Görme azlığı, ışık çakmaları, siyah gölgeler ve eğri görme sorunlarına dikkat!
Akciğer kanserinden prostat kanserine, lenf kanserinden meme kanserine kadar birçok hastalığın gözden teşhis edildiği bu sistemde, herkesin düzenli olarak göz muayenelerini yaptırmaları gerekiyor. Özellikle göz bebeğinin büyütülerek gözün arkasına bakılması birçok tümörün erken teşhis edilmesine olanak sağlıyor.
Gelişmiş teknoloji ürünü medikal cihazlarla akciğer kanserinden meme kanserine kadar pek çok kanser türü göz ve göz dibi muayenesi sırasında tespit edilebiliyor. Erken teşhis ise hayat kurtarıyor. Önemsiz sandığımız görme problemleri aslında kanser hastalığının habercisi olabiliyor. Gölgeli ve eğri görmeye başladıysanız kanser hastası potansiyeli taşıyabileceğinizi belirten Dünyagöz Etiler’den Doç. Dr. Samuray Tuncer, 1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası’nda, kanserle mücadele etmek ve önlem alabilmek için göz ve göz dibi muayenesinin asla ihmal edilmemesini önerdi.
Vücudumuzun dünyaya açılan penceresi olan gözlerimiz birçok hastalığın habercisi olabilir. Çağımızın hastalığı kanser de bu hastalıkların başında geliyor. Genel bir göz ve göz dibi muayenesinde kanser riski olup olmadığı rahatlıkla teşhis edilebilir. Göz içinde oluşan farklı semptomlar hastalığın teşhis edilmesinde yardımcı oluyor. Hastanın kendisinin bile henüz fark etmediği birçok rahatsızlık bu şekilde anlaşılabiliyor.
Göz dibi muayenesiyle kanser teşhisi
Göz dibinde görülen farklı lezyonlar vücudumuzda oluşan hastalıkların erken dönemde teşhis edilebilmesine olanak sağlıyor. Bu lezyonlar sistemik bir kanserin parçası olabileceği gibi, başlı başına gözden kaynaklanabilen kötü huylu kanserler de olabiliyor. Tüm bu tümörler her yaşta ortaya çıkabiliyor. Büyük çoğunluğu iyi huylu olmakla birlikte, ciddi hastalıkların habercisi de olabilen lezyonların rengi, yerleşim yeri ve büyüklüğü tanıda büyük önem taşıyor. Bu nedenle erken teşhis hasta için çoğu zaman hayati önem taşıyabiliyor.
Bebeklerde göz dibi muayenesi ihmal edilmemeli
Bebekler ve çocuklar yaklaşık yedi yaşına kadar gözle ilgili şikâyetlerini ifade edemezler. Bu nedenle özellikle bebeklerin ve çocukların göz ve göz dibi muayenesini asla ihmal etmemek gerekiyor. 6 aya kadar olan dönemde tüm bebeklerin göz hareketi ve kayma testlerini, skiaskopik ve endirekt göz dibi yöntemiyle optik kusur muayenelerini gerçekleştirmek gerekiyor. Dikkatli bir klinik gözlemi içeren ilk göz muayenelerinin tamamlanması ve sürekli olan göz kontrollerinin yapılması konusunda ailelerin bilgilendirilmesi önem taşıyor. Özellikle bebekleri ve çocukları kontrolleri altında tutan çocuk doktorlarına ve aile hekimlerine destek olmak ve yönlendirmek konusunda daha çok görev düşüyor.
Bebeklerde en çok görülen göz içi kanser: Retinablastom
Çocukluk çağının en çok görülen birincil göz içi kanser türü olan bu rahatsızlık erken tanıyla tedavi edilebiliyor. Hastaların çoğu (%95’i) beş yaş öncesi tanı ile tespit edilebiliyor. Özellikle hastalar kliniğe gözbebeğinde beyazlık ve şaşılık şikâyetiyle başvuruyor. Son dönemde kemoterapi tekniklerinin gelişmesiyle ülkemizde bu alanda başarılı sonuçlar elde ediliyor.
Görme azlığı, ışık çakmaları, siyah gölgeler ve eğri görme sorunlarına dikkat!
Erişkinlerde en sık görülen göz içi tümörü olan “koroid melanomu” yaygın oluşuyla dikkat çekiyor. Hastaların üçte birinde hiçbir şikâyet görülmeyen bu hastalığın en büyük belirtisi görme azlığı, gözde ışık çakmaları, siyah gölgeler ve eğri görme şikâyetleriyle ortaya çıkıyor.
Bu tümörün en etkili tedavi şekli olan radyoaktif plak tedavisi artık ülkemizde uygulanabiliyor. Dünyagöz Hastaneler Grubu’nda % 95 başarı oranıyla bu tedaviyi uyguladıklarını söyleyen Doç. Dr. Samuray Tuncer hekim tecrübesinin altını çiziyor ve ekliyor “Hekim tecrübesinin çok mühim olduğu bu yöntemde, plak tümörü kaplayacak şekilde dikiliyor ve tümör tepe noktasına ortalama 80-100 Gy arasında radyoaktif ışın verilerek, göz üstünde tutuluyor. Bu süre tümörün kalınlığına ve radyoaktif plağın aktivitesine göre değişiklik gösteriyor. Gerçekleştirilen bu tedavide tüm hesaplamalar kişiye özel olarak hazırlanan bilgisayar programları ile yapılıyor.”
Akciğer kanserinden prostat kanserine, lenf kanserinden meme kanserine kadar birçok hastalığın gözden teşhis edildiği bu sistemde, herkesin düzenli olarak göz muayenelerini yaptırmaları gerekiyor. Özellikle göz bebeğinin büyütülerek gözün arkasına bakılması birçok tümörün erken teşhis edilmesine olanak sağlıyor.