İğne fobisinden yola çıkan buluş; HemoLink
Kan aldırmak çoğu insan için korkulu rüyadır. Fenalaşanlar, tansiyonu düşenler, ağlayan çocuklar; hastanelerin kan aldırma servislerinde yaşananlar hiç de iç açıcı değildir. Bu tip rahatsızlıklardan yola çıkan bilim adamları yeni bir buluşa imza attılar.
Kola yerleştirilen HemoLink adı verilen minik cihaz kan aldırmayı iğnesiz ve acısız bir deneyime dönüştürmek üzere tasarlandı. Üzerinde iğne bulunmayan HemoLink vakum yoluyla gerekli kanı hastadan 2 dakika içinde alıyor.
Henüz klinik çalışmaları devam eden ve önümüzdeki yıl medikal alanda kullanıma sunulacağı tahmin edilen HemoLink’in geliştirilmesine kaynak olan çalışmaların temeli Tasso şirketi kurucuları tarafından Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde yapılan mikro akışkanlar araştırmasına dayanıyor. Tasso şirketi HemoLink için (DARPA) Araştırma Projeleri Kurumu’ndan 3 milyon dolarlık fon aldı.
Amerikan Şirketi tarafından geliştirilen bir pinpon topu boyutundaki HemoLink bazı rutin kan testlerine yetecek miktarda kanı ciltten vakumlayarak alıyor. HemoLink evde ya da hastane dışında da rahatlıkla kullanılabiliyor.
Düşük maliyetli, tek kullanımlık bir cihaz olan HemoLink enjeksiyon döküm yöntemiyle üretilen 6 plastik parçadan ve kılcal damarlardan kanın çekilerek ucu açık vaziyette cilde dokunan minik kanallara akmasını tüpte toplanmasını sağlayan bir vakumdan oluşuyor. Vakum işlemi kılcal damarlardaki kan akışını gerekirse yer çekimine karşı gelerek cihaza doğru yönlendiriliyor.
Cihazın cilde yapışık vaziyette yerleştirilmesi yeterli, duruş yönünün bir önemi yok. HemoLink kolesterol, enfeksiyon, kanser hücreleri ve kan şekeri gibi testlere yetecek miktarda (0,15 cm³) kan alabiliyor. Cihazın özellikle düzenli olarak kan alınması gereken hastalara büyük rahatlık sağlayacağı düşünülüyor.
Bu yazı Medikal Teknik dergisine aittir. İzinsiz kopyalanamaz.