MED-EL firması, koklear implantlar için ilk tek parça ses işlemcisini piyasaya sunuyor.
İşitme implantları sektörünün lideri MED-EL firması tarafından geliştirilen ve koklear implantlarda kullanılabilen yenilikçi RONDOTek Parça ses işlemcisi piyasaya sunuldu. Bu yeni kompakt işlemcide aktarıcı, kontrol ünitesi ve pil yuvası tek bir cihaz içinde birleştirilerek, koklear implantlar için dünyanın ilk Tek Parça ses işlemcisi olarak dikkati çekiyor. Cihaz, kafa üzerinde daha arkaya doğru konumlanmış olduğundan RONDOişlemci kulağın serbest kalmasını sağlıyor ve böylece yepyeni bir taşıma konforu sunuyor.
Yenilikçi Tasarım, Köklü Teknoloji
Entegre tasarımı sayesinde RONDO® ses işlemcisinde ayrıca kulak kancası, aktarıcı ve kablo bulunmuyor. Bu nedenle kolayca saç altında gizli şekilde takılabiliyor. İşlemci, özellikle koklear implantın yanı sıra gözlük veya güneş gözlüğü kullananlar için ideal bir çözüm sağlıyor. Cihaz daha arkaya doğru konumlanmış olduğundan kulak serbest kalıyor. RONDO® işlemci kolaylıkla saç altında kullanılabiliyor ve sahip olduğu antrasit, gri, krem ve siyah gibi klasik renkler ile her türlü saç rengine, modeline ve dış görünüme uyum sağlıyor.
İşlemcinin yenilikçi tasarımı uzun yıllardan beri kendini kanıtlamış olan MED-EL teknolojisini temel alıyor. Değişik ortam koşullarına göre cihazın ayarını otomatik olarak yapan Otomatik Ses Kontrolü özelliği ile sesin en küçük detaylarını sağlayarak işitmeyi zevkli kılan FineHearingTM teknolojisi gibi köklü fonksiyonlar RONDO® işlemcinin yüksek performans sunmasını mümkün kılıyor. İşlemci, diğer kulak arkası işlemcilerin aksine sadece tek bir parçadan oluştuğundan çok daha az bakım yapmayı gerektiriyor. RONDO® işlemcinin kompakt ölçüleri ise kullanımını kolaylaştıran diğer bir avantaj olarak ön plana çıkıyor.
MED-EL firmasının CEO’su Dr. Ingeborg Hochmair yeni geliştirilen ürünün piyasaya sunulmasından dolayı son derece mutlu ve heyecanlı olduklarını söyleyerek “Müşterilerimize sunduğumuz RONDO® işlemci ile koklear implantlarda kullanılan ses işlemcilerinde yepyeni bir işlemci kategorisi oluşturduğumuz için çok mutluyuz. Kİ kullanıcısının kulağı ilk kez serbest kalıyor, böylece taşıma konforu ve esneklik alanında yepyeni bir boyut açılmış oluyor. Kendini kanıtlamış olan MED-EL teknolojisi RONDO® işlemciyi yüksek performanslı ve güvenilir kılıyor” şeklinde konuşuyor.
İşitme Kaybının Önüne Geçilebilir!
Dünyada 360 milyon kişi, yani toplam dünya nüfusunun yüzde 5’i hayatı zorlaştırıcı derecede duyma güçlüğü çekiyor. 2015’te dünya genelinde 700 milyondan fazla insanın en az 25 dB işitme kaybıyla yaşayacağı tahmin edilirken, bu kişilerin yüzde 80’i genelde düşük gelirli ülkelerde yaşıyor. İşitme yetisinin tümünü kaybetmemiş, kısmi işitme kaybı yaşayan kişilerde kullanılabilen EAS (Elektrik Akustik Stimülasyon) yöntemi, yaşam kalitesinde önemli derecede iyileşmenin yanı sıra kişinin mevcut işitme yetisini kaybetmemesini sağlıyor.
İşitme güçlüğü genelde yaşlılıkla özdeşleştirilse de aslında bu güçlük sadece yaşlılara özgü bir durum değil. Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyada 32 milyon çocukta duyma kaybı olduğunu bildiriyor. MED-EL’in yayımladığı “About Hearing and Telling” Raporu’na göre işitme kaybının özellikle çocuklarda uzun dönemli etkileri görülebiliyor. Çocuklar, ana dillerini anlayamamaları veya ancak kısmen anlayabilmeleri neticesinde konuşmakta ve en çok ana dillerini öğrenmede güçlük çekiyorlar.
İşitme Kaybı Yenidoğanlarda En Yayın Görülen Sağlık Sorunu
ABD’de yapılan çalışma ve araştırmalara göre, her 1.000 yenidoğandan 3’ü işitme engelli olarak dünyaya geliyor. Avrupa Koklear İmplant Kullanıcıları Derneği (EURO-CIU) üyesi ülkeler arasında bir milyon kişi başına 12 implantlıyla Almanya başı çekiyor. İkinci sırada Danimarka, ardından sırasıyla Lüksemburg, Türkiye, Avusturya, Norveç, İsviçre, İngiltere ve İsveç geliyorlar. EURO-CIU üyesi ülkeler arasında 1 milyon kişi başına 10 çocuk implantıyla Türkiye 2010 yılında İspanya, Almanya Danimarka’dan sonra 4. sırada yer almıştı. Türkiye’de halen her 1 milyondan 80 kişiye implant uygulanırken bunların 2/3‘ü çocuklardan oluşuyor.
