıştı.
“Hayalim mucit olmak”
İçinde sürekli yeni bir şeyler icat etme isteği duyduğunu anlatan Bilgin “Sıkıcı bir hayatım olsun istemiyorum. En uç hayalim mucit olmak. Dünyada iz bırakan bir eser bırakmak benim için en büyük mutluluk olur” dedi. Dünyanın dört bir köşesinde düzenlenen konferanslarda projesini tanıtan Bilgin araştırmalarına devam ediyor.
https://www.googlesciencefair.com/en/competition/previous-years