İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz: “Medikal sektörünün gelişimini sürdürebilmesi için devletin uzun vadeli desteği şart. Diğer yandan ithalatın yüksek olduğu medikal sektöründe yerli üretim oranının artırılması da önemli bir gereklilik”
Medikal sektörü, kimyanın yüksek katma değer yaratan sanayilerinin başında geliyor. 10 yıl öncesinde medikal sektörü sadece hastane yatağı olarak algılanırken, bu süreç içinde ameliyat ipliklerinden kan ve serum torbalarına kadar farklı ürün gamlarına uzanan bir sektör konuma ulaştı. Sağlık ve yaşam kalitesini direkt etkileyen bir sektör olması da stratejik önemini ortaya koyuyor. Türk medikal sektöründe 6 bin civarında firma faaliyet gösteriyor. Pazar büyüklüğü 2,5 milyar dolar seviyesinde. İhracat açısından da önemli bir potansiyel sunan sektör, 2013 yılını 775 milyon dolar ile geride bıraktı. 2014 yılsonunda medikal ihracatının 850 milyon dolara yükselmesini, 2015 yılında ise ihracatın 1 milyar doları aşacağını öngörüyoruz.
Medica’ya 6. kez Milli Katılım Organizasyonu
Medikal ihracatının artması ve firmaların yeni pazarlara açılmaları amacıyla milli katılım organizasyonları yaptığımız fuarları yanı sıra farklı çalışmalar yürütüyoruz. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), olarak kısa bir süre önce dünyanın en büyük sağlık ve medikal ürünler fuarı olan Medica 2014’e 6’ıncı kez milli katılım organizasyonu gerçekleştirdik. Fuar, firmalarımıza ihracat performanslarını artırmaları ve yeni bağlantılar kurmalarının yolunu açtı. Almanya’nın Düsseldorf şehrinde düzenlen fuarda, Türk medikal sektöründen 38’i İKMİB milli katılımıyla olmak üzere toplam 116 firmamız yer aldı. Medikalde kullanılan tek kullanımlık ürünler, tıbbi cihazlar, ortopedik gereçler, kişisel bakım ve sağlık ürünleri, hastane ekipmanları gibi farklı ürün gruplarını sergilediler.
Aynı zamanda medikal sektöründen 44 firma ile hayata geçirdiğimiz Medikal Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı MediClusTR ile ihracat potansiyeli yüksek bölgeleri araştırıyoruz. Öncelikli hedefimiz Güney Amerika ve Afrika. Önümüzdeki dönemde bu pazarlara yönelik ticaret heyetleri gerçekleştireceğiz.
Yüzde 30 yerlileştirme hedefi
Medikal sektörü gelişime açık bir sektör. Gelişimini sürdürebilmesi için ise devletin uzun vadeli desteği şart. Diğer yandan ithalatın yüksek olduğu medikal sektöründe yerli üretim oranının artırılması da önemli bir gereklilik. Katma değerin yüksek olduğu medikal sektöründe yüzde 30 yerlileştirme hedefi, firmaların Türkiye’de üretmeleri ve kâr etmelerine destek vererek olabilir. Ancak bu şimdiki koşullarda çok mümkün değil. Ancak kâr edebilecekleri ve üretime dönüştürebilecekleri bir sistemle bu sorunun önüne geçilebileceğine inanıyoruz.