Alman bilim adamları tarafından üretilen biyonik el ; kas görevi gören kablolar sayesinde oldukça işlevsel.
3D baskı biyomedikal başta olmak üzere teknolojinin birçok alanında kendini ispatladı. 3D baskı tekniğiyle yeni organlar üretmek konusunda henüz başarılı olunamasa da; bilim adamları bu konu üzerinde hummalı çalışmalarını sürdürüyorlar. 3D baskı tekniğiyle organ, uzuv, canlı yapılar gibi insan bedeni yedek parçalarının üretileceği günler çok da uzak değil.
Saarland Üniversitesi’nden bir grup mühendis, biyonik çalışmalarında harika sonuçlar elde ettiler. Maliyeti düşük, fonksiyonel ve hafif bir biyonik el üretmeyi amaçlayan ekip bu amaçlarının hepsine ulaşmış gibi görünüyor.
Ekip biyonik eli üretirken, alışılageldiği gibi motorlar ve elektronikten yararlanmak yerine akıllı kablolara ve elektrik şarjına dayanan yeni bir yaklaşımı denedi. Stefan Seelecke liderliğindeki ekip bu yeni yaklaşımı kullanarak, 3D baskıyla yeni ve hafif bir biyonik protez el üretti. Protez elin üretiminde kas görevi gören birbirine bağlanmış ultra ince tel liflerin kullanılması bir ilk.
İnsan saçı kalınlığındaki bu teller nikel-titanyumdan üretildi. Araştırmacıların protez el üretiminde açılma kapanma hareketlerini sağlamak için motor kullanmaları adeta gelenekselleşmiş bir teknikti. Ancak biçim bellekli alaşımlar olarak bilinen bu teller şekil değişikliğinden sonra tekrar kendi şekline dönüyorlar.
Profesör biyonik el yapımında kullanılan yeni sistemi şöyle anlattı; “Tel formunda olmaları onları yapay kas ya da yapay tendon olarak kullanmamıza olanak veriyor. Bu yapının verdiği biyo ilham sayesinde yeni sistemler geliştirebiliriz. Başarılı bir prototip için doğaya bakmalıyız. Biçim bellekli alaşım telleri kullanan robotik elin bu ilk prototipi bunun farkına varmamızı sağladı.”
Araştırma ekibinden Filomena Simone tellerin her bir demetinin insan kas yapısıyla aynı şekilde yapılandırıldığını açıkladı. Bu yapılanma her tel demetinin normal el kasları gibi süregelen hızlı kasılmalar ve gevşemeler meydana getirebildiği anlamına geliyor.
Biyonik elin içine entegre edilen yarı iletken bir çip biçim bellekli tellerin şeklini kontrol ediyor. “Protezin içine gömülü bu özellik sayesinde bir başka sensör eklemeden parmakların pozisyonunu görüntüleyebiliyoruz Bu da yapının hafifliğini korumamızı sağlıyor. Bu çok önemli bir özellik çünkü şimdiye dek yapılmış protezler her zaman oldukça ağır ve bu nedenle kullanışsız olmuştur.” dedi.
Bu protez şu anda bir prototip ancak; ekip gerçek gibi hissettiren ve gerçek uzuvların fonksiyonlarını tam olarak yerine getiren protez uzuvlar geliştirme yolunda çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu yeni yaklaşımın proteze ihtiyaç duyan hastalara nasıl ve ne derecede yardımcı olacağını çok yakında hep beraber göreceğiz.