Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler, tüm dünyadaki ölümler içerisinde %13’lük oran ile birinci sırada yer alıyor. Bu nedenle kalp damar hastalığı riskini azaltmak için sigara, yüksek kolesterol, hipertansiyon ve diyabet gibi risk faktörlerinin taranması kalp sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
Ciddi bir kalp krizi riskiyle karşı karşıya olan koroner arter hastaları göğüste ağrı, baskı hissi, yokuş ya da merdiven çıkarken yorgunluk hissi gibi şikayetlere rağmen bypass ameliyatı olmaktan korkup kaçıyor. Hastalık riskini azaltmak ve kaliteyi arttırmak amacıyla yapılan “Koroner by pass ameliyatı” sonrası, çok daha sağlıklı bir yaşam mümkün. By pass sonrası hastaya verilen ikinci şansın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Liv Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özkara “Kalp krizi geçirmeden önce planlanmış koroner bypass ameliyatı hastaya maksimum faydayı sağlar. Zamanında ve iyi planlanmış bir operasyondan sonra hastalar kalp krizi riskinden uzaklaşmış olarak uzun yıllar rahat bir şekilde yaşantılarını sürdürebilmektedir. Bypass sonrası dikkat edilecek hususların başında, düzenli egzersiz yapmak gelir. Özellikle düzenli olarak her gün yapılan yürüyüş, bypass sonrası yürüyüş altın değerinde” diyor.
Koroner bypass ameliyatı nedir?
Damar sertliği olan hastalarda değişik derecelerde ve çeşitli seviyelerde koroner damarlarda darlık meydana gelmektedir. Bu darlıklar neticesinde kalbin kan ihtiyacı yeterli seviyede sağlanamamakta ve kalp krizine kadar giden tablo oluşabilmektedir. Koroner bypass ameliyatı, kalp kasının yeterli kan taşınamayan bölgesine yeni damarlar bağlanarak kan akımının yeniden sağlanması olarak tanımlanabilir.
Meme atardamarı en iyi performansı sağlıyor
Bypass ameliyatlarında kullanılan damarların özellikleri, ameliyatın koruyuculuk süresini belirleyen en önemli faktördür. Bacaktan alınan damarlar daha erken bozulabilirken, göğüs bölgesinde bulunan meme atardamarları kullanımı ile çok uzun süre bypassların açık kaldığı bilinmektedir. Meme atardamarlarının iki taraflı kullanımı ve birden fazla damara bypass yapılması uygun hastalar için çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Bunun yanı sıra koldan alınan atardamarlar da başarıyla kullanılabilmektedir.
Koroner bypass ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
Koroner bypass ameliyatının, anadamar darlıklarında, damarın hemen çıkım yerindeki problemlerde, birden fazla damar sisteminde hastalık olanlarda ve özellikle diyabetin eşlik ettiği damar rahatsızlıklarında oldukça iyi sonuçlar verdiği tıp literatüründe kabul edilmiştir.
Koroner bypass ameliyat nasıl yapılır?
Bypass ameliyatı kalbi durdurarak kalp akciğer pompasına bağlanarak yapılabildiği gibi uygun hastalarda atan kalpte de uygulanabilmektedir. Sıklıkla göğüs kemiği açılarak yapılmaktadır. Ancak seçilmiş olgularda küçük kesilerle de başarıyla yapılabilmektedir. Kliniğimizde her hasta için en uygun yöntemin seçilmesiyle tüm bahsedilen prosedürler ileri teknoloji desteğiyle ve tecrübeli ekibimizle başarıyla uygulanabilmektedir.
Koroner bypass ameliyatından sonra iyileşme süreci ne kadar sürer?
Yapılan ameliyata, hastanın yaşına ve tıbbi durumuna bağlı olmak üzere; bypass ameliyatından sonra genellikle bir gün yoğun bakımda izlenen hasta yaklaşık 5. günde taburcu olmaya hazır hale gelir. 4-6 hafta sonra işine dönebilecek durumdadır.
By pass sonrası nelere dikkat etmek, nasıl yaşamak ve beslenmek gerekiyor?
Bypass sonrası dikkat edilecek hususların başında, düzenli egzersiz yapmak gelir. Özellikle yürüyüşü en uygun egzersiz olarak önermekteyiz. Hastalar doktor kontrollerini aksatmamalı ve düzenli aralıklarla kan tahlillerini yaptırmalıdırlar. Bunun yanı sıra beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekmektedir. Özelikle yağlı besinlerden, kolesterol içeriği fazla yiyeceklerden ve hamur işlerinden uzak durmak önemlidir.