MasterCard öncülüğünde, Oxford Üniversitesi bilim adamları tarafından, Avrupa çapında gerçekleştirilen araştırma her gün temas edilen banknotların kirlilik derecesini ortaya çıkardı.
Araştırma kapsamında gerçekleştirilen bilimsel test sonuçları, banknotların üzerinde 26 bini aşkın bakteri bulunduğunu kanıtladı. Araştırma sonuçları, banknotların üzerinde, arasında sıkça görülen ve çeşitli tiplerde gribe neden olan virüslerin yanı sıra, solunum ve idrar yolunda enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin bile bulunduğunu ortaya koydu.
MasterCard tarafından gerçekleştirilen araştırma, Avrupalıların paranın yıpranmış, kirli ve bakteriler ile dolu olduğuna inandığını ortaya koydu. Katılımcıların %57’si her gün temas ettikleri en pis nesne olarak banknot ve bozuk paraları tanımladı. Oxford Üniversitesi’nden bilim adamları tarafından gerçekleştirilen bağımsız araştırma, Avrupa’daki banknotların üzerinde ortalama olarak 26.000’i aşkın bakteri bulunduğunu, yeni basılmış paralarda bile 2.400 bakteri olduğunu ortaya koydu. Bu bakteriler arasında, grip ve benzeri salgın hastalıklara yol açan virüslerin yanı sıra, solunum ve idrar yolları enfeksiyonlarına neden olanların da bulunması dikkatleri çekiyor.
Oxford Üniversitesi’nden Mühendislik Bilimi Profesörü Iam Thompson araştırmayla ilgili; “Önceki çalışmalar, insanlarda hastalığa yol açabilen Klebsiella ve Enterobacter gibi zarar verme potansiyeline sahip bakteri türlerinin bulaştığını ortaya koymuştu. İngiltere Baş Sağlık Görevlisi Sally Davies de yakınlarda antibiyotiklere karşı dirençli bakteri türlerinin giderek artan bir tehdit oluşturduğunu belirtmişti. Banknotlara çok sayıda bireyin elinin değdiği düşünüldüğünde, antibiyotiklere karşı dirençli bakteri türlerinin yayılmasının banknotlarla ilişkisini irdeleyen bir çalışma yapılması mantıklı olacaktır” dedi.
Kartlı Ödeme Daha Hijyenik
Araştırma ile ilgili bilgi veren MasterCard Europe Temel Ürünler Başkanı Jennifer Rademaker ise; “Paranın her gün temas ettiğimiz diğer nesnelere kıyasla açık ara farkla en kirli madde olduğu yaygın olarak paylaşılan bir görüş. Avrupalıların çoğunluğunun, sırf hijyenik nedenlerle kart ile ödeme yapmayı tercih ettiğini ve bunu daha basit ve açık bir ödeme şekli olarak değerlendirdiğini görüyoruz. Çoğunluğun kartlı ödemeyi daha hijyenik de bulduğunu söylemek de doğru olacaktır” dedi.
Testlerin gerçekleştirilme şekli ve test edilen banknot sayısı: Banknotlar, bakterilerin süspansiyon halinde tutulması amacıyla tampon çözelti (PBS) ile silinmiş, ardından da bu çözelti sırayla seyreltilerek üzerinde bakterinin büyüyebileceği bir besin kaynağı olan Triptik Soya agar Petri kaplarına damlatılmıştır. Petri kapları daha sonra 5 gün boyunca 30 derece sıcaklıkta kuluçkaya yatırılarak üçerli numuneler halinde bakteri sayısı belirlenmiştir (koloni oluşturucu birimler, CFU). Bakterilerin sadece %1’i laboratuar ortamında büyüyebildiğinden, her bir banknotun üzerindeki yaklaşık bakteri sayısına ulaşmak amacıyla elde edilen sonuçlar 100 ile çarpılmıştır. Bu, çevresel bakteri sayısının laboratuar ortamında belirlenmesi amacıyla kullanılan standart testtir. 6 farklı para biriminden 25 farklı baknot test edilmiş ve her bir banknottan onar sürüntü örneği alınmıştır.