Acıbadem Üniversitesi’nin meraklı, araştırmacı, sağlık bilimlerine ve teknolojisine ilgi duyan lise öğrencilere yönelik düzenlediği sağlık bilimleri proje yarışması “Fikrine Sağlık” ödülleri Kerem Aydınlar Kampüsü’nde düzenlenen törende sahiplerini buldu.
Sağlık bilimine olan ilgiyi artırmak, lise öğrencilerini sağlık bilimine özendirmek, cesaretlendirmek, sağlık alanında araştırma yapılmasını teşvik etmek ve desteklemek amacıyla Acıbadem Üniversitesi Kerem Aydınlar Kampüsü tarafından bu yıl beşincisi gerçekleştirilen “Fikrine Sağlık” Proje Yarışması düzenlenen ödül töreniyle son buldu. 2009 yılından bu yana her yıl düzenlenen “Fikrine Sağlık” Proje Yarışması’na bu yıl 81 liseden 143 proje katıldı. Acıbadem Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan jüri üyeleri projeleri özgünlük, uygulanabilirlik, yararlılık, yöntem, tutarlılık, kaynak taraması ve sunum kriterleri doğrultusunda değerlendirdi. Yarışmada Antalya Serik Anadolu Lisesi’nden Ali Fatih Demir’in doğayı kirletmeden, doğal yollardan ve düşük maliyetle mikropların öldürülmesini sağlayan dezenfeksiyon projesi “Ozon Gazı Kullanarak Otomatik, Hareket Duyarlı El Dezenfeksiyon Cihazı Üretilmesi” birinciliği kazandı. Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nden Yusuf Efe ve Arda Aydın “ Göz Kapaklarıyla İletişim” isimli projeyle ikinciliğe hak kazanırken, Özel MEF Lisesi’nden Kadir Can Uslu ve Doruk Somuncu “Mutant DEC2 Biyolojik Saat Geninin NEURO2A Sinir Hücre Hattındaki İşlevinin Biyolüminesans Metodu ile Belirlenmesi” isimli projeleriyle üçüncülüğe hak kazandılar. Birinciye 5.000 TL, İkinciye 3.500 TL, Üçüncüye 1.500 TL ödül verilen yarışmanın birincisine ayrıca Acıbadem Üniversitesi’ne yerleşmesi halinde verilmek üzere %50 burs hakkı verildi.
Acıbadem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Şahin Kerem Aydınlar Kampüsü’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada “Acıbadem Üniversitesi olarak güçlü akademik kadromuzla sağlığın her alanında bilgili, araştırmacı, sorgulayan profesyonelleri yetiştirmeyi ve yaptığımız araştırmalarla sağlık bilimlerine katkı sağlamayı hedefliyoruz. “Fikrine Sağlık” Proje Yarışması da bu yolda hedefimize katkı sağlayan ve öğrencileri daha lise yıllarında sağlık bilimine özendirerek, bu alanda araştırma yapmalarını teşvik eden önemli bir projemiz olarak öne çıkmaktadır. Yarışmaya bu yıl 143 proje katıldı ve öğretim üyelerimizden oluşan değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirildi. Projelerin her birinin konu, ele alınış biçimleri ve belirlenen kriterler doğrultusunda hazırlanıp sunulmasında birbirinden başarılı ve ilginç olduklarını belirtmek isterim. Yarışmaya katkı sağlayan tüm öğrencilerimizi kutluyor, araştırma geliştirmeye olan inanç ve meraklarının devam etmesini diliyorum” dedi.
Birinci Olan Proje
“Ozon Gazı Kullanarak Otomatik, Hareket Duyarlı El Dezenfeksiyon Cihazı Üretilmesi”
Proje su kullanmadan tamamen doğal yollarla, ozon gazı kullanarak el sterilizasyonu yapmayı amaçlamaktadır. Ozon dünyada bilinen en etkili mikrop öldürücü ve tek doğal dezenfektandır. Çevreye ve insan derisine hiçbir zararı yoktur, hiçbir kalıntı bırakmaz, bu özelliklerinden dolayı el sterilizasyonu için en uygun maddedir. Bu projede bir ozon jeneratörü yapılmış, ozon gazı ele üfletilmiş ve düzeneğe eklenen hareket algılama devresi ile temassız olarak çalışması sağlanmıştır. Projenin laboratuvar çalışmaları yapılmış ve eldeki bakterilerin yüksek oranda öldürüldüğü tespit edilmiştir. Cihaz geliştirilerek eldeki bakterilerin tamamının öldürülmesi sağlanabilir. Cihaz el dezenfeksiyon jellerine göre 115 kat daha ucuz olarak çalışmaktadır. El dezenfektan makinesi olarak tasarlanılan bu cihaz aynı zamanda havayı temizleme, herhangi bir eşyayı temizlemede de kullanılabilir. Bu proje ile eller tamamen doğal ve su kullanılmadan çok düşük maliyetle steril edilebilecektir. Daha önce ozon gazı ile el sterilizasyonu yapılmadığı için bu proje tamamen özgündür.