Kuruvaziyer gemilerle kente gelen turistlere sağlık hizmeti vermek isteyen hastane ve klinikler, diş, plastik cerrahi ve göz hastalıklarına yönelik tarama hizmetlerini ücretsiz vermek üzere çalışma başlattı.
Anadolu Sağlık Turizmcileri Derneği Başkanı Şenol Alkan, Türkiye’nin sağlık turizminde her yıl yüzde 12 civarında büyüme gösterdiğini, 2010 yılında Türkiye’yi şifa bulmak için tercih eden yabancı sayısının 10 milyona ulaştığını kaydetti.
Dünyada sağlık turizmi konusunda bir çok ülkenin daha fazla pay kapma yarışı içinde olduğunu, Türkiye’nin de her geçen gün tıptaki başarılarıyla adını duyurduğunu ve hükümetin sağlık turizminde 1 numara olma hedefi koyduğunu belirten Alkan, tatil amaçlı gelen turistin bıraktığı dövizin ortalama 650 dolarken, sağlık turizmi için gelen turistin bıraktığı dövizin 2 bin 500 dolar olduğuna dikkati çekti.
Alkan, yabancıların Türkiye’de özellikle göz ameliyatları, plastik ve estetik cerrahi, kısırlık ve tüp bebek tedavilerini yaptırdığını, kanser tedavileri, kalp-damar cerrahisi, organ nakli gibi alanlarda da yabancı hasta sayısının hızla arttığını dile getirerek, geçen yıl Suriye ile sınırların kalkması sonrası Gaziantep’teki hastane ve doktorların randevu defterlerinin dolduğunu, büyükşehirlerde bulunan hastane ve tıp merkezlerinde halen çok sayıda Ortadoğu ülkelerinden gelen yabancıların tedavi gördüğünü söyledi.
Kruvaziyer yolcularına ücretsiz tarama
İzmir’in kruvazer turizmde son yıllarda hızlı bir gelişme kaydettiğini, bunun sağlık turizmi için de kullanılabileceğini belirten Alkan, bu konuda harekete geçtiklerini ifade etti.
Alkan, dernek üyesi bazı sağlık tesislerinin, İzmir Limanı’na sefer düzenleyen bir kruvaziyer şirketi ile anlaşma yaparak gemilerle gelen turistlerin tedavihizmetlerini üstlendiğini, diğer bir firma ile görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.
Hazırlığı süren diğer bir uygulama ile limana yanaşan gemilerde İzmir’in tıbbi zenginliği hakkında turistlere bilgilendirici materyaller sunacaklarını dile getiren Alkan, ayrıca diş, plastik cerrahi ve göz hastalıklarına yönelik sağlık taramaları için davetiye dağıtılacağını bildirdi.
Medikal kampüs kurulacak
Alkan, İzmir’in sağlık konusunda her anlamda çok önemli bir potansiyele sahip bulunduğunu, özellikle Avrupa ülkelerinden gelen misafirlerin tercih ettiği hastane ve tıp merkezlerinin bulunduğunu ifade eden Alkan, sağlık turizminden alınan payı sistemli bir şekilde arttırabilmek için ”medikal kampüs” kurmak üzere çalışma başlattıklarını kaydetti.
”Medikal kampüs”ün kurulmasıyla birlikte kruvaziyer gemilere yönelik daha etkilipazarlama çalışması yürüteceklerini belirten Alkan, bu noktada projenin hem kruvaziyer turizmden elde edilecek gelirin çeşitlendirilmesi ve artırılması hem de başlı başına bir sağlık turizmi hareketi açısından önem taşıdığını ifade etti.
Alkan, özellikle gelişmiş ülkelerden gelen hastalara bakabilmek için uluslararası standartlara ihtiyaç duyulduğunu, bunun da ancak büyük sermaye grupları tarafından karşılanabildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
”İzmir’de muayenehane ve klinikleri ortak bir kampüste biraraya getireceğiz. İzmir Ticaret Odası öncülüğünde başlayan proje ile içerisinde bir özel hastane ve otelin de bulunduğu, kentteki muayenehane, klinik ve sağlık merkezlerini biraraya toplayan bir kampüs planlanıyor.
Medikal kampüs, fiziki yatırımların yanında akreditasyonların yapılması, uluslararası tanıtım ve pazarlamanın yapılmasını da üstlenecek. Doktorların oluşturacağı bu güçbirliği sayesinde, İzmir’in, sağlık turizminde Türkiye’ye örnek olabilecek bir girişim başlatacağını düşünüyoruz.”
”EXPO hedefiyle örtüşüyor”
Yer arayışı çalışmalarının devam ettiği projenin, İzmir’in ”sağlık” ana temasıyla aday olduğu EXPO 2020 organizasyonu ile de örtüştüğüne işaret eden Alkan, ”EXPO yeri olarak belirlenen İnciraltı’nda bir sağlık kampüsü oluşturulması için uygun alanlar var. Yasal düzenlemenin tamamlanmasıyla İnciraltı’nda yer teminini yapıp hızla yatırıma geçmek istiyoruz. İzmir, EXPO 2020’yi almaya hak kazanırsa kentin hedefleriyle örtüşen bir yatırıma da başlamış olacağız. Çıkış noktamız İzmir’i dünyaca tanınan bir sağlık kenti haline getirmek” diye konuştu.
Alkan, ”Medikal Kampüs”ün uluslararası akreditasyonları almasıyla Türkiye’nin Avrupa ülkelerinde sağlık konusundaki imajının iyi noktalara taşınacağını savunarak, ”Türkiye için tek sorun bu imajı düzeltmektir. İzmir açısından ise EXPO 2020 bu konuda çok önemli bir fırsattır. EXPO’nun alınmasıyla İzmir, yüksek getirisi olan bu turizm dalında dünyanın en bilinen merkezleri arasına girecektir” dedi.
(Haber 7)