Servier ve Curie Cancer firmaları kanser araştırmaları alanındaki işbirliği anlaşmasını yenilediklerini açıkladılar. Servier ve Curie-Cancer 3 yıl süreyle uzatılan anlaşma kapsamında ‘triple negatif’ göğüs kanserinde yeni tedavi yöntemleri bulmayı hedefliyor.
Servier ile Institut Curie firmasının endüstriyel partneri Curie-Cancer arasındaki işbirliği anlaşması yenilendi. İki şirket, ortaklık anlaşmasının, ‘triple negatif’ adıyla anılan göğüs kanserinde yeni tedavi yöntemleri geliştirmek amacıyla yenilendiğini duyurdular. Yapılacak ortak çalışmaların ortaya çıkaracağı fikri mülkiyet, Servier ve Curie-Cancer arasında paylaşılacak.
‘Triple negatif’ göğüs kanseri tüm göğüs kanseri vakalarının yüzde 15’ine tekabül ediyor. Son derece agresif olan bu kanser türü mevcut kemoterapilere cevap vermiyor. Bu nedenle, bu alanda yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesine ihtiyaç bulunuyor. Triple negative göğüs kanseri östrojen progesteron ve Her-2 reseptörlerine sahip olmadığından hormon terapisi kullanılamıyor.
İlk Sonuçlar Umut Verici
Servier ve Institut Curie 2005 yılında, Institut Curie’nin geniş göğüs kanseri örneklerini kullanarak, triple negative göğüs kanserine özgü potensiyel tedavi hedeflerini belirlemek üzere uzmanlıklarını birleştirme kararı almışlardı. Başlangıç aşamasında, işbirliğinin temel amacı, mevcut tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen hastalar için ilaç geliştirmek için söz konusu hedefler üzerinde hareket eden molekülleri tespit etmekti.
Son 5 yıllık dönemde yürütülen çalışma, aralarında Servier ve Institut Curie çatısı altında görev yapan alanında uzman biyologlar ile biyokimya ve genetik uzmanlarının da yer aldığı çok sayıda doktor ve araştırmacının katılımıyla gerçekleşti. Uzmanlar, son derece umut verici bulgular keşfettikleri çalışmalar sonucunda hücre dönüşüm düzenlemesinde yer alan bir enzim olan kinase TTK/MPS1 adlı tedavi hedefini tanımlamayı başardılar. Bu hedefe yönelik olarak geliştirilen bir ilaç halihazırda klinik geliştirme aşamasında bulunuyor.
Servier ve Curie Birikimleriyle Birbirini Tamamlıyor
Servier Ar-Ge Başkanı Dr. Emmanuel Canet, kanserin Servier’in odaklandığı başlıca alanlardan biri olduğunun altını çizerek, “Servier’in araştırma stratejisinde, önde gelen araştırma ekipleriyle işbirlikleri geliştirmek yer alıyor. Institut Curie ile gerçekleştirdiğimiz uzun soluklu işbirliği, dünyanın en iyi ekipleriyle verimli ve uyumlu bir şekilde çalışabilme kabiliyetimizi simgeliyor. Anlaşmamızı 3 yıl süreyle uzatma kararımızda, bugüne kadarki çalışmalarda elde edilen umut verici sonuçlar ve buna bağlı olarak elde edilen diğer sonuçları derinlemesine inceleme ve yeni potansiyel bulgular keşfetme isteğimiz önemli bir rol oynadı” dedi.
Servier Bilimsel İşbirliği Direktörü Pascal Touchon ise, Servier’in en güçlü yönlerinden birinin araştırma olduğunu belirterek, “Servier gelirinin yüzde 25’den fazlasını bu konuya ayırıyor. Bu sayede, dünyanın önde gelen ilaç laboratuarlarından biri konumunda bulunuyor. Öncelikli misyonumuz, karşılanamayan tıbbi ihtiyaçlara yönelik yenilikçi ilaçlar geliştirmek ve bunların hastalar üzerinde kullanılabilmesini sağlamak. Bu misyona hizmet eden Institut Curie işbirliğinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Institut Curie ile yaptığımız işbirliği daha şimdiden hücre dönüşüm düzenleyicisinde yer alan bir enzim olan kinase TTK/MPS1 potansiyel tedavi hedefini tanımlamamızı sağladı” şeklinde konuştu.