Dünyada %15 olan sezaryen ortalaması; Türkiye’de %55
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, sezaryenin doğum değil ameliyat olduğunu belirterek, “Sezaryen doğum yöntemiyle dünyaya gelen bebekler, başta alerjik hastalıklar olmak üzere birçok hastalığa daha fazla yakalanmaktadır. Sezaryen, çocuğun sağlığını çalıyor” dedi.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, anne adaylarını normal doğumun faydaları ve sezaryen yönteminin risklerine karşı uyardı. Kemik, yaptığı yazılı açıklamada, sezaryenin bir doğum yöntemi değil, ameliyat olduğunun altını çizdi. “Sezaryen, çocuğun sağlığını çalıyor” diyen Dr. Kemik, sezaryenin çocuğun bağışıklık sisteminin gelişmesini olumsuz etkilediğini kaydetti. Sezaryen doğum yöntemiyle dünyaya gelen bebeklerin, başta alerjik hastalıklar olmak üzere birçok hastalığa daha fazla yakalandıklarına dikkat çeken Kemik, “Normal doğum sırasında anneden bebeğe geçen dost bakteriler, bütün hayatı boyunca çocuğu korumakta, oysa sezaryen doğumla dünyaya gelen çocuklar, bağışıklık sistemini güçlendiren bu bakterilerden mahrum kalmaktadırlar. Bu durum, çocukların bulaşıcı hastalıklara ve ileriki yaşamlarında kanser, tip 2 diyabet, Alzheimer, multipl skleroz, romatoid artrit, karaciğer sirozları gibi bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklara yakalanmasını kolaylaştırmaktadır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de sezaryenle doğum oranı dünya ortalamasının çok üzerinde
Dr. Kemik, Türkiye’deki sezaryenle doğum oranının dünya ortalamasının çok üzerinde olduğuna da işaret etti. Sezaryen yönteminin anne ve bebek için hayat kurtarıcı olabildiği durumlar da olduğunu ifade eden Dr. Kemik, şöyle devam etti: “Bununla birlikte Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, gerekli olan sezaryen oranı ise tüm doğumlar içinde yüzde 15’i geçmemektedir. Sezaryenle doğumda dünya ortalaması yüzde 15 iken, 2014 yılı Türkiye ortalaması yüzde 55’lerin üzerindedir. Sezaryen aslında doğum şekillerinden birisi değildir. Doğum tektir, o da normal doğumdur. Sezaryen, doğumun mümkün olmadığı durumlarda veya anne ile bebeğin risk altında olduğu durumlarda anne ile bebek sağlığını korumak için yapılan bir ameliyatla bebeğin anne karnından çıkartılmasıdır. Yani sezaryen doğum değil, bir ameliyattır.”
“Anne ve bebek açısından en sağlıklı olan normal doğumdur”
Anne ve baba adaylarını, normal doğumun anne ve bebek açısından faydaları ile sezaryenle doğumun riskleri konusunda öneri ve uyarılarda bulunan Kemik, şunları kaydetti: “Sezaryen ile doğan yani steril bir şekilde dünyaya gelen bebeklerde bağışıklık sisteminin güçlenmesi gecikmektedir. Sezaryen ile doğumda anestezi alınır. Normal doğumda anestezi alınmasına gerek yoktur. Anestezinin varlığı nedeniyle sezaryen normal doğuma göre çok daha risklidir. Sezaryen sonrası bebeğin emzirilmesi gecikeceğinden, anne sütünün gelmesinde problemler yaşanabilir.
Normal doğum sonrasında emzirme daha kolay ve çabuk başlar. Sezaryen doğumda normal hayata dönme ve eve dönüş zamanı uzar. Normal doğumdan sonra annenin iyileşmesi ve günlük hayata dönme süresi çok kısadır. Normal doğum, doğum sonu depresyonunu azaltır. Normal doğumda anne daha çabuk kilo verir. Sezaryenle doğan bebeklerin ileriki hayatlarında obez olma riskleri çok daha fazladır. Normal doğumda sezaryene göre ‘doğum sırasında anne ölüm oranı’ daha azdır. Normal doğumda doğum sonrası enfeksiyon ve kanama görülme riski daha azdır. Normal doğum yapan annenin doğum sonrasında ağrı şikayeti sezaryene göre çok azdır.
Doğal (normal) doğumda, kendi kendine işleyen bir kimyasal mekanizma vardır. Vücut, ağrı kesicisini, sakinleştiricisini bile kendisi salgılar. Normal doğum isminden de anlaşıldığı gibi doğumun normal ve doğal şeklidir. Bu nedenle de anne ve bebek açısından en sağlıklı olanıdır.”
Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Sağlığı Merkezleri bünyesinde Gebe Bilgilendirme sınıflarında doğum öncesi, loğusalık süreci, riskli gebelikler ve gebelik şikayetleri konularında anne adaylarına eğitimler verdiklerini de kaydeden Kemik, “Normal doğuma göre eksileri olan sezaryenden uzaklaşarak normal doğuma dönmek anne adaylarımızın verebilecekleri en isabetli karar olacaktır” dedi.