AbbVie’nin öncülüğünde geçen yıl başlatılan ‘İşte Destek’ projesinin ikinci toplantısı Türkiye İş Kurumu Bahçelievler Hizmet Merkezi ve Türk Böbrek Vakfı’nın desteği ile gerçekleşti.
Kronik hastalığı olan bireylere destek olmak, hastaları iş ararken izlemeleri gereken adımlar konusunda bilgilendirmek ve toplumda konu hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla global biyofarma şirketi AbbVie’nin öncülüğünde geçen yıl başlatılan ‘İşte Destek’ projesinin ikinci toplantısı Türkiye İş Kurumu Bahçelievler Hizmet Merkezi ve Türk Böbrek Vakfı’nın desteği ile gerçekleşti. Kronik hastalıklar hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Birleşmiş Milletler tarafından 21. yüzyılın en önemli sağlık sorunu olarak tanımlanıyor.
(1) Yapılan araştırmalara göre ise Türkiye’de 22 milyon kişi bir veya daha fazla kronik hastalığın etkisi altında bulunuyor. (2) Tüm bu gerçeklerden yola çıkılarak kronik hastalığı bulunan ve bu sebeple iş bulmada güçlük çeken hastalara destek olmak, iş bulma süreçlerinde doğru adımları göstermek ve yeni bir vizyon kazandırmak amacı ile global biyofarma şirketi AbbVie’nin öncülüğünde başlatılan ’İşte Destek’ projesinin ikinci toplantısı Türkiye İş Kurumu Bahçelievler Hizmet Merkezi ve Türk Böbrek Vakfı’nın desteği ile 5 Eylül Cuma günü yapıldı. Kronik hastalığı olan kişilerin iş hayatlarına yönelik doğru adımlar atmasını hedefleyen ‘İşte Destek’ projesinin Türk Böbrek Vakfı Dr. Ahmet Ermiş Hastanesi’nde yapılan ikinci toplantısı diyalize giren kronik böbrek hastalarını Türkiye Böbrek Vakfı’nın desteği ile Türkiye İş Kurumu Bahçelievler Hizmet İş ve Meslek Danışmanı Zeynep Güzel ile bir araya getirdi.
Türkiye İş Kurumu Bahçelievler Hizmet Merkezi İş ve Meslek Danışmanı Zeynep Güzel kronik böbrek hastalarını iş bulma yöntemleri, doğru özgeçmiş hazırlama teknikleri ve iş ararken dikkat edilmesi gereken hususlar gibi pratik bilgilerin yanı sıra emeklilik şartları ve kendileri için uygun çalışma koşulları hakkında bilgilendirdi. Toplantıda ayrıca kronik böbrek hastalarının iş arama sürecinde yaşadıkları zorluklara da değinildi. Toplantı da konuşan Türk Böbrek Vakfı Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Bilal Görçin; “Türkiye’de 15 yaş ve üzerindeki nüfusun %36.8’inin günlük yaşamını etkileyen kronik bir sağlık sorunu bulunuyor.(3) Ek olarak, kronik hastalıklarla yaşayan bir kişi daha erken emekli oluyor, daha az çalışıyor, daha çok işsiz kalıyor, cebinden daha fazla sağlık harcaması yapıyor ve evine daha az para getiriyor.(1) Diyalize giren kronik böbrek hastaları da gördükleri tedaviler nedeniyle gerek sosyal gerekse iş yaşamında sıkıntılar yaşıyor. Bu noktada hastaların iş arama sürecinde kendileri ve sağlıkları için doğru işe doğru şekilde yönelmelerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda kronik hastalığı olan bireyleri iş bulma konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan, bu konudaki hassasiyetlerine dikkat çeken böyle önemli bir projenin içerisinde yer almaktan dolayı son derece mutluyuz. Tüm bunlara ek olarak belirtmek isterim ki, geçen yıl gerçekleştirdiğimiz ilk ’İşte Destek’ toplantımıza katılan 3 tane kronik böbrek hastamız toplantımız sonrasında kendilerine uygun yeni bir işte çalışmaya başladı,” dedi. Toplantıda konuşan Türkiye İş Kurumu Bahçelievler Hizmet Merkezi İş ve Meslek Danışmanı Zeynep Güzel; “Kronik hastalıklara sahip bireylerin, iş arama ve başvurma süreçlerinde nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilmeleri, kendileri için uygun işi bulabilmeleri açışından çok önemli. Ayrıca, bu hastaların devam eden tedavileri ile ilgili bilgileri çalıştıkları kuruma detaylı olarak aktarmalarının, yeterlilikleri ve kuruma yapacakları olumlu katkıyı doğru şekilde ifade etmelerinin de iş arama süreçleri açısından kendilerine fayda sağlayacağını düşünüyorum. Hastalarımıza iş bulmada izleyecekleri yollar konusunda destek olmak ve ülkemizde bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan böyle önemli bir projenin parçası olmak bizim için son derece anlamlı” dedi.
AbbVie Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Seval Aksoy ise; “AbbVie olarak en büyük önceliğimiz hastaların daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine destek olabilmektir. ‘İşte Destek’ projesini de hasta odaklı yaklaşımımız ve hastaların ihtiyaçlarını ilaçların da ötesinde karşılamak felsefemizden yola çıkarak geçen yıl başlattık. Bu projemiz ile bu yıl Sağlık Gönüllüleri Derneği tarafından ‘Sağlık Bilinci Oluşturmada En Başarılı Sağlık Kuruluşu’ ödülüne layık görüldük. Projemizin ödüllendirilmesi ve şu an ‘İşte Destek’ projesinin ikinci toplantısını yapıyor olmak bizim için büyük bir mutluluk ve önemli bir motivasyon kaynağı. ‘İşte Destek’ projemiz 2014 yılı içerisinde diğer önemli kronik hastalıklara yönelik gerçekleştirilecek toplantılar ile devam ediyor olacak,” dedi.
Referanslar
1.) TÜSİAD. Sürdürülebilir Sağlık Sistemi İçin Kronik Hastalık Yönetiminde Elektronik Sağlık Kayıtlarının Rolü. Yayın No: TÜSİAD-T/2012-06/529. Haziran 2012. (Erisişm tarihi: 25 Ağustos 2014) http://www.tusiad.org/__rsc/shared/file/SurdurulebilirSaglikRaporu- Haziran2012.pdf
2.) TÜSİAD. Akın A; Ersoy K. 2050’ye Doğru Nüfüs bilim ve Yönetim. Sağlık Sistemine Bakış. Yayın No:TÜSİAD-T/2012-11/533. Kasım 2012. (Erişim tarihi: 25 Ağustos 2014) http://www.tusiad.org/__rsc/shared/file/Saglik- Sistemine-Bakis.pdf
3.) T.C. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı. Sağlık Sorunları ve Faaliyet Güçlükleri Yaşayanların İşgücü Durumu Araştırma Sonuçları. Sayı: 13125. 21/02/2012. (Erişim tarihi: 25 Ağustos 2014) http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri. do?id=13125 http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri. do?id=13125