EAS (Elektrik Akustik Stimülasyon) Yönteminde İşitme Yetisi Korunuyor
İşitme yetisini tamamen kaybetmemiş kişilerde uygulanan EAS (Elektrik Akustik Stimülasyon) koklear implantlarda mevcut yetinin korunması, çocuklarda ve gençlerde hem şimdi hem de ilerisi için önem taşıyor. EAS (Elektrik Akustik Stimülasyon), işitme kalıntısının da kullanılmasıyla üstün bir işitme kalitesi sağlıyor. Bu yöntemde, koklea adı verilen kulak salyangozu kanalı içerisine nazikçe yerleştirilen elektrotlar yumuşak ve esnek tasarımlarıyla işitme kalıntısının geleceğe yönelik olarak korunması için özel bir tasarıma sahip. Özel tasarımları sayesinde elektrotlar yerleştirilirken kokleanın doğal şeklini alıyor. Böylece kokleanın içine yerleştirilirken en az itici güç kullanılıyor. Çünkü fazla güç kullanımı, duymamıza yarayan hassas sinir dokularının ve diğer yapıların zarar görme riskini artırıyor. Sinir dokularının zarar görmemesi, tüm koklear implant uygulamalarında önem taşımakla beraber, özellikle hayatları boyunca birden çok implant operasyonu geçirecek olan gençlerde daha da fazla önem taşıyor.
MED-EL Medical Electronics Kurucu ve CEO’su Ingeborg Hochmair şöyle konuşuyor: “Biz MED’EL’de hem genç, hem yaşlı, tüm bireylere yardımcı olmayı sorumluluğumuz addediyoruz. İşitme implantı işitme kaybı olan çocuklara konuşmayı öğrenme ve işiten yaşıtlarıyla beraber konuşulan dili anlama fırsatını sunmaktadır. Böylece çeşitli sosyal, ekonomik ve profesyonel fırsatlara kapıları açmaktadır. MED-EL’de bizler bu alanda öncü olarak sorumluluğumuzu son derece ciddiye alıyoruz. Dünyanın ilk mikro-elektronik çok kanallı koklear implantını 1977’de taktık. Bu cihazı yıllar süren yoğun araştırmalar sonrasında geliştirdik. Günümüzde MED-EL işitme kaybı olan insanlara en geniş dizi implantlı işitme çözümleri sunmaktadır ve kullanıcılarımızın yarıdan fazlası çocuklardır. Misyonumuz işitme kaybının üstesinden gelmek ve herkese işittikleri bir dünya sunmaktır.”
Dünya çapında implant işitme cihazları sektörü lideri olan MED-EL, hastaların gelecekteki sağlıklarının en az şimdiki sağlıkları kadar önemli olduğuna inanıyor. Bu felsefeyle kokleanın narin yapısını korumak amacıyla mümkün olan en esnek ve en yumuşak elektrotları tasarlayan firma 100’den fazla ülkede insanların MED-EL ürünleri ile tekrar duyabilmesini sağlıyor.
İşitme Kalıntısının Korunmasının Önemi
Orta ve ileri derecede işitme kaybı olan kişilerde dahi, özellikle düşük frekanslarda ölçülebilir derecede işitme yetisi korunmuştur. Bu ölçülebilir işitme yetisine işitme kalıntısı denilmektedir. İşitme kaybı yaşayan bu tip kişiler genellikle EAS için mükemmel adaylardır.
İşitme kalıntısının korunması EAS adayları için hayati önem taşır çünkü mevcut işitme yetilerini kullanmalarını sağlar. Koklear implantlar işitme kaybına karşı çok etkili olsalar da işitme kalıntısından da faydalanılması üstün bir işitme kalitesi sağlar. Bu nedenle işitme kalıntısına sahip kişilerde uygulanan EAS prosedürlerinde mevcut yetinin korunması hem şimdi hem de ilerisi için önemlidir.
İşitme kalıntısının korunması koklea içerisine nazikçe yerleştirilen bir elektrot dizisi ile desteklenir. MED-EL elektrotları yumuşak ve esnek tasarımlarıyla işitme kalıntısının korunması için özel olarak tasarlanmıştır. Özel tasarımları sayesinde elektrotlar yerleştirilirken kokleanın doğal şeklini alır. Böylece kokleanın içine yerleştirilirken çok az bir itici güç yeterli olur. Yüksek güç kullanımı, işitmemizde önemli işleve sahip hassas sinirdokuların ve diğer yapıların zarar görme riskini artırır.
Koklear İmplant Kullanıcıları İçin İşitme Kalıntısının Korunması
Çoğu durumda koklear implant adaylarının az da olsa işitme kalıntısı bulunmaktadır. Ancak EAS adaylarının aksine bundan faydalanmaları mümkün değildir. Buna rağmen işitme kalıntısının korunması önemini yitirmez, çünkü doğal yapıların hasar görüp görmediğini ölçmeye yarar.
Sinir dokuların zarar görmemesini sağlamak tüm koklear implant uygulamalarında önemlidir. Özellikle hayatları boyunca birden çok implant operasyonu geçirecek olan gençlerde ise daha önemlidir. İster cihaz kullanımına yönelik, ister biyolojik, isterse ilaç kullanımıyla ilgili olsun, ilerideki müdahalelerin başarı yüzdesi daha az tahribata uğramış bir kokleada daha yüksektir.