Türk Pediatri Derneği tarafından Antalya’da düzenlenen 50. Türk Pediatri Kongresi’nde “Tüm Yönleriyle Erken Dönem Beslenmenin Uzun ve Kısa Dönem Sağlığa Etkisi” temalı oturum Nestlé’nin desteği ile gerçekleşti. Oturuma Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hematoloji ve Beslenme Derneği Başkanı Berthold Koletzko’nun yanısıra Prof. Dr. Ferdinand Haschke, Prof. Dr. Esra Önal, Prof. Dr. Hania Szajewska, Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı ve Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş katıldı.
Beslenme, sağlık ve iyi yaşam vizyonu ile anne ve bebek beslenmesi alanında çalışmalar yapan dünyanın lider beslenme, sağlık ve iyi yaşam şirketi Nestlé, Türk Pediatri Derneği tarafından 26 – 30 Mayıs tarihleri arasında Antalya’daki Rixos Sungate Otel’de 50’ncisi düzenlenen Türk Pediatri Kongresi’ne destek verdi.
“Tüm Yönleriyle Erken Dönem Beslenmenin Uzun ve Kısa Dönem Sağlığa Etkisi” temalı oturum, Nestlé’nin katkılarıyla gerçekleşti. Oturuma katılan Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hematoloji ve Beslenme Derneği Başkanı Berthold Koletzko Avrupa’da yıllardır süregelen çalışmalarından bahsetti: “Yaşamın ilk 1000 gününde çocukların yaşamına beslenme ile katacağımız fayda sonraki yıllarda ilaçlar ile elde etmeye çalıştığımızdan çok daha fazladır. Anne sütünün protein açısından eşsiz bileşimi ileriki dönemde karşılaşılabilen obezite riskini ciddi oranda azaltmaktadır. Ayrıca Türkiye’deki inanışın tersine şişman çocuk sağlıklı çocuk demek değildir, bebek beslenmesinde mutlaka hekimlerin aktif rol alması gerekmektedir”.
Oturuma Nestlé Nutrition Institute’den katılan Prof. Dr. Ferdinand Haschke de çocuklardaki fazla kiloluluğun annelerin hamilelik dönemlerine kadar dayandığını belirterek bu konuda hassas olmanın önemini vurguladı. Erken dönem beslenmenin önemine değinen Ferdinand Haschke şunları söyledi:
‘Türkiye’de şişmanlık ve obezite önemli bir problemdir. Yapılan çalışmalara göre 15 yaş üstü bayan popülasyonunun %65’inden fazlasının fazla kilolu ve obez olduğu tahmin edilmektedir. Fazla kilolu, şişman ya da obez annelerin çoçukları da hızlı kilo alma eğilimindedirler. Bu nedenle obeziteyle mücadele doğum öncesi başlamaktadır”.
Prof. Dr. Hania Szajewska da anne sütünün eşsiz içeriğinin bebeğin sindirim gelişimine yaptığı katkıdan bahsetti. Bu alanda çok fazla çalışmanın yapıldığını belirten Prof. Szajewska hekimlerin büyük ilgisini çeken sunumunda yeni çalışmaların sonuçlarının önümüzdeki aylarda açıklanacağını belirterek heyecan oluşturdu.
Haschke’nin yanı sıra Türkiye’den ve dünyadan alanında uzmanlaşmış profesörlerin katılımıyla gerçekleşen oturumda özellikle erken dönemde anne sütü ile beslenmenin ileriki yaşlarda obezite ve kardiyovasküler hastalıkları engellemede çok önemli bir faktör olduğu üzerinde duruldu. Anne sütünün protein bileşimine dikkat çekilirken, anne sütü proteininin yüksek besin kalitesine sahip olduğu, bu sayede düzgün ve sağlıklı büyüme için çok önemli olduğu vurgulandı. Anne sütünün yetersizliğinde hekim tavsiyesi ile uygun kilo alımı, büyüme ve gelişim için protein açısından anne sütüne en yakın bileşime sahip, WHEY egemen düşük proteinli ve fonksiyonel öğeleri tam formül mamanın tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.
Erken dönem bebek beslenmesinin önemi
Beslenme yaşamının ilk anından bitimine kadar gerçekleştirilen bir eylemdir ve yaşamın her döneminde önemlidir. Büyümenin en hızlı olduğu ve tüm yaşamı etkileyebilecek evre olan bebeklik dönemi beslenmesi ise ayrı bir önem taşımaktadır. Büyümenin en hızlı olduğu bu dönemde oluşan büyüme geriliğinin iki yaş sonrasında düzeltilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle, çocuk beslenmesiyle ilgili alışkanlıkların bu dönemde kazandırılması ve annelerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